Sinescu: 77 de transplanturi renale cu donator în moarte cerebrală în 2013, număr record

Numărul transplanturilor renale de la donatori în moarte cerebrală a fost, în 2013, cel mai mare din ultimele două decenii, respectiv 77 de cazuri, până acum aceste intervenţii făcându-se, în majoritate, cu rinichi de la persoane în viaţă, a anunţat, miercuri, prof. dr. Ioanel Sinescu.

86 afișări
Imaginea articolului Sinescu: 77 de transplanturi renale cu donator în moarte cerebrală în 2013, număr record

Sinescu: 77 de transplanturi renale cu donator în moarte cerebrală în 2013, număr record (Imagine: Shutterstock)

Potrivit lui Sinescu, la capitolul transplanturi renale, numărul intervenţiilor de acest fel a fost, în 2013, cel mai mare din ultimii cinci ani - 115, faţă de 55 în 2012.

"Tot pentru 2013, putem vorbi despre un record absolut în ceea ce priveşte transplantul renal de la donatori în moarte cerebrală - 77 de astfel de transplanturi. Dacă ne gândim că în anul 1998 au fost efectuate doar două transplanturi cu rinichi de la astfel de donatori, creşterea este spectaculoasă. Este important să precizăm că, în momente tragice, sunt persoane care se gândesc la salvarea altor vieţi", a spus Ioanel Sinescu, şeful Centrului de Chirurgie Urologică şi Transplant Renal Fundeni, cu ocazia Congresului Naţional de Urologie ROMURO 2014.

Anul trecut, la Centrul de Chirurgie Urologică şi Transplant Renal Fundeni s-au făcut 7.584 de internări, în creştere, de asemenea, faţă de 2012, când au fost înregistrate 6.781.

Din totalul internărilor de anul trecut, 7.391 au fost pentru proceduri urologice, media zilnică fiind de 35.

În ceea ce priveşte intervenţiilor chirurgicale deschise, numărul acestora a fost în continuă scădere din 2010, de la 3.667 la 3.422 în 2011, 3.218 în 2012 şi 3.173 în 2013.

Odată cu această scădere, a crescut numărul intervenţiilor laparoscopice - cunoscute şi ca minim invazive.

Academicianul Sinescu a mai spus că Asociaţia Română de Urologie - integrată, ca specialitate, încă de la începuturile ei în Europa (1909), iar juridic din 2005 - se dezvoltă cu multă vigoare în performanta şi generoasa arie profesional-ştiinţifică patronată de Asociaţia Europeană de Urologie (EAU). "Rezultă, cu prisosinţă, că urologia românească, prin tot ceea ce înseamnă şi reprezintă ea, este o urologie europeană" a concluzionat Ioanel Sinescu.

La rândul său, prof. dr. Dan Mischianu, preşedintele celui de-al XXX-lea Congres al Asociaţiei Române de Urologie, a spus că urologul modern a depăşit de mult etapa de uroscopist sau endoscopist, fiind obligat să fie nu doar un chirurg îndemânatic, ci şi "un urolog prietenos, (...) capabil şi dornic să coopereze cu colegi din multe alte specialităţi - nefrologi, dermatologi, cardiologi, endocrinologi, internişti şi mulţi, mulţi alţii, pentru a diagnostica şi trata bine şi competent toţi bolnavii".

Mischianu a adăugat că urologia, ca specialitate chirurgicală, se redescoperă zi de zi şi este perfect conectată la noul din tehnologie. "Cred, absolut fără niciun dubiu, că într-un început de mileniu debordant, printre display-uri, PC-uri, online-uri, Facebook-uri, markeri şi eprubete care conţin, până la urmă, sânge uman, urologul trebuie să rămână, în primul rând, un clinician", a mai spus el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici