Sindicatele din Complexul Energetic Oltenia ameninţă cu proteste

Sindicatele din cadrul Complexului Energetic Oltenia au dat, luni, un termen limită administraţiei pentru a finaliza negocierile la noul Contract Colectiv de Muncă, în caz contrar acestea ameninţând cu "acţiuni legale de luptă sindicală".

577 afișări
Imaginea articolului Sindicatele din Complexul Energetic Oltenia ameninţă cu proteste

Sindicatele din Complexul Energetic Oltenia ameninţă cu proteste (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Conform unui comunicat de presă al Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), semnat de preşedintele Marin Condescu, negocierile pe marginea noului Contract Colectiv de Muncă ar trebui finalizate până în 16 ianuarie, sindicaliştii solicitând prevederi exprese de aplicare unitară a drepturilor salariale pentru angajaţii CEO.

Complexul Energetic Oltenia a fost înfiinţat anul trecut prin unificarea minelor din Oltenia cu termocentralele de la Craiova, Rovinari şi Turceni, angajaţii fostelor entităţi economice având salarii diferite, pe care sindicatele le doresc uniformizate.

FNME menţionează că acordarea salariilor trebuie să se facă după principiul "nimeni nu pierde, nu toţi câştigă", câştigurile salariale trebuind să fie mai mari acolo unde condiţiile de muncă sunt mai grele şi mai periculoase.

Sindicatele solicită, de asemenea, în contextul "refuzului administraţiei de a negocia un nou Contract Colectiv de Muncă", aplicarea prevederilor Contractului Colectiv de Muncă de la fostul Complex Energetic Rovinari pentru toţi salariaţii Complexului, documentul respectiv fiind cel care le-a conferit minerilor şi energeticienilor de la Rovinari cele mai multe drepturi salariale în ultimii ani.

"După data de 16 ianuarie, FNME, pentru îndeplinirea revendicărilor din CEO, trece la acţiuni legale de luptă sindicală, la care vor participa 21.000 de salariaţi din Oltenia până la obţinerea revendicărilor", se menţionează în comunicatul de presă semnat de preşedintele Marin Condescu.

Conform aceluiaşi document, negocierile privind noul CCM au început în 5 noiembrie 2012, administraţia CEO fiind acuzată că pe tot parcursul negocierilor a refuzat să pună la dispoziţia reprezentanţilor sindicatelor proiectul de buget de venituri şi cheltuieli pe anul 2013 şi strategia de funcţionare a Complexului Energetic Oltenia.

Negocierile cu administraţia s-au purtat în contextul în care Contractul Colectiv de Muncă valabil până în 31 decembrie a încetat la trei dintre entităţile componente ale CEO, respectiv, fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia, precum şi la fostele complexe energetice de la Turceni şi Craiova, singurul CCM valabil în prezent fiind cel de la fostul CE Rovinari.

Directorul general al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a declarat, luni, MEDIAFAX, că sindicatele nu au motive să facă grevă, chiar dacă negocierile pe care le poartă cu administraţia nu se vor încheia pe 16 ianuarie.

Acesta afirmă că noul Contract Colectiv de Muncă din cadrul CEO ar putea fi finalizat, cel mai devreme, pe 22 ianuarie, el fiind convins că nu se va ajunge la acţiuni de protest ale sindicatelor.

"Situaţia din energie arată că, la ora actuală, România are nevoie doar de două-trei grupuri energetice la Rovinari. De atât ar fi nevoie, iar dacă va fi vreo grevă locul pe piaţă ni-l vor lua imediat cei cu eolienele, cei care produc pe gaze, se va găsi cine să dea curent în locul nostru. Avem şi stocuri de cărbune aproape de un maxim istoric, aşa că, dacă cineva se gândeşte să oprească lucrul, deşi nu ne dorim, ca firmă am face economii", declară Ciurel.

Directorul general menţionează că negocierile la noul CCM sunt în impas după ce administraţia a propus o restructurare a zecilor de prime şi bonusuri pe care le primesc angajaţii pe parcursul unui an. Ciurel spune că doreşte să creeze patru pachete cu bonificaţii pentru realizarea anumitor obiective.

"Vreau să regândim întreg sistemul şi dacă, să zicem, la o jumătate de an de atingem obiectivele eliberăm un pachet din acesta. După formarea CEO, cei din minerit, spre exemplu, nu mai au stresul vânzării cărbunelui, cum era înainte. Acum o carieră îşi face parţial producţia, dar angajaţii primesc leafa întreagă, la fel ca şi alţii de la altă carieră, care au depăşit planul. În afară de prima de Paşti, vreau să regândim totul şi probabil asta nu convine", afirmă directorul general al CE Oltenia.

Complexul Energetic Oltenia are în prezent circa 18.800 de salariaţi, proveniţi din fostele structuri economice care au fuzionat anul trecut. Colateral, alte mii de salariaţi, inclusiv de la firme private, prestează diferite activităţi şi servicii pentru CEO, mulţi dintre aceştia fiind membri ai Federaţiei Naţionale Mine Energie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici