SMURD Cluj se plânge că are ambulanţe mai vechi de 10 ani: La unele s-au schimbat toate piesele deja

Conducerea ISU Cluj a reclamat, joi, vechimea şi uzura ambulanţelor SMURD din dotare, unele având peste 10 ani vechime sau toate piesele înlocuite. "Cad ambulanţele şi rămânem descoperiţi în zone izolate din judeţ", spune şeful ISU Cluj, Ion Moldovan.

228 afișări
Imaginea articolului SMURD Cluj se plânge că are ambulanţe mai vechi de 10 ani: La unele s-au schimbat toate piesele deja

Ambulanţe mai vechi de 10 ani la SMURD Cluj; la unele s-au schimbat toate piesele deja (Imagine: Octav Ganea/ Foto Mediafax)

Şeful ISU Cluj, Ion Moldovan, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că o ambulanţă are o durată medie de funcţionare de 5 – 6 ani, după care intră într-o uzură fizică şi morală, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Suntem într-o situaţie dificilă în ceea ce priveşte ambulanţele SMURD, stăm foarte prost la acest capitol. Există posibilitatea de a nu ne putea îndeplini toate misiunile, dacă nu vom primi ambulanţe în acest an nu ştiu cum ne vom descurca pe partea de intervenţii medicale de prim ajutor. Avem o singură ambulanţă care are sub 5 ani de viaţă, în condiţiile în care orice ambulanţă are o durată medie de funcţionare de 5 – 6 ani, apoi intră într-o uzură fizică şi morală, dacă depăşeşte 6 ani nu este una pe care să te poţi baza sută la sută", a spus Moldovan.

TITLURILE ZILEI

Potrivit acestuia, există şi ambulanţe mai vechi de 10 ani.

"Le reparăm pe cele vechi, încercăm să asigurăm continuitatea în intervenţie, dar este foarte greu. Este o problemă care ne macină zilnic, în cazul în care cad ambulanţele rămânem descoperiţi în zone izolate din judeţ cum ar fi Băişoara, Aghireşu, Mociu”, a adăugat şeful ISU Cluj.

Potrivit acestuia, s-au făcut demersuri la MAI pentru achiziţia de ambulanţe, dar răspunsul a fost că nu există finanţare.

Medicul şef al UPU-SMURD Cluj, Adela Golea, a declarat, la rândul său, în aceeaşi conferinţă de presă, că ar trebui să existe o rezervă de maşini de 25 sau 50% pentru a se putea interveni în condiţii optime.

"Avem şi ambulanţe la care, practic, s-au schimbat cam toate piesele, iar problema care apare este cea privind siguranţa lor în intervenţie, a siguranţei echipajului, pentru că, în momentul în care se înlocuiesc foarte multe subansamble, nici cei care le repară nu mai oferă garanţii. Cu cât se uzează mai mult, este şi problema ajungerii la intervenţie, pentru că merg mai greu, nu prind viteza care trebuie, demarează mai greu”, a subliniat Golea.

Potrivit acesteia, au existat şi ambulanţe care s-au defectat pe drum spre intervenţii şi a fost nevoie de trimiterea unui alt echipaj care să preia pacienţii.

În ceea ce priveşte resursele umane, la ISU Cluj sunt disponibile 74 de posturi, de ofiţeri sau subofiţeri, fiind solicitată o aprobare pentru angajare de personal pentru a putea face faţă activităţilor.

"Pe partea de avizare - autorizare este un volum mare de muncă, lipsa de personal ne împiedică să ne face munca la timp”, a mai spus Ion Moldovan.

La nivelul SMURD Cluj, parcul auto cuprinde patru ambulanţe de Terapie Intensivă, 12 de prim ajutor, o maşină de Terapie Intensivă pentru nou- născuţi care deserveşte opt judeţe şi două maşini de victime multiple folosite şi de judeţele din jur.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici