Sistem de telemedicină pentru bolnavii din satele izolate. Consultaţii, prin tablete dotate cu camere web

Sătenii din cinci comune din Botoşani vor fi consultaţi, din vara acestui an, printr-un sistem inovativ de telemedicină, care va facilita accesul bolnavilor din zonele izolate la medici, cu sprijinul unor tablete dotate cu camere web şi cu un soft special creat de o companie din Germania.

350 afișări
Imaginea articolului Sistem de telemedicină pentru bolnavii din satele izolate. Consultaţii, prin tablete dotate cu camere web

Sistem de telemedicină pentru bolnavii din satele izolate. Consultaţii prin tablete dotate cu camere web

Programul pilot de telemedicină care urmează să fie implementat în judeţul Botoşani presupune realizarea de consultaţii online în satele izolate, de unde accesul pacienţilor către medici este dificil.

Tabletele care vor fi folosite pentru a-i pune în contact pe medici şi pe pacienţi au fost deja achiziţionate, iar compania germană care realizează gratuit softul face ultimele teste.

Judeţul Botoşani a intrat în atenţia companiei germane după ce, în această zonă, a fost realizat un reportaj difuzat de către o televiziune din Germania în care era descris accesul dificil al pacienţilor din satele izolate la medicii de familie şi la specialişti.

„La nivelul judeţului Botoşani am realizat în toamna lui 2018, prin reţeaua de Asistenţă Medicală Comunitară care se află în coordonarea Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani, un documentar cu privire la activitatea derulată de aceşti profesionişti ai sistemului medical care lucrează practic la firul ierbii, cu pacienţii, cu beneficiarii, în comunităţile rurale. S-a realizat acest documentar de către televiziunea Arte, s-a difuzat în Germania şi în Franţa. Ca urmare a acestui documentar s-au declanşat mai multe colaborări, parteneriate, ocazie cu care un reprezentant al unei firme de software medical din Germania a spus că s-a gândit şi la o modalitate mai modernă de comunicare cu pacientul şi s-a gândit la iniţierea, împreună cu noi, a acestui proiect de telemedicină, cu precădere în mediul rural, prin intermediul asistentului medical comunitar” a declarat, pentru MEDIAFAX, coordonatorul asistenţilor medicali comunitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani, Carmen Hliban.

Până acum au fost achiziţionate tabletele care urmează să fie folosite de asistenţii comunitari şi de medicii de familie şi specialiştii care vor fi cuprinşi în program şi au fost selectate cinci comune din judeţul Botoşani, greu accesibile, situate la distanţe mari faţă de oraş.

„Fiecare asistent medical comunitar va primi un instrument de lucru, respectiv o tabletă, pe care este instalat softul respectiv, aplicaţia care generează practic conexiunile cu medicul de familie, cu medicii specialişti de care are nevoie respectivul beneficiar. Scopul este de a reduce costurile privind transportul, de a diminua timpul de aşteptare şi de a mări, ca să spunem aşa, numărul de pacienţi văzuţi de asistentul medical comunitar în decursul unei zile de lucru. Distanţa la un pacient la altul este foarte mare, se face naveta, se merge pe jos… Localităţile în care se va implementa acest sistem au fost alese pe criterii de distanţă faţă de secţiile de primiri urgenţă şi un alt criteriu a vizat acoperirea cu specialişti în medicina de familie din zona rurală. Demarea concretă a acestui proiect se va realiza undeva în vară, spre toamnă, pentru că se lucrează la conexiunile pe partea de soft şi la conexiunile cu specialiştii, la interconectarea între softuri”, a spus Carmen Hliban.

Proiectul va fi aplicat în comunele Cristeşti, Hilişeu-Horia, Lunca, Adăşeni şi Manoleasa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici