Sindicaliştii de la Metrorex şi RATB ameninţă cu PROTESTE, dacă nu le vor fi soluţionate cererile

Sindicaliştii de la Metrorex şi cei de la RATB vor declanşa conflictul de muncă, ce poate merge până la grevă generală, dacă reprezentanţii celor două instituţii nu le soluţionează cererile, au declarat, joi, liderii de sindicate, într-o conferinţă.

415 afișări
Imaginea articolului Sindicaliştii de la Metrorex şi RATB ameninţă cu PROTESTE, dacă nu le vor fi soluţionate cererile

Sindicaliştii de la Metrorex şi RATB ameninţă cu proteste, dacă nu le vor fi soluţionate cererile (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"La 31 martie 2013 a expirat contractul colectiv de muncă. De atunci şi până acum am făcut demersuri necesare pentru a încheia un nou contract colectiv de muncă. Cu excepţia prevederilor care sunt pur formale, sindicatele au cerut recuperarea indicelui de inflaţie care este pus la dispoziţie de Comisia Naţională de Statistică şi care este în jurul valorii de 4 la sută. Nu am găsit înţelegere pentru a rezolva această situaţie şi, ca urmare a faptului că din 2008 şi până în 2013 ne-a fost blocat fondul de salarii şi am şi renunţat la cel de-al 13-lea salariu, dar şi la primele de Paşte şi de Crăciun, prevederi în contractul colectiv, nu am fost de acord să semnam în aceleaşi condiţii un nou contract colectiv de muncă", a declarat, joi, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, Ion Rădoi.

Acesta a concluzionat că sunt două revendicări, respectiv încercarea recuperării indicelui de inflaţie şi asigurarea fondului necesar pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.

Preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou a precizat că luni va avea loc o întâlnire între sindicalişti şi reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă.

"Luni, 29 iulie, va avea loc reconciliere a cu reprezentanţii ITM după care, dacă nu se vor găsi soluţii, ceea ce este greu de găsit la nivelul reconcilierii, vom continua cu greva de avertisment şi cu greva generală. (...) Nu pot preciza în câte zile se va ajunge în această fază, dar, dacă în timp de maxim o lună nu se vor rezolva problemele, nu se fac demersurile necesare pentru soluţionarea problemelor, probabil activitatea metroului va înceta în Bucureşti", a mai spus Rădoi.

Potrivit liderului sindicaliştilor RATB, Vasile Petrariu, anul acesta regia se află într-o "situaţie fără precedent, pentru că peste 3.500 de oameni trebuie daţi afară până la sfârşitul anului pentru ca regia să funcţioneze".

"Dacă până cel mai târziu luna septembrie nu se face o rectificare pozitivă prin care să se dea diferenţa de bani care s-a tăiat la votarea bugetului, RATB va intra în colaps, dacă nu cumva acest lucru se pregăteşte, pentru că se pregăteşte transformarea în societate comercială şi atunci probabil că este foarte comod pentru unele persoane ca instituţia să fie într-o situaţie fără ieşire, cu datorii care în momentul de faţă sunt de peste 70-80 de milioane de euro", a declarat, joi, Vasile Petrariu.

Liderului sindicaliştilor RATB a mai precizat că "va fi o toamnă foarte fierbinte şi semnalul tras către autorităţi este acela de a încerca rezolvarea problemelor", pentru că cetăţenii sunt cei care vor suporta toate consecinţele unor eventuale măsuri privind întreruperea activităţii.

"Chiar dacă noi nu vrem să ajungem la un conflict, RATB-ul nu va mai putea funcţiona dincauza lipsei de bani", a mai spus Vasile Petrariu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici