Sistemul naţional de termoficare are nevoie de investiţii de 5 miliarde de euro. Preţul gigacaloriei, cu 20% mai mare din cauza pierderilor

Investiţiile necesare pentru eficientizarea sistemului centralizat de termoficare din România se ridică la cinci miliarde de euro în următorii zece ani, potrivit unui studiu realizat de PwC, care arată că în prezent se alocă anual doar 30 milioane euro pentru reţelele de termoficare.

536 afișări
Imaginea articolului Sistemul naţional de termoficare are nevoie de investiţii de 5 miliarde de euro. Preţul gigacaloriei, cu 20% mai mare din cauza pierderilor

Sistemul naţional de termoficare are nevoie de investiţii de 5 miliarde de euro. Preţul gigacaloriei, cu 20% mai mare din cauza pierderilor (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Studiul precizează că aproape 30% din energia termică produsă în România se pierde în sistem înainte să ajungă la consumatori, nivel de peste trei ori mai mare comparativ cu alte state europene.

Din cauza acestor pierderi costul gigacaloriei este cu 20% mai mare, arată PwC.

În studiu se menţinează că subvenţiile acordate producţiei energiei termice ajung la 500 milioane de euro anual, sumă ce provine din bugetul public.

Potrivit PwC, una dintre cauzele pentru care operatorii de distribuţie a energiei termice nu investesc în reabilitarea conductelor este reprezentată de pierderile financiare ale acestora, precum şi de gradul mare de îndatorare.

Numărul de localităţi branşate la sistemele centralizate de încălzire a scăzut de trei ori în intervalul 1996-2011. În 1996-1997 erau branşate la sistem 308 localităţi, iar în 2010-2011 numărul acestora a scăzut la 100, dintre care 83 în mediul urban şi 17 în mediul rural.

Bucureştiul este cel mai mare consumator de energie termică din ţară, cu o pondere de 37% din total. Regiunea de Sud-Est consumă aproape 15%, iar zona cu cel mai mic consum de energie termică este cea centrală, respectiv judeţele Mureş, Alba, Harghita, Braşov şi Covasna, acoperind doar 4% din total.

Regiunile Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Vest şi Sud consumă fiecare câte 9% din total, iar în regiunea Vest consumul ajunge la 10%.

Totodată, pierderile medii în reţelele de distribuţie a energiei au crescut în ultimii şase ani, de la 23% în 2005 la 29% anul trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici