SOLIDARITATE cu poporul francez: Sute de români au comemorat victimele atentatelor din Paris, la Cluj şi Iaşi - FOTO

Peste 200 de persoane au participat, duminică, la Institutul Francez din Cluj-Napoca, la o acţiune de comemorare a victimelor atentatelor de la Paris, acestea ţinând un moment de reculegere şi depunând flori în curtea instituţiei, unde au scris cuvântul ”Paris” din candele aprinse. Alte câteva sute de persoane au aprins lumânări şi au depus flori în faţa Institutului Francez din Iaşi, printre cei prezenţi numărându-se şi studenţi francezi care învaţă la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi.

877 afișări
Imaginea articolului SOLIDARITATE cu poporul francez: Sute de români au comemorat victimele atentatelor din Paris, la Cluj şi Iaşi - FOTO

Peste 200 de persoane au comemorat victimele atentatelor de la Paris, la Institutul Francez din Cluj - FOTO

Participanţii la acţiunea comemorativă din Cluj, majoritatea studenţi francezi la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) ”Iuliu Haţieganu”, s-au adunat, duminică, în jurul orei 14.00, în curtea Institutului Francez din Cluj-Napoca, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ei au afişat mesaje precum ”Pray for Paris”, ”Cluj-Napoca pray for Paris”, ”Paris je t’aime”, ”Stands for Paris”, ”L’humanite vaincra”, au ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor atentatelor de la Paris, au intonat imnul Franţei şi au depus flori şi candele aprinse din care au format cuvântul ”Paris”.

De asemenea, mai mulţi tineri au format steagul Franţei din coli din hârtie colorate în alb, albastru şi roşu.

Printre cei prezenţi s-au numărat şi prefectul Clujului, Gheorghe Ioan Vuşcan, şefii Poliţiei Cluj, consilieri judeţeni, reprezentanţi ai UMF, care au semnat în cartea de condoleanţe deschisă de Institutul Francez.

Consulul onorific al Franţei la Cluj-Napoca, Pascal Fesneau, a declarat că momentul atentatelor a fost dramatic pentru francezi, dar şi pentru valorile pe care le reprezintă Franţa.

“Am ţinut acest moment de reculegere, la care au participat foarte mulţi studenţi francezi la medicină, suntem foarte mândri de ei. Am primit foarte multe mesaje de susţinere din partea românilor şi vrem să le mulţumim din tot sufletul. Este un moment foarte dramatic pentru noi, francezii, dar şi pentru valorile pe care le reprezentăm, care sunt valori universale - de libertate, de egalitate şi de fraternitate. Este un atac asupra tuturor, asupra francezilor, asupra românilor. Sunt atacuri teroriste, suntem în timp de război, este absolut clar. Este un stat islamic ilegal constituit care ne atacă pe noi şi la care trebuie să răspundem”, a spus Fesneau.

Potrivit acestuia, la Cluj-Napoca vor fi organizate în perioada următoare dezbateri publice, civice, împreună cu studenţii, pentru că aceştia doresc fie analizată situaţia creată şi ce pot face cetăţenii francezi ”pentru a preveni aceste fenomene”.

Candele aprinse şi flori au fost depuse şi sâmbătă seară în faţa Institutului Francez din Cluj-Napoca de mai multe persoane.

Sute de persoane au aprins lumânări şi au depus flori la Institutul Francez din Iaşi

Pe tot parcursul zilei de duminică, la Institutul Francez din Iaşi, aflat în zona Copou, oamenii au depus flori şi au aprins candele în memoria victimelor atentatelor de la Paris, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Printre cei care au venit la Institutul Francez s-au numărat şi studenţi francezi care învaţă la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Iaşi.

”Am rude şi prieteni în Paris, iar vineri seară eram îngrijorat pentru soarta lor, mai ales că nu reuşeam să-i prind la telefon. Este un moment greu pentru Franţa, iar răspunsul pentru aceşti terorişti care seamănă panică peste tot în lume trebuie să vină repede. Nu putem sta pasivi, pentru că astfel de tragedii pot să se repete oricând”, a spus Philippe G., unul dintre tinerii veniţi la Institutul Francez din Iaşi.

Conducerea Institutului Francez din Iaşi a anunţat că luni seară va organiza un moment de reculegere pentru a aduce un omagiu victimelor atacurilor teroriste de la Paris.

”Îi aşteptăm pe toţi cei care vor să îşi exprime susţinerea şi compasiunea în spaţiul comemorativ din faţa Institutului Francez. De asemenea, le mulţumim tuturor celor care au venit deja să îşi exprime solidaritatea cu poporul francez, în aceste clipe de doliu naţional”, a transmis conducerea Institutului Cultural Francez din Iaşi.

 

Câteva sute de persoane au participat duminică la o adunare "de reculegere, solidaritate şi unitate", ţinută şi la Ambasada Franţei la Bucureşti. Evenimentul de comemorare a victimelor atentatelor de la Paris a fost deschis de ambasadorul Francois Saint-Paul, căruia i s-a alăturat şi premierul interimar Sorin Cîmpeanu.

Sute de oameni au cântat la unison " La Marseillaise" şi au ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor.

În cursul zilei de duminică, la ambasadă au venit şi au semnat în cartea de condoleanţe foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Traian Băsescu şi este aşteptat premierul desemnat Dacian Cioloş.

Bilanţul victimelor atentatelor teroriste din Paris, care au avut loc în şase zone ale oraşului şi au fost revendicate de gruparea Stat Islamic, a ajuns la 129 de morţi şi 352 de răniţi, dintre care 99 în stare gravă, a anunţat procurorul general din capitala franceză, Francois Molins, citat de publicaţia Le Figaro.

MAE a anunţat sâmbătă că doi cetăţeni români au murit în atentatele de la Paris, informaţia fiind confirmată de autorităţile franceze.

În Franţa au fost decretate trei zile de doliu naţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici