Sorina Pintea, despre medicina de urgenţă: Există protocoale şi proceduri, esenţial e să fie respectate

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, miercuri, că medicina de urgenţă din România este la un nivel „de top”, având protocoale şi proceduri, însă esenţial este ca acestea să fie respectate. Pintea a vorbit şi despre majorarea amenzilor pentru timpii de aşteptare.

111 afișări
Imaginea articolului Sorina Pintea, despre medicina de urgenţă: Există protocoale şi proceduri, esenţial e să fie respectate

Sorina Pintea, despre medicina de urgenţă: Există protocoale şi proceduri, esenţial e să fie respectate

Sorina Pintea a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că medicina de urgenţă în România este la nivelul „de top” între specialităţile medicale, chiar dacă se vorbeşte „în fel şi chip”.

„Despre medicina de Urgenţă se vorbeşte în fel şi chip. Unii sunt de părere că se aşteaptă mult şi e greu, alţii sunt de părere că pacienţii se prezintă chiar dacă nu au simptome care ar impune prezentarea în urgenţă. Dar cred că suntem cu toţii de acord că medicina de urgenţă în România este la nivelul de top dintre specialităţile medicale (...) dar avem nevoie de sprijin”, spune ministrul.

Sorina Pintea a menţionat şi faptul că în ultima vreme s-a discutat mult despre serviciile de Urgenţă, iar asta în contextul aprobării hotărârii de Guvern privind majorarea amenzilor pentru timpii de aşteptare.

„Dar acele amenzi existau şi înainte. Doar că au trecut neobservate. Aceste coduri existau şi înainte, nu le prezentăm acum pentru prima dată în spaţiul public. Aceste criterii de prezentare a activităţii din Unitatea de Primiri Urgenţe existau şi înainte”, informează ministrul.

Ministrul Sănătăţii a mai declarat că există protocoale şi proceduri bine puse la punct, însă e esenţială respectarea lor.

„Şi important e să avem şi mijloace coercitive. Din experienţa de peste un an şi jumătate în calitate de ministru pot să vă spun că putem avea toate aceste reguli dacă nu le verificăm, dacă nu le monitorizăm şi dacă nu luăm măsuri”, precizează Pintea.

Ministrul a mai spus şi că pregătirea resursei umane din sistem este foarte importantă, nu doar în domeniul urgenţelor, ci în toate domeniile.

„De aceea acel centru de pregătire despre care vorbeam şi care încep încet să fie operaţionale pe diverse patologii sunt absolut necesare”, completează ministrul Sănătăţii.

„Mă uitam la protocolul de triaj Comisia pentru Medicină de Urgenţă a Ministerului Sănătăţii a aprobat acest protocol, atestatul de pregătire al asistenţilor. Sunt lucruri, paşi înainte care s-au făcut. Discutăm despre manuale de pregătire pentru medici din medicina de urgenţă, paramedici, să nu uităm ambulanţa care face echipă în sistemul de pre-spital cu cei din departamentul pentru Situaţii de Urgenţă”, informează Pintea.

Ministrul a conchis spunând că paşii pe care România i-a făcut în ultimii doi ani sunt „extraordinar de importanţi pentru ceea ce va urma în viitor”.

„Am început în 2018 cu majorarea salariilor, lucru esenţial, anul acesta am continuat cu dotarea spitalelor şi din această toamnă vom vedea foarte multe rezultate. Anul viitor va fi anul programelor naţional. Toate acestea concomitent cu pregătirea resursei umane, dar este foarte important să vrem. Pentru că sistemul suntem noi”, a concluzionat Pintea.

Taguri:
pintea,
urgente,
spitale

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici