Situaţie alarmantă: Marea Britanie a respins accesul a 3.294 de persoane din UE în 2021. Peste două treimi erau din România

  • În primele trei luni ale acestui an, în ciuda faptului că pandemia a redus numărul total de călătorii, Marea Britanie a respins accesul în ţară a 3.294 de persoane din UE, comparativ cu 493 anul trecut.
  • Peste două treimi dintre cei respinşi - 2.118 persoane - sunt din România, potrivit datelor publicate de Marea Britanie.
15722 afișări
Imaginea articolului Situaţie alarmantă: Marea Britanie a respins accesul a 3.294 de persoane din UE în 2021. Peste două treimi erau din România

Situaţie alarmantă: Marea Britanie a respins accesul în ţară a 3.294 de persoane din UE în 2021. Peste două treimi erau din România

Datele guvernamentale din Marea Britanie au arătat că accesul a 3.294 de cetăţeni europeni a fost respins de la începutul lunii ianuarie până la sfârşitul lunii martie - o cifră cu aproape 570% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Creşterea bruscă are loc pe măsură ce Marea Britanie şi UE stabilesc o relaţie post-Brexit.

În timp ce normele post-Brexit permit cetăţenilor UE să viziteze Marea Britanie fără viză, Marley Morris, director asociat la Institutul pentru Cercetarea Politicilor Publice (IPPR), a declarat pentru Euronews că creşterea numărului de cetăţeni UE respinşi la frontierele britanice sunt un semn timpuriu a „impactului sfârşitului liberei mişcări”.

Dintre cetăţenii UE respinşi la frontierele Marii Britanii în primul trimestru al anului 2021, mai mult de 2.000 au venit din România, potrivit datelorRata de refuz pentru cetăţenii români a crescut cu 867%  în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020. Nu este clar exact de ce atât de mulţi români au fost respinşi.

Cetăţenii bulgari par să fie fost, de asemenea, afectaţi în mod disproporţionat de creşterea ratei de respingere. Trei sute de cetăţeni bulgari au fost respinşi în primul trimestru al anului 2021, comparativ cu 19 de un an mai devreme.

Majoritatea cetăţenilor UE au fost întorşi la controalele din porturile cu feriboturi sau la terminalul feroviar Eurostar din Paris, 738 fiind expulzaţi după aterizarea pe aeroporturi sau terminalele de feriboturi din Marea Britanie, relatează The Guardian.

Numerele publicate confirmă o tendinţă care a şocat unii călători din UE care s-au trezit închişi zile întregi îm centre de detenţie, după mici probleme cu documentele.

Politico a raportat la începutul lunii că mulţi cetăţeni din UE, inclusiv cetăţeni români, germani, greci, italieni şi spanioli, au fost reţinuţi la frontiera Marii Britanii şi ţinuţi în aceste centre până la şapte zile înainte de a fi trimişi în ţările lor de origine.

Într-un răspuns în data de 13 mai pentru MEDIAFAX cu privire la raportul publicat de Politico MAE a precizat că la momentul acela nu mai existau românii în centre de detenţie.

"Din totalul persoanelor cărora le-a fost refuzată intrarea, MAE menţionează că Ambasada României la Londra a fost notificată de către 5 cetăţeni români sau/şi familiile acestora cu privire la plasarea acestora în centre de imigrări de către autorităţile britanice, până la identificarea unei soluţii de revenire în România. MAE precizează că, în prezent, niciuna dintre persoanele în cauză nu se mai regăseşte în centrele de imigrări britanice. Totodată, cu privire la situaţia a 80 de cetăţeni români din totalul de 150 cărora autorităţile britanice nu le-au permis intrarea în acest stat, MAE menţionează că reprezentanţii misiunii diplomatice s-au autosesizat, în luna martie a.c., cu privire la refuzul permiterii accesului pe teritoriul britanic, la punctul de trecere a frontierei Dover, a două autovehicule care transportau cetăţenii români pentru muncă sezonieră, fără a deţine vizele necesare sau dreptul de muncă conform EU Settlement Scheme", se precizează în comunicatul trimis de MAE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici