SONDAJ: Bucureştenii, îngrijoraţi în principal de sănătate, apoi de viitorul copiilor

Bucureştenii sunt îngrijoraţi, în principal de sănătate, apoi de viitorul copiilor şi de nivelul veniturilor, potrivit rezultelor sondajului "Bucureştenii şi Sănătatea" realizat la nivelul Capitalei, citat de reprezentanţii muncipalităţii.

422 afișări
Imaginea articolului SONDAJ: Bucureştenii, îngrijoraţi în principal de sănătate, apoi de viitorul copiilor

SONDAJ: Bucureştenii, îngrijoraţi în principal de sănătate, apoi de viitorul copiilor (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Potrivit sondajului "Bucureştenii şi Sănătatea" realizat de Facultatea de Ştiinte Politice a SNSPA, starea sănătăţii este principala îngrijorare a bucureştenilor (26 la sută), urmată de viitorul copiilor (22 la sută) şi de nivelul veniturilor (13 la sută), se arată într-un comunicat de presă, remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

În acest sens, primarul Capitalei Sorin Oprescu a arătat că, în mare parte, problemele cu care se confruntă sistemul de sănătate se datorează subfinanţării, acest lucru contribuind în special la lipsa personalului specializat.

"Timp de opt ani am condus Colegiul Medicilor din Bucureşti şi cunosc foarte bine problemele sistemului de sănătate. Nu vreau să las să se înţeleagă ca nu s-a făcut nimic în tot acest timp, pentru că din contră, s-au facut foarte multe lucruri bune. Singurul lucru care nu s-a reuşit până acum a fost acela de a-i face pe medici să creadă. Atât de puternic a fost inoculata starea de nesiguranţă profesională încât foarte mulţi medici au hotărât că nu vor să se lupte cu sistemul şi au plecat", a spus Oprescu la dezbaterea organizată de Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), citat în comunicat.

În ceea ce priveşte consumul de medicamente, 34 la sută dintre bucureşteni au apelat foarte des sau aproape lunar la tratamente cu medicamente propriu-zise, 31 la sută des, adică cel puţin o dată la trei luni, 20 la sută rar, adică o dată la şase luni, şi 12 procente foarte rar sau deloc.

Potrivit aceluiaşi sondaj, 40 la sută dintre cei chestionaţi au răspuns afirmativ la întrebarea "în ultimele 12 luni v-aţi simţit trist/ă , deprimat/ă sau fără chef de viaţă?”, iar aproape jumătate dintre respondenţi au probleme cu greutatea corporală.

Totodată 35 de procente dintre cei chestionaţi consideră că dacă nu ar da mici atenţii, respectiv cadouri sau bani, medicii nici măcar nu m-ar băga în seama. Dintre aceştia, 22 la sută obişnuiesc să ofere medicului "mici atenţii"pentru a fi trataţi în mod diferit faţă de ceilalţi pacienţi,18 procente oferă pentru că medicii sunt prost plătiţi şi merită mai mult, iar cinci procente oferă din alt motiv, în timp ce 20 la sută nu oferă niciodată aceste "atenţii".

În ceea ce priveşte rezultatele studiului, primarul general a arătat că "avem nevoie de repere pentru a înţelege problemele cu care ne confruntăm, ca să ne raportăm întotdeauna la ele şi pentru a reuşi să progresăm.

Sondajul a fost realizat în perioada mai - iunie 2013 pe un eşantion de 906 de persoane cu vârste de peste 18 ani. Marja de eroare la nivelul întregului eşantion este de +/- 3.3 la sută la un nivel de încredere de 95 la sută.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici