Sindicaliştii şi conducerea CFR Călători au semnat noul contract colectiv de muncă

Sindicaliştii şi conducerea CFR Călători au semnat, miercuri, noul contract colectiv de muncă valabil pentru anul 2011, care prevede protecţie pentru salariaţii care urmează să fie disponibilizaţi, prin sumele colectate din primele de vacanţă la care renunţă toţi angajaţii.

149 afișări
Imaginea articolului Sindicaliştii şi conducerea CFR Călători au semnat noul contract colectiv de muncă

Sindicaliştii şi conducerea CFR Călători au semnat noul contract colectiv de muncă (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Preşedintele Federaţiei Mişcare-Comercial, Gheorghe Frăţică, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, că miercuri seara s-a s-a semnat noul Contract Colectiv de Muncă la CFR Călători valabil pentru anul 2011 şi urmează întâlnirea cu administraţia CFR SA pentru reînnoirea contractului şi la această societate.

Frăţică a precizat că acest contract s-a semnat în aceleaşi condiţii ca şi cel de la CFR Marfă.

Liderul sindical a spus că sindicatele au discutat cu administraţia despre protecţia salariaţilor care urmează să fie disponibilizaţi şi păstrarea permiselor şi autorizaţiilor clasa a-II-a.

După înregistrarea contractelor, angajaţii care vor fi disponibilizaţi vor primi sume de bani colectate din primele de vacanţă la care salariaţii renunţă tocmai pentru a fi asigurată această protecţie, a precizat Frăţică.

Noul Contract Colectiv de Muncă valabil pentru anul 2011 la CFR Marfă a fost semnat pe 16 februarie.

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a cerut, marţi, directorilor CFR SA, CFR Călători şi CFR Marfă să lanseze în cel mai scurt timp negocierile privind contractele colective de muncă şi a anunţat că acestea vor fi semnate doar dacă liderii sindicali vor demonstra că nu au afaceri cu societăţile feroviare.

"Procesul de degradare continuă a sistemului feroviar românesc din ultimii zece ani i-a avut ca actori de prim-plan şi pe liderii de sindicate, care ori au tăcut complice la acţiunile de devalizare a căii ferate, ori chiar au participat activ la asemenea acţiuni. De aceea vom condiţiona semnarea acestor contracte de asumarea responsabilităţii din partea tuturor părţilor pentru un grad de integritate morală fără de care planurile de restructurare şi eficientizare a companiilor ar fi mai greu de pus în aplicare", a declarat Boagiu într-un comunicat.

Ea a precizat că pentru semnarea noilor contracte colective de muncă trebuie avute în vedere angajamentele Guvernului cu privire la reducerea pierderilor şi datoriilor acestor companii în urma aplicării unor planuri de restructurare.

"Vreau să ne asigurăm că relansarea acestor companii este ireversibilă şi că cei care au generat colapsul de la calea ferată nu vor mai avea pârghii de influenţă de acum înainte. Dacă aceşti lideri sindicali sunt dovediţi că derulează afaceri cu companiile feroviare, nu le vom mai recunoaşte statutul de reprezentanţi ai intereselor salariaţilor", a afirmat ministrul.

La 16 martie feroviarii s-au aflat pentru două ore în grevă de avertisment, după ce sindicatele nu s-au înţeles cu reprezentanţii companiilor feroviare în ceea ce priveşte noile contracte colective de muncă, şi au ameninţat cu greva generală pe termen nelimitat.

Contractele colective de muncă au expirat la 31 ianuarie.

Feroviarii au renunţat la greva generală programată pentru această săptămână, după aprobarea bugetelor celor trei companii, CFR Călători, CFR Marfă şi CFR SA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici