Sirenele au sunat la Timişoara, primul oraş liber de comunism din ţară, la 28 de ani de la Revoluţie

Sirenele au sunat, miercuri, la ora 12.00, timp de trei minute, în Piaţa Operei din Timişoara, primul oraş liber de comunism din România, la 28 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, transmite corespondentul MEDIAFAX.

299 afișări
Imaginea articolului Sirenele au sunat la Timişoara, primul oraş liber de comunism din ţară, la 28 de ani de la Revoluţie

Sirenele au sunat la Timişoara, primul oraş liber de comunism din ţară, la 28 de ani de la Revoluţie

Momentul în care Timişoara a devenit, în 20 decembrie 1989, primul oraş liber de comunism din România, a fost marcat şi în acest an în centrul oraşului. Astfel, la ora 12.00, timp de trei minute, sirenele antiaeriene au sunat în Piaţa Operei.

Ca de obicei, la acţiune au participat şi mai mulţi revoluţionari, care s-au urcat în balconul Operei Române, considerat simbol al Revoluţiei, la fel cum au făcut acum 28 de ani.

“Sunt unul dintre cei care au format Frontul Democratic Român din Timişoara în data de 20 decembrie 1989. Pentru mine, ziua de 20 decembrie este ziua libertăţii şi a începutului democraţiei. În Timişoara s-a ieşit cu adevărat la victorie, o luptă reală, nu o lovitură de stat sau o lovitură de aparat, cum se spune. Noi, ca în fiecare an, ieşim şi comemorăm acest eveniment foarte important”, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, revoluţionarul Gruia Sărăcan.

Tot miercuri, Primăria Timişoara organizează de la ora 20.00, în Piaţa Victoriei, concertul “Rock pentru Revoluţie”, dedicat memoriei celor care au murit în urmă cu 28 de ani, cu participarea trupelor Phoenix, Pro Musica şi Vest Phoenix Cover.

La Timişoara au murit, în timpul evenimentelor din Decembrie 1989, aproximativ o sută de persoane. Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei “Memorialul Revoluţiei”, au fost 73 de morţi şi 296 de răniţi în perioada 16 - 22 decembrie 1989, iar după 22 decembrie, 20 de morţi şi 77 răniţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici