Sorina Pintea: Plămânul recoltat de la donatorul de 14 ani aflat în moarte cerebrală a fost trimis la Viena. Nu există pacient compatibil acum

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a vorbit, miercuri, la Bacău, despre prelevarea de organe care a avut loc la Oradea, spunând că plămânul recoltat a fost trimis la Viena şi anunţat către Eurotransplant, însă nu este compatibil acum cu niciun pacient aflat pe lista de aşteptare.

771 afișări
Imaginea articolului Sorina Pintea: Plămânul recoltat de la donatorul de 14 ani aflat în moarte cerebrală a fost trimis la Viena. Nu există pacient compatibil acum

Pintea: Plămânul recoltat de la pacient român a fost trimis la Viena. Nu există pacient compatibil acum

Ministrul Sorina Pintea, a spus că, în urma prelevării de organe, de marţi noaptea, de la Oradea, cordul a fost transplantat la Târgu Mureş, ficatul - la Bucureşti, rinichii - la Cluj, corneea - la Bucureşti, iar plămânul a fost recoltat de o echipă de specialişti de la Viena.

"Până în 2020, AKH ne-a spus foarte clar că nu se va putea face transplant pulmonar pacienţilor din România şi nu numai lor, ci ei nu fac niciun transplant pacienţilor din afara ţării. Suntem în discuţii cu Ungaria, cu Germania, pentru a putea trimite pacienţii noştri acolo, pentru transplantul pulmonar. În ce priveşte relaţia cu Eurotransplantul, există un protocol postat pe site-ul ministerului, pe site-ul ANT. Protocolul este în vigoare, dar nu ştiu de ce unii dintre noi nu şi-au respectat obligaţiile, pentru că România a început să dea plămâni. E vorba, probabil, de o situaţia mai veche. Am solicitat o întâlnire cu reprezentanţii Eurotransplant, deşi noi avem o colaborare pe e-mail. Şi plămânul trimis la Viena a fost anunţat către Eurotransplant. Din păcate, nu a fost compatibil cu niciun pacient aflat în acest moment pe lista de aşteptare", a spus Pintea

Echipe de medici au efectuat, marţi, la Oradea, o prelevare multiplă de organe de la un donator de 14 ani aflat în moarte cerebrală, acesta pierzându-şi viaţa în urma unui accident rutier care a avut loc în localitatea Curtuişeni, judeţul Bihor.

Coordonatorul de transplant pe judeţul Bihor, Carmen Pantiş, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că a fost a cincea prelevare de organe de la începutul anului efectuată în Oradea.

„În urma unui accident rutier, un tânăr de 14 ani a fost internat în 12 iulie la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, în stare foarte gravă, a fost operat dar medicii nu au reuşit să îi salveze viaţa. Luni a fost declarată moartea cerebrală şi s-a obţinut acordul mamei şi al medicului legist pentru prelevarea de organe, iar intervenţia chirurgicală a echipelor de medici a avut loc marţi până seara după ora 19. S-a prelevat cordul, prima oară, şi a fost dus la Târgu Mureş, plămânii la Viena, ficatul şi corneea la Bucureşti, iar rinichii la Cluj-Napoca. A fost a cincea prelevare de organe din Oradea de la începutul anului şi prima din acest de la un copil”, a spus Pantiş.

Potrivit acestuia, numărul prelevării de organe de la donatori în moarte cerebrală putea să fie mai mare la Oradea, însă şase familii au refuzat să îşi dea acordul fără să ofere explicaţii.

„Din păcate a scăzut foarte mult numărul donatorilor, probabil din cauta lipsei de încredere în sistem în ceea ce priveşte alocarea organelor. Oradea avea, în medie, 20 de donatori pe an, iar în 2017 numărul a scăzut la 8. Acum avem doar 5 la jumătatea anului. Să sperăm că reorganizarea Agenţiei Naţionale de Transplant va schimba în bine situaţia”, a mai spus Carmen Pantiş.

Tânărul de 14 ani, ale cărui organe au fost prelevate, a fost accidentat în 12 iulie de o maşină în timp ce se afla pe bicicletă în localitatea Curtuişeni, judeţul Bihor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici