SMURD va închiria un avion sanitar care va transporta bolnavi indiferent de vreme şi oră

Fundaţia pentru SMURD va redirecţiona o parte din sumele primite prin campania 2% unei companii private de aviaţie pentru plata a o sută de ore de zor, însemnând transportul a aproape 60 de bolnavi indiferent de condiţiile meteorologice sau ora la care este anunţat cazul, a declarat Raed Arafat.

733 afișări
Imaginea articolului SMURD va închiria un avion sanitar care va transporta bolnavi indiferent de vreme şi oră

SMURD va închiria un avion sanitar care va transporta bolnavi indiferent de vreme şi oră

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, care a participat alături de ministrul Cseke Attila la evenimentul de lansare a proiectului umanitar "Avionul sanitar" al Fundaţiei pentru SMURD, a spus că fundaţia a alocat, în 2010, aproximativ 170.000 de euro pentru acest proiect, suficient pentru 100 de ore de zbor, însemnând 50-60 de misiuni. El a precizat că se intenţionează suplimentarea sumelor, dacă va fi nevoie.

"Vreau să subliniez faptul că fundaţia va acorda doar sprijin financiar. Medicii de la SMURD vor fi cei care vor coordona operaţiunile de salvare", a arătat Arafat.

Avionul sanitar pus la dispoziţia SMURD va fi o aeronavă Piper Cheyenne III, dotată din punct de vedere medical cu echipamente şi aparatură medicală de terapie intensivă, în conformitate cu standardele europene şi compatibile cu cele existente în serviciile de medicină de urgenţă.

Această aeronavă va efectua zboruri interne de salvare, pe timp de zi şi de noapte, în condiţii meteorologice nefavorabile, de pe aeroporturile omologate în condiţii de maximă siguranţă, cu scopul de a interveni, atunci când este cazul, în sprijinul misiunilor aeromedicale SMURD. În anumite cazuri excepţionale, va fi analizată şi posibilitatea efectuării unor zboruri externe, pentru anumite situaţii critice sau atunci când este vorba despre o misiune destinată salvării de vieţi omeneşti.

"Avem nevoie de un avion care să poată decola şi ateriza indiferent de vreme şi de ora din noapte la care este anunţat cazul şi care să nu ne coste prea mult. Pentru început, noi vom plăti primele o sută de ore de zbor. Asta înseamnă transportul a aproximativ 60 de bolnavi. Avionul, care va zbura cu o viteză de două ori mai mare decât cea a elicopterului, poate asigura transportul medicalizat al unui singur bolnav. Mai mult, compania privată (Alfa Air) ne-a făcut o reducere de preţ pentru ora de zbor de la 1.800 de euro la 1.350 de euro, ceea ce ne permite să trasportăm mai mulţi bolavi", a spus Raed Arafat.

Acesta a precizat că avionul poate zbura continuu şase ore, iar viteza de zbor este de 560 de kilometri pe oră.

Pacienţii care urmează să beneficieze de acest serviciu nu vor plăti contravaloarea transportului, misiunile având caracter strict umanitar.

"Este un proiect făcut de către oameni pentru oameni. Mulţumim tuturor celor care au crezut în proiectul acesta şi care prin donaţiile lor vor salva, indirect, multe vieţi. Apreciez iniţiativa Fundaţiei pentru SMURD. Asigurarea unui serviciu umanitar pentru pacienţii care necesită transfer de urgenţă pe calea aerului, mai ales când utilizarea elicopterului nu este posibilă sau eficientă, era necesară. Pacienţii vor beneficia gratuit de acest serviciu şi sper să fie salvate multe vieţi. Urez succes celor care au avut această iniţiativă", a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, la inaugurarea proiectului.

Ministerul Sănătăţii (MS) precizează că astfel de proiecte există şi în alte ţări, exemplu elocvent fiind Fundaţia Rega din Elveţia care asigură operarea cu 3 avioane şi 14 elicoptere din donaţii şi sponsorizări ale populaţiei.

"Fundaţia pentru SMURD îşi propune să continue acest proiect permanent, astfel încât să existe în România cel puţin un avion sanitar care poate fi folosit în condiţii umanitare şi nu comerciale pentru cazurile care necesită transfer de urgenţă", arată MS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici