Sindicatele spun că CES nu va aviza cele două proiecte de lege

Sindicatele au anunţat că nu vor participa la plenul Consiliului Economic şi Social (CES) pentru avizarea celor două proiecte de lege, privind măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare şi recalcularea pensiilor, astfel că nu va putea fi dat avizul Consiliului.

29 afișări
Imaginea articolului Sindicatele spun că CES nu va aviza cele două proiecte de lege

Sindicatele spun că CES nu va aviza cele două proiecte de lege (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Nu participăm la acest simulacru. Plenul CES-ului nu se va putea întruni şi se va considera că proiectele de lege nu au avizul Consiliului", a declarat miercuri preşedintele CNSLR-Frăţia, Marius Petcu.

Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pentru două proiecte de lege, dintre care unul va conţine măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, iar al doilea proiect va reglementa recalcularea pensiilor conform principiului contributivităţii şi reevaluarea pensiilor de invaliditate.

Proiectele de lege vor fi transmise Parlamentului după avizul CES. Decizia a fost anunţată de premierul Emil Boc, la finalul reuniunii liderilor Coaliţiei.

El a precizat că salariile şi pensiile vor fi diminuate de Guvern, fără a scădea sub nivelul salariului minim pe economie de 600 lei, respectiv sub pensia socială minimă garantată de 350 lei, în timp ce venitul minim garantat va fi restrâns şi destinat doar persoanelor aflate în situaţii financiare dificile.

Liderii Coaliţiei s-au reunit, miercuri, la Palatul Victoria, pentru a discuta despre scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional înainte ca documentul să fie aprobat în şedinţa de guvern.

Pe de altă parte însă, reprezentanţii celor cinci confederaţii sindicale au anunţat, miercuri, că au decis să continue acţiunile de protest ca urmare a eşecului total al discuţiilor cu premierul şi cu miniştrii Finanţelor şi Muncii.

Sindicaliştii vor continua acţiunile de lobby la toţi parlamentarii pentru a refuza propunerea Guvernului şi a solicita ca aceştia să voteze deschis moţiunea, astfel încât să se poată vedea opţiunea lor.

Astfel, peste 400.000 de angajaţi din învăţământ şi administraţie publică vor intra de luni în grevă generală pe termen nedeterminat, urmând ca acestora să li se alăture într-o grevă de solidaritate şi alţi angajaţi din sănătate, transporturi, penitenciare şi sectorul privat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici