Sindicaliştii din învăţământ vor începe executările silite pentru banii câştigaţi în instanţă: Guvernul şi-a încălcat promisiunea

Sindicaliştii din învăţământ (FSLI) anunţă că vor demara procedurile pentru executare silită în vederea recuperarării banilor câştigaţi în instanţă, deoarece drepturile salariale nu au fost incluse în proiectul de OUG privind rectificarea bugetară. FSLI spune că Guvernul şi-a încălcat promisiunea.

3214 afișări
Imaginea articolului Sindicaliştii din învăţământ vor începe executările silite pentru banii câştigaţi în instanţă: Guvernul şi-a încălcat promisiunea

Sindicaliştii din învăţământ vor începe executările silite pentru banii câştigaţi în instanţă

„Vor începe executările silite, pentru recuperarea banilor câştigaţi în instanţă şi neincluşi de Guvern în rectificarea bugetară. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ constată faptul că în Proiectul de OUG privind rectificarea bugetară, nu au fost incluse sumele pentru plata sentinţelor judecătoreşti, aşa cum prevede legea. Această atitudine faţă de colegii noştri care au sentinţe judecătoreşti din anii trecuţi şi care nu sunt puse în executare va crea o stare justificată de profundă nemulţumire, iar Guvernul României trebuie să se aştepte, în perioada următoare, la demararea procedurilor pentru executarea silită a acestor sentinţe judecătoreşti” arată FSLI printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, Guvernul României are obligaţia de a asigura fondurile necesare pentru plata tranşei drepturilor salariale aferente anului 2018 şi cele restante de anul trecut, drepturi stabilite prin sentinţele judecătoreşti.

„Aceste sume ar fi trebuit să fie cuprinse în Legea bugetului de stat pentru anul 2018, lucru care nu s-a întâmplat. Guvernanţii au promis că aceste restanţe salariale legale vor fi acordate la rectificarea bugetară din luna noiembrie a.c. Constatăm însă că această promisiune este încălcată, ceea ce crează nemulţumiri în rândul membrilor noştri. Acelaşi proiect de act normativ prevede că bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale urmează să fie redus cu 198 milioane lei, bani proveniţi din capitolul: proiecte cu finanţare din fonduri europene, lucru de neînţeles dacă ne gândim la neajunsurile sistemului de învăţământ românesc şi la faptul că multe dintre unităţile de învăţământ au nevoie de dotări”, se mai arată în comunicat.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ atenţionează Guvernul României că, în perioada următoare, vor fi demarate procedurile pentru executarea silită a acestor sentinţe judecătoreşti, în vedera recuperării drepturilor câştigate în instanţă.

“În cadrul şedinţei de Dialog social de la nivelul Ministerului Finanţelor Publice, dar şi în cadrul şedinţei Plenului Consiliului Economic şi Social de astăzi, am solicitat MFP să facă efortul de a rezolva această problemă, avertizând că, în caz contrar, se vor demara procedurile pentru executarea silită a acestor sentinţe judecătoreşti. Singurul lucru acceptat de către Ministerul Finanţelor Publice este acela de a fi trecut un articol în OUG conform căruia: Până la sfârşitul anului 2018, din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prin HG, pot fi alocate sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea unor drepturi salariale. Argumentul invocat de MFP potrivit căruia aceşti bani nu pot fi cuprinşi în ordonaţa de rectificare, deoarece ar duce la depăşirea deficitului bugetar, nu este acceptat, pe bună dreptate, de către membrii noştri de sindicat“, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hancescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici