Sindicatele din Administraţia Naţională a Penitenciarelor cer retragerea proiectului care prevede 3 zile câştig pentru 30 de zile în detenţie

Sindicatele din Administraţia Naţională a Penitenciarelor îi cer ministrului Justiţiei, Raluca Prună, retragerea şi refacerea proiectului care prevede 3 zile scăzute din pedeapsă la o lună de închisoare în condiţii improprii, pe motiv că acesta este un "act de graţiere colectivă mascată".

1451 afișări
Imaginea articolului Sindicatele din Administraţia Naţională a Penitenciarelor cer retragerea proiectului care prevede 3 zile câştig pentru 30 de zile în detenţie

Sindicatele cer retragerea proiectului care prevede 3 zile câştig pentru 30 de zile în detenţie (Imagine: Bogdan Baraghin/ Mediafax Foto)

"Acordarea unui câştig de 3 zile la fiecare 30 de zile executate în spaţii de detenţie care nu asigură cel puţin 3 mp/deţinut poate fi utilă că măsură pentru reducerea supraaglomerării din penitenciare doar pe termen scurt şi este, de fapt, un act de graţiere colectivă mascată. Pe termen mediu şi lung efectele vor fi de încurajare a criminalităţii şi de creştere a numărului de deţinuţi. Istoria precedentelor măsuri de acest gen o demonstrează. În acest context, constatăm cu surprindere că nu există o justitificare serioasă pentru alegerea nivelului de la care condiţiile de detenţie sunt considerate improprii (mai puţin de 3 mp/deţinut în proiect, standardul fiind de fapt de 4mp/deţinut) şi nici a numărului de zile câştig (3 pentru fiecare perioada de 30 de zile), ori a perioadei de aplicare a legii. Cu excepţia utilizării constante a cifrei 3, pentru simetrie bănuim, nici Ministerul Justiţiei şi nici Administraţia Naţională a Penitenciarelor nu prezintă niciun fel de estimare a impactului acestui act normativ asupra criminalităţii (foarte probabil semnificativ în sensul încurajării acesteia) sau îmbunătăţirii condiţiilor de detenţie", potrivit unui comunicat de presă al Sindicatului Omnia, remis marţi MEDIAFAX.

Ttodată, sindicaliştii susţin că afirmaţia ministrului Raluca Prună referitoare la o presupusă amendă de 80 milioane pe care ar riscă să o primească România este una inexactă.

"În realitate CEDO a cerut îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, iar statul român s-a angajat să facă asta în următorii 8 ani şi alocând un buget de aproximativ 800 de milioane de euro pentru acest program naţional. Au fost chiar identificate obiective de investiţii, numărul de locuri de detenţie care trebuie modernizate şi câte penitenciare ar urma să fie construite. Niciodată însă CEDO nu a solicitat acordarea unei forme de compensare în zile câştig sau bani tuturor deţinuţilor pentru condiţiile de detenţie. Şi, trebuie precizat că de fapt CEDO nu aplică amenzi statelor în sensul prezentat de către ministrul Raluca Prună, ci stabileşte despăgubiri pentru justiţiabilii care dovedesc că au fost vătămaţi într-un drept.(...) Ministrul Justiţiei probabil c-a minţit în lupta pentru adevăr (sic!) şi de această dată", potrivit documentului citat.

Potrivit sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, numărul de deţinuţi va creşte semnificativ în următorii 5 ani, după aprobarea acestui proiect.

"Deloc de neglijat, pentru instituţiile penitenciare, calculul acestor zile-câştig (un director propunea să fie denumite zile-prună pentru a le deosebi de cele câştigate prin muncă) va fi un efort administrativ imens având în vedere că va trebui identificat exact şi cu mare precizie numărul de zile-câştig pentru deţinuţii care au fost pentru perioade diferite în diverse camere din diverse penitenciare, fiecare cu suprafeţe diferite. Vor trebui practic realizate, în câteva zile, peste 28.000 de astfel de dosare la care până în 2022 se vor adăuga probabil alte sute de mii. Ne aşteptăm aşadar la mii de procese referitoare la calculul acestor zile, având în vedere că potenţialii beneficiari vor încerca să obţină cât mai multe, lucru de înţeles şi care nu este deloc surprinzător. De asemenea, este de aşteptat ca deţinuţii, sub diverse pretexte desigur, să ceară să fie cazaţi în camere care presupun câştigul de 3 zile la 30 de zile executate. Toate acestea se vor adăuga la mii de dosare de liberare condiţionată anticipată care, cel mai probabil, vor bloca şi penitenciare şi instanţe de judecată în condiţiile lipsei cronice de personal", se mai arată în comunicatul de presă.

Sindicaliştii îi cer ministrului Justiţiei să retragă proiectul de pe agenda actelor normative şi să revină cu un proiect care răspunde direct problemei pe care o are de rezolvat: precaritatea condiţiilor din penitenciare. Solicitarea este semnată de către 14 sindicate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici