Video Sindicaliştii din penitenciare, după discuţia cu ministrul Toader, în care au cerut condiţii mai bune de muncă: Am vorbit de bodycam-uri pentru agenţi

Reprezentanţii sindicatelor din penitenciare au mers, vineri, la negocieri la Ministerul Justiţiei, fiind nemulţumiţi de condiţiile de muncă şi de deficitul de personal. Între timp, ministrul Justiţiei a făcut un bilanţ, pe Facebook, al măsurilor luate pentru modenizarea închisorilor.

358 afișări

UPDATE Reprezentanţii sindicatelor penitenciarelor au discutat, vineri, cu ministrul Justiţiei despre nemulţumirile angajaţilor din sistem, fiind menţionată şi achiziţionarea unor bodycam-uri, menite să asigure o protecţie suplimentară a agenţilor, dar şi a deţinuţilor.

„ În ceea ce priveşte chestiunea condiţiilor de lucru, am stabilit ca luna viitoare să începem lucrul la acele standarde de lucru în penitenciare şi la planul multianual de investiţii. Am stabilit, de asemenea, că săptămâna viitoare, ministrul Justiţiei reia discuţiile în legătură cu memorandumul referitor la scoaterea la concurs a posturilor vacante în penitenciare. Între timp, au apărut şi alte posturi care pot fi scoase la concurs. Am stabilit de asemenea, că săptămâna viitoare, când domnul ministru se va întoarce din Japonia, va rediscuta cu ministrul Finanţelor şi-l va încerca să convingă să avizeze, pentru că a fost o problemă că n-ar fi bani pentru asta. Trebuie să fie, pentru că e o datorie a statului român. Am discutat despre statut, aceasta ar urma să fie promovat în maxim două săptămâni în Guvern, urmând ca ministrul Justiţiei să-l susţină personal şi să meargă în Parlament”, a declarat Sorin Dumitraşcu, liderul Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).

Totodată, acesta a mai menţionat că s-a discutat şi despre achiziţionarea unor body cam-uri (camere video corporale) pentru angajaţii penitenciarelor.

„Am discutat despre alte chestiuni care privesc buna funcţionare a peniteciarelor, spre exemplu, acele bodycam-uri, care ajută foarte mult în normalizarea relaţiei cu deţinutul, care în această situaţie atunci când este filmat nu mai înjură, nu mai ameninţă, sigur că funcţionează în ambele direcţii acea cameră care va fi în permanenţă asupra personalului. Ministrul Justiţiei chiar acum l-a convocat pe directorul general (Marian Dobrică, director general ANP- n.r.) şi va dispune că e urgenţă ca acele bodycam-uri să fie achiziţionate pentru tot personalul din sistemul penitenciar care lucrează în contact direct cu deţinutul", a mai declarat Sorin Dumitraşcu.

Dumitraşcu a mai precizat că ar fi necesare de aproximativ 1.000 de astfel de dispozitive, pentru a fi purtate în maximum trei luni.

"Este vorba de a asigura aceste bodycam-uri pentru fiecare angajat care intră în contact direct cu deţinutul. Cam 1.000 de angajaţi, pot să spun eu, că la acest moment, în această secundă, se află în contact cu deţinutul în sistemul penitenciar. Dacă sunt 1.000 de camere, pe lângă cele care s-au cumpărat deja, cred că suntem la un nivel funcţional. Din câte ştiu, cred că este vorba de 40-50 de euro de bucată. Nu sunt costuri exorbitante, se pot face, se puteau face demult, nu era nevoie de incidente în penitenciare pentru a cumpăra aceste body cam-uri. Avem unele - unele funcţionează, pentru că asta s-a făcut pe răspunderea directorului până acum, iar altele sunt ţinute în magazie. La Poarta Albă, spre exemplu, au fost ţinute până recent. Sunt penitenciare în care funcţionează - Bacău, Oradea de exemplu, sau Târgu Mureş”, a mai spus Sorin Dumitraşcu.

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor au mers, vineri, la Ministerul Justiţiei, cu o listă de revendicări pentru Tudorel Toader. Ei au solicitat rezolvarea urgentă a problemelor legate de condiţiile de lucru improprii, de deficitul de personal şi de plata orelor suplimentare nerecuperate.


Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor vor merge la Ministerul Justiţiei, vineri, la ora 10.00, cu o listă de revendicări pentru Tudorel Toader. Ei cer rezolvarea urgentă a problemelor legate de condiţiile de lucru improprii, de deficitul de personal şi de plata orelor suplimentare nerecuperate.

Între timp, ministrul Justiţiei a prezentat, vineri dimineaţă, pe pagina sa de Facebook, măsurile luate pentru dezvoltarea sistemului penitenciar implementate în perioada februarie -decembrie 2017:

1. INFRASTRUCTURĂ
1.1 Penitenciarul Berceni: Prin Hotărârea de Guvern nr. 626/2017 a fost aprobată achiziţia unui studiu de fezabilitate, destinat construirii unui penitenciar cu o capacitate de 1000 de locuri, respectiv P47-Berceni. În prezent, este în curs de desfăşurare procedura de achiziţie a Contractului de servicii de proiectare pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru P47-Berceni.
1.2 Penitenciarul Unguriu: Prin Hotărârea de Guvern nr. 791/2017, s-a aprobarea trecerea imobilelor din administrarea Ministerului Apărării Naţionale (MAPN) în administrarea Ministerului Justiţiei, pentru ANP, în scopul transformării în penitenciar, cu o capacitate de 900 locuri. A fost încheiată procedura de preluare a acestor imobile de la MApN.
1.3 Institutului Naţional de Administraţie Penitenciară: instituţie care să asigure formarea personalului din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
1.4 Finanţare - Memorandumul cu tema Decizie privind oportunitatea finanţării infrastructurii fizice a sistemului penitenciar român, printr-un proiect finanţat din fonduri externe rambursabile, a fost adoptat de Guvernul României la data de 05 Decembrie 2017..
1.5 În bugetul pentru anul 2018, au fost alocate fonduri pentru demararea lucrărilor de investiţii în vederea creării a 5.110 noi locuri de detenţie, în perioada 2019-2023.

2. MĂSURI PENTRU ÎMBUNĂTĂŢIREA CONDIŢIILOR DE LUCRU
2.1 Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor – proiectul se află în faza de dezbatere publică
2.2 Majorarea cu 10% a salariilor funcţionarilor publici cu statut special din sistemul penitenciar începând cu 1 octombrie 2017.
2.3 Suplimentarea cu 1000 de posturi a schemei de personal pentru Administraţia Naţională a Penitenciarelor prin modificarea Hotărârii de Guvern nr. 652/2009.
2.4 Încadrarea a 1.756 de noi angajaţi în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a unităţilor subordonare (media ultimilor ani este de aproximativ 400 de noi angajaţi/an).
2.5 Utilizarea unui sistem unic de salarizare la nivelul sistemului penitenciar, începând cu luna Octombrie prin implementarea unei aplicaţii dezvoltată în regie proprie de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

3. MĂSURI PENTRU ÎMBUNĂTĂŢIREA CONDIŢIILOR DE DETENŢIE
3.1 Au fost create 170 locuri noi de cazare (realizate prin transformarea unor spatii existente) şi au fost modernizate 200 de locuri;
3.2 Prin lucrările de reparaţii curente şi întreţinere au fost amenajate 2351 de locuri de detenţie;
3.3 Achiziţionarea a 13 noi mijloace de transport pentru transferul deţinuţilor;
3.4 Construirea de spaţii socio-educative în 8 unităţi penitenciare;

4. MĂSURI ÎN EXECUTAREA HOTĂRÂRII PILOT PRONUNŢATĂ DE CEDO LA 25 APRILIE 2017
4.1 Proiect de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.26/1994 privind drepturile de hrană;
4.2 Legea nr. 169/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013, prin care s-a instituit un mecanism compensatoriu pentru acordarea unui beneficiu, însemnând 6 zile considerate ca fiind executate pentru un număr de 30 de zile de custodiere în spaţii de detenţie necorespunzătoare;
4.3 Ordinul ministrului justiţiei nr. 2772/C/2017 pentru aprobarea Normelor minime obligatorii privind condiţiile de cazare a persoanelor private de libertate;
4.4 Ordinul ministrului justiţiei nr. 2773/C/2017 pentru aprobarea situaţiei centralizate a clădirilor care sunt necorespunzătoare din punct de vedere al condiţiilor de detenţie;
4.5 Întocmirea Calendarului de măsuri 2018 – 2024 pentru soluţionarea supra-aglomerării carcerale şi a condiţiilor de detenţie, în executarea hotărârii-pilot Rezmives şi alţii împotriva României, pronunţată de CEDO la 25 Aprilie 2017.

5. COOPERARE ŞI DIALOG PENTRU CONSOLIDAREA SISTEMULUI PENITENCIAR
Consultări cu organizaţiile sindicale – În cursul anului 2017, Ministrul Justiţiei a participat atât la întâlniri cu reprezentanţi ai organizaţiilor sindicale din sistemul judiciar cât şi în cadrul Comisiei mixte de dialog social. Consultările au vizat problematica resurselor umane, cariera şi modificările legislative privind statutul personalului din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, drepturile salariale şi condiţiile de muncă ale acestei categorii profesionale.
Evaluarea condiţiilor de lucru şi de detenţie - În cursul anului 2017, Ministrul Justiţiei a efectuat 6 vizite de lucru la unităţi penitenciar din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Vizitele a avut drept scop observarea directă atât a condiţiilor de muncă ale angajaţilor cât şi a condiţiilor detenţie în vederea pregătirii de către statul român a setului de măsuri ca urmare a hotărârii pilot pronunţată de CEDO.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici