SJU Bacău a cumpărat ser antibotulinic pentru bărbatul de 66 ani, plătind o treime din bugetul lunar

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Bacău a cumpărat, vineri, o doză de ser antibotulinic pentru bărbatul de 66 de ani, diagnosticat cu botulism şi internat la Terapie Intensivă, unitatea medicală plătind 10.000 de euro, sumă ce reprezintă o treime din bugetul alocat lunar pentru medicamente.

167 afișări
Imaginea articolului SJU Bacău a cumpărat ser antibotulinic pentru bărbatul de 66 ani, plătind o treime din bugetul lunar

SJU Bacău a cumpărat ser antibotulinic pentru bărbatul de 66 ani, plătind o treime din bugetul lunar

Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Bacău, Mirela Romaneţ, medicii i-au administrat bărbatului serul antibotulinic, urmând să fie monitorizată evoluţia stării sale de sănătate.

”Pentru achiziţia acelei doze unice de ser antibotulinic s-a consumat aproximativ o treime din bugetul spitalului alocat pentru achiziţia de medicamente, ceea ce, evident, este foarte mult. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate nu decontează decât 1.600 de lei pe cazul rezolvat, ceea ce înseamnă mai puţin de 400 de euro, în condiţiile în care noi am cheltuit 10.000 de euro doar pentru acel ser”, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX Mirela Romaneţ.

Reprezentanţii SJU Bacău au reuşit să achiziţioneze serul antibotulinic după numeroase demersuri făcute în ultimele 24 de ore atât la spitale din ţară cât şi din străinătate.

Bărbatul de 66 de ani a fost internat cu botulism la SJU Bacău joi, însă nu a putut fi tratat corespunzător şi imunizat împotriva bolii din cauza lipsei serului din unitatea medicală. În consecinţă, medicii spitalului băcăuan au decis să-l interneze pe bărbat la Secţia de Anestezie Terapie Intensivă (ATI), astfel încât să poată fi monitorizat în permanenţă şi pentru a se putea interveni de urgenţă în cazul în care apar complicaţii, cum ar fi contractarea unui muşchi de pe trahee.

O situaţie similară s-a înregistrat în luna aprilie, când un bărbat de 71 de ani, din comuna suceveană Mălini, a venit la Spitalul Municipal din Fălticeni întrucât se simţea rău după ce mâncase macrou marinat, preparat în casă, şi cârnaţi pregătiţi la Crăciun şi păstraţi în untură. Iniţial, bărbatul a refuzat internarea, dar a revenit la spital după ce starea sa de sănătate s-a înrăutăţit.

La Spitalul Municipal din Fălticeni pacientul a fost diagnosticat cu suspiciune de botulism şi a fost transferat la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, fiind internat în Secţia de Anestezie-Terapie Intensivă, după ce, în urma analizelor de laborator pe probele recoltate de la pacient, a fost confirmat diagnosticul de botulism.

SJU Suceava a făcut o solicitare pentru un tratament complet după confirmarea bolii şi s-a încercat achiziţonarea serului antibotulinic din sistemul electronic de achiziţii, dar nu exista nicio firmă autorizată care să comercializeze acest ser. Ulterior, unitatea spitalicească a luat legătura cu Unifarm, care a transmis că tratamentul pentru un pacient costă circa 10.850 de euro şi constă în trei flacoane cu ser combinat cu tulpinile A, B şi E. Unifarm a donat ulterior SJU Suceava două flacoane de ser antibotuluinic pentru salvarea bărbatului.

Botulismul este o boală extrem de gravă, care produce paralizia nervilor cranieni, iar pacienţii diagnosticaţi cu această boală pot suferi de disfagie - dificultate de a înghiţi alimente solide şi lichide, disfonie - dificultate de vorbire, nu-şi pot mişca pleoapele, ajungându-se chiar la paralizia musculaturii respiratorii intercostale, dacă boala nu este tratată la timp.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici