Sistemul RCA s-a blocat. Mii de şoferi, neînregistraţi în bazele de date

Sistemul de înregistrare a poliţelor RCA nu funcţionează de luni noapte, şoferii care îşi fac în această perioadă asigurările auto obligatorii auto nu pot fi înregistraţi în bazele de date şi nici nu pot beneficia de reducerile legale.

2291 afișări
Imaginea articolului Sistemul RCA s-a blocat. Mii de şoferi, neînregistraţi în bazele de date

Sistemul RCA s-a blocat. Mii de şoferi, neînregistraţi în bazele de date

În aceste condiţii, autorităţile de control nu pot verifica dacă şoferii au sau nu asigurări, însă rămân de bază chitanţa şi poliţa cu timbru sec din registrul unic al asigurătorilor.

Sistemul a creat probleme tehnice încă de luni, iar softul nu a operat bonusurile legale, spre nemulţumirea şoferilor.

Motivul blocării sistemului de înregistrare a poliţilor RCA ar fi, potrivit brokerilor, de natură tehnică, însă alţi asigurători anunţă că softul sistemului nu este updatat şi din acest motiv mii de şoferi din întreaga ţară au fost prejudiciaţi. Mai mult, Legea RCA nu a fost aprobată, iar ordonanţa de urgenţă care îngheţa tariful RCA pentru şase luni nu a fost publicată în varianta certută şi asumată de transportatori şi ASF, după mitingul de joi, 15 septembrie.

Sistemul este oprit din CEDAM (n.r. baza de date cu asigurările auto obligatorii încheiate la nivel naţional) însă nimeni nu dă explicaţii. Doar două societăţi de pe piaţă (n.r în total sunt nouă asemenea societăţi) dau bonusul/ mouse, însă nici ASF nu a reuşit, până acum, să explice situaţia. La nivel de autoritate se ştia doar că sistemul nu merge.

”Luni, sistemul a mers, dar cu intermitenţe şi cu probleme, în sensul că nu s-au acordat bonusuri pentru şoferi, iar oamenii au fost nemulţumiţi. Marţi, sistemul n-a mai mers deloc, dar noi, ca să nu ne pierdem clienţii, am înregistrat în portofoliul propriu RCA-urile, eliberându-le oamenilor documentul doveditor, urmând ca în momentul deblocării sistemului să operăm tranzacţia”, ne-a explicat un broker de la una dintre societăţile de asigurări de pe piaţă.

Alţi brokeri au încercat să explice blocarea sistemului printr-o inspecţie centrală pe care asigurătorii ar fi demarat-o la nivelul service-urilor care ar practica preţuri peste cele ale pieţei, numai că este greu de crezut că brokerii şi-ar fi permis să blocheze sistemul şi să piardă astfel mii de clienţi.

Reamintim că tot marţi, cele patru organizaţii ale transportatorilor au cerut membrilor Comisiei Tranporturilor din Camera Deputaţilor amânarea votului pe Legea RCA şi întocmirea raportului de variantă transmis către Senat, fapt acceptat de deputaţi.

Transportatorii acuză Autoritatea de Supraveghere Financiară de ”ştirbirea proiectului iniţial de lege. (...) Textul care prevedea introducerea tarifului de referinţă ca principiu de bază în construcţia primei RCA a dispărut, deşi acesta fusese covenit după negocierile cu transportatorii. Practic, a fost luat de bază pentru lege textul ordonanţei care prevedea ca tariful să funcţioneze pentru o perioadă de şase luni”, se arată într-un comunicat formulat de patronatele din transporturi FORT, UNTRR, APTE 2002 şi APULUM.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici