Singura modalitate prin care România ar putea scăpa de maşinile poluante în următorii 11 ani

  • România ar putea avea un parc auto de peste 6 milioane de maşini electrice în 11 ani
  • Singura condiţie este ca numărul de maşini electrice nou intrate pe piaţă să menţină un ritm de creştere accelerat
  • Acum, România are 3.000 de maşini electrice
5306 afișări
Imaginea articolului Singura modalitate prin care România ar putea scăpa de maşinile poluante în următorii 11 ani

Singura modalitate prin care România ar putea scăpa de maşinile poluante în 11 ani

România are în prezent un stoc de 3.000 de maşini electrice, de două ori şi jumătate mai mult decât în urmă cu un an.

Dacă în următorii ani se va menţine un ritm de creştere accelerat, de dublare de la an la an a numărului de maşini electrice nou intrate pe piaţa din România, va exista un parc auto de 6,1 milioane de maşini electrice în 11 ani, arată un calcul făcut de MEDIAFAX.

Cu toate că piaţa este în creştere, infrastructura pentru astfel de autoturisme încă suferă, mai ales în ceea ce priveşte staţiile de încărcare.

„Multe dintre ele dau erori când vrei să-ţi încarci maşina. Multe dintre ele nu sunt funcţionale, adică nu complet, totuşi numărul de maşini elecrice începe să crească şi teoretic dacă ai venit cu maşina la 15% nu poţi să pleci cu ea descărcată şi trebuie să aştepţi, dacă unele dintre staţii nu funcţionează”, spune şoferul unei maşini electrice.

Ministerul Mediului nu are o statistică a numărului de staţii de încărcare din România, însă cu ajutorul hărţii PlugShare cele câteva sute de staţii din ţară, dar şi din restul ţărilor europene, pot fi localizate în timp real.

Şi pentru că piaţa de autoturisme electrice este în creştere, în paralel se dezvoltă şi serviciile de carsharing pentru acest tip de vehicule. Cei care nu îşi pot cumpăra o maşină electrică pot opta pentru aplicaţiile de carsharing precum platforma Spark, prin care este găsită cea mai apropiată maşină de locul în care se află cel care caută.

În România sunt în total 8,2 milioane de maşini pe benzină sau motorină, nocive pentru sănătate.

Comisia Europeană arată că anual, în România mor prematur 23.000 de oameni din cauza poluării.

Politicile de protecţie a mediului sunt însă foarte puţine la nivel naţional. În afară de programul Rabla sau de controversata „taxă oxigen” din Capitală, măsurile sunt aproape inexistente.

Din 2017, de când a fost scoasă taxa de poluare, România a importat peste 500.000 de maşini la mâna a doua, 70% dintre ele mai vechi de 11 ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici