Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar, arestaţi preventiv pentru 29 de zile

Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar, acuzaţi de şantajarea lui Sebastian Ghiţă, vor fi arestaţi preventiv pentru 29 de zile, după ce, vineri, Tribunalul Bucureşti a admis recursul procurorilor faţă de decizia de cercetare a lor în libertate.

373 afișări
Imaginea articolului Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar, arestaţi preventiv pentru 29 de zile

Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar, arestaţi preventiv pentru 29 de zile (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Decizia Tribunalului Bucureşti este definitivă.

Astfel, cei doi vor fi încarceraţi la Direcţia Cercetări Penale.

În 21 aprilie, Sorin Ovidiu Vîntu, alături de Ion Ilie Cezar, a fost reţinut, pentru şantaj de procurorii Parchetului instanţei supreme, pentru că a pretins lui Sebastian Ghiţă 150.000 de euro lunar, acţiunea survenind unei plângeri din 4 aprilie a managerului Realitatea Media. Lui Ghiţă i s-au cerut 200.000 de euro, însă managerul Realitatea a spus că dă doar 150.000 de euro.

Banii au fost ceruţi pentru ca Ghiţă să "să fie lăsat în pace" de Vîntu şi să rămână managerul Realitatea, după ce patronul Asesoft a plătit datoriile postului TV şi a făcut investiţii, suma ridicându-se la zece milioane de euro.

Ca garanţie că Ghiţă va face ce i se cere, Vîntu l-a trimis pe Ion Ilie Cezar, zis Nelu Legionaru, să fie "umbra" managerului Realitatea TV, a susţinut Parchetul, situaţie confirmată de interceptările realizate de anchetatori.

În momentul în care Ion Ilie a fost prins de anchetatori cu suma de 150.000 de euro, la sediul realitatea TV, acesta a spus că reprezintă rata de leasing pentru un elicopter, însă, potrivit contractului, această rată este de 13.000 de euro, mai spun procurorii.

"Susţinerile inculpatului Ilie Ion Cezar, potrivit căruia suma de 150.000 de euro reprezenta rata de leasing pentru un elicopter achiziţionat de Realitatea TV, este înlăturată de procesul-verbal de redare al convorbirii ambientale din 20 aprilie 2011, din cuprinsul căreia rezultă că valoarea ratei era de 13.000 de euro, precum şi de împrejurarea că o asemenea sumă nu ar fi putut fi achitată în numerar de către o societate comercială. Totodată, susţinerea potrivit căreia nu a ştiut nimic despre suma de bani înmânată de martorul I. A. e înlăturată de procesul-verbal de redare a conversaţiei care a avut loc între aceştia, din cuprinsul căreia rezultă că inculpatul îi cere martorului să numere banii", susţine Parchetul în motivele de admitere a recursului faţă de decizia Judecătoriei sectorului 5 Bucureşti de cercetare în libertate a lui Vîntu şi Ion Ilie.

Procurorul de şedinţă a susţinut, vineri, în faţa completului de trei judecători al Tribunalului Bucureşti, unde s-a cerut arestarea celor doi, că din probele administrate până în prezent în această fază a urmăririi penale rezultă suficiente indicii că Vîntu Sorin Ovidiu şi Ilie Ion Cezar au constrâns partea vătămată Sebastian Ghiţă să adopte o conduită pe care acesta nu ar fi acceptat-o în lipsa ameninţărilor ce i-au fost adresate, şi care i-ar fi adus un prejudiciu patrimonial, şi un beneficiu corespunzător, dobândit în mod injust, pentru inculpaţi.

Contextul în care au fost săvârşite faptele are o legătură cu încheierea "contractului pentru servicii de consultanlă şi management strategic, şi asigurarea resurselor de finanţare ale activităţii", între Realitatea Media şi Asesoft, la data de 24 octombrie 2011. Vîntu a asistat la semnarea contractului, fiind în mod indirect implicat în activitatea SC Rrealitatea Media SA, iar Ghiţă a preluat în urma acestui contract finanţarea şi managementul posturilor de radio şi de televiziune ale societăţii. În baza acestui contract, Asesoft a achitat cheltuielile curente ale Realităţii Media, suma totală investită fiind estimată de partea vătămată la aproximativ zece milioane de euro.

În acest context, începând cu luna decembrie 2010 inculpatul Vîntu Sorin Ovidiu a generat unele neînţelegeri cu Ghiţă referitoare la aspectele editoriale ale televiziunii, la un contract de închiriere sau la alte clauze din contract.

Vîntu ar fi manipulat în interesul său un litigiu civil în care se solicitase evacuarea Realitatea Media din spaţiile aflate în Casa Presei Libere.

În seara de 27 martie 2011, Vîntu, însoţit de Ilie Ion şi de un număr mare de persoane, estimat martori la aproximativ 40, a pătruns în sediul Realitatea TV.

Cei doi au intrat în biroul lui Ghiţă, iar Vîntu i-a cerut acestuia schimbarea directorului editorial, ameninţându-l "că în caz contrar va cere unor persoane să îl omoare". Pe parcursul discuţiilor, Vîntu i-a cerut lui Ghiţă suma de 200.000 de euro, în numerar, pentru a nu-i mai face probleme şi pentru a nu pierde banii investiti până la acel moment, iar pentru a evita escaladarea conflictului, managerul Realităţii afirmând că va analiza această variantă. Totodată, Vîntu 1-a desemnat pe Ilie Ion ca reprezentant al său (acesta a fost momentul în care partea vătămată l-a cunoscut pe inculpatul Ilie Ion Cezar), care din acel moment l-a însoţit zilnic pe Ghiţă, aflându-se în sediu alături de partea vătămată pentru a se asigura că aceasta se conformează cererilor sale.

Teama creată lui Ghiţă rezultă din faptul că în acele împrejurări, pentru a determina inculpaţii şi persoanele care îi însoţeau să părăsească sediul postului de televiziune a apelat serviciul 112 şi a solicitat intervenţia unui echipaj de poliţie, care a identificat, la momentul la care a sosit la fata locului, prezenţa a zece persoane. Acestea şi-au justificat prezenta invocând că lucrează pentru o societate de pază, dar a rezultat că nu erau angajaţi ai acesteia, iar acea societate nu avea atribuţii legate de paza imobilului.

Parchetul a spus că s-a dovedit că scopul prezenţei lui a fost de a-l convinge pe Ghiţă de "forţa" pe care o deţine inclusiv, datorită asocierii cu persoane care execută dispoziţiile sale, acesta fiind şi cazul lui Ilie Ion Cezar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici