Solstiţiul de iarnă 21 decembrie 2021: Cea mai lungă noapte din an şi începutul iernii astronomice

  • Solstiţiul de iarnă va avea loc pe 21 decembrie, la ora 17:59
  • După această dată, durata zilei începe să crească cu 3 minute zilnic
  • Durata zilei are valoarea minimă de un an, de 8 ore şi 50 de minute, iar noaptea va fi de 15 ore şi 10 minute
5743 afișări
Imaginea articolului Solstiţiul de iarnă 21 decembrie 2021: Cea mai lungă noapte din an şi începutul iernii astronomice

Solstiţiul de iarnă 21 decembrie 2021: Va fi cea mai lungă noapte din an

Solstiţiul de iarnă va începe pe 21 decembrie, la ora 17:59, iar acest eveniment marchează prima zi a iernii astronomice în emisfera nordică, adică, cea mai scurtă zi şi cea mai lungă noapte din an.

După această dată, durata zilei începe să crească cu 3 minute zilnic, până la solstiţiul de vară din 2022, care va avea loc pe data de 21 iunie, notează Aleph News.

La data de 21 decembrie, marţi, Soarele răsare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est şi apune tot cu acelaşi unghi spre sud faţă de punctul cardinal vest.

Aşadar, în această zi, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore şi 50 de minute, iar noaptea va fi de 15 ore şi 10 minute. Deşi se poate calcula momentul solstiţiului, observarea directă de către amatori este imposibilă, deoarece Soarele se mişcă prea încet sau pare să stea nemişcat.

În multe culturi străvechi, solstiţiul de iarnă reprezintă începutul unui nou an. În trecut, această zi era sărbătorită cu festivităţi şi ritualuri închinate zeului Soare.

Cea mai veche referinţă scrisă despre o astfel de săbătoare care ţinea 12 zile a fost găsită în antichitate, în Mesopotamia.

Multe mitologii şi tradiţii culturale sunt constituite în funcţie de acest ciclu anual, deoarece oamenii depindeau economic de monitorizarea progresului anotimpurilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici