Solidaritatea Sanitară solicită Guvernului recunoaşterea ca stagiu de cotizare a orelor suplimentare

Federaţia Solidaritatea Sanitară solicită Guvernului şi Parlamentului introducerea “echităţii” în sistemul de pensie prin calcularea stagiului întreg de lucru al angajaţilor din sistemul sanitar, inclusiv a orelor suplimentare. De această măsură ar beneficia peste 30.000 de medici şi asistente.

134 afișări
Imaginea articolului Solidaritatea Sanitară solicită Guvernului recunoaşterea ca stagiu de cotizare a orelor suplimentare

Solidaritatea Sanitară solicită Guvernului recunoaşterea ca stagiu de cotizare a orelor suplimentare

“Federaţia Solidaritatea Sanitară solicită Guvernului (în calitatea de iniţiator al proiectului privind noua lege a pensiilor) şi Parlamentului României introducerea echităţii în sistemul de pensie prin luarea în considerare în calculul stagiului de cotizare a întregului timp de lucru al salariaţilor. (...) Prin această măsură calculul stagiului de cotizare trebuie să ia în considerare fiecare oră de lucru desfăşurată în baza unui Contract individual de muncă, indiferent dacă este la norma de bază sau la norma/normele prin cumul. În absenţa recunoaşterii acestui drept proiectul legii pensiilor este afectat de o eroare majoră”, se arată într-un comunicat de presă trimis, joi, de Federaţia Solidaritatea Sanitară.

Federaţia precizează că în cazul în care medicii efectuează gărzi, pe lângă norma de bază, atunci aceştia au un program de muncă echivalent cu încă o jumătate de normă pe lună/an.

“Un medic aflat într-o astfel de situaţie (n.r. - care face gărzi) efectuează pe lângă norma de bază un număr mediu de ore de muncă (în baza unui CIM separat) echivalent cu încă o jumătate de normă pe lună/an. Dacă acest medic a început activitatea profesională la 25 de ani, la vârsta standard de pensionare, pe sistemul actual, are un stagiu efectiv de cotizare efectivă, calculat oră pe oră, echivalent cu 60 de ani de muncă (la aceştia adăugându-se cei 6 ani corespunzători facultăţii), faţă de un număr de 40 de ani de muncă pe care-i are un salariat cu un singur CIM”, mai spune sursa citată.

De această măsură ar urma să beneficieze peste 10.000 de medici, care efectuează gărzi, şi aproape 20.000 de asistente medicale.

“Solicitarea nu vizează acordarea unui tratament preferenţial, ci o măsură firească de echitate faţă de salariaţii care îşi dedică cea mai mare parte a vieţii lor activităţilor profesionale, fără a beneficia de dreptul firesc la reducerea proporţională a vârstei de pensionare. De menţionat că, în forma actuală, proiectul legii pensiilor prevede asimilarea unor perioade (pentru care nu s-a plătit indemnizaţie) ca fiind stagii de cotizare, ratând însă situaţiile în care salariaţii au o desfăşurat efectiv activitate şi au avut stagiu de cotizare”, se mai arată în comunicatul de presă.

Totodată, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” susţine că cetăţenii care lucrează în străinătate beneficiază de acest drept.

“De dreptul solicitat de noi beneficiază deja cetăţenii care lucrează în străinătate şi, simultan, îşi „cumpără vechimea” (stagiul de cotizare) în sistemul de pensii obligatorii din România”, se mai arată în comunicatul de presă”, mai precizează sursa citată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici