Spitalele care au fost sau vor fi preluate de administraţiile locale au datorii de 170 mil.euro

Spitalele care au fost deja sau vor fi preluate de administraţiile locale au datorii de 170 de milioane de euro, care vor fi achitate de Ministerul Sănătăţii, în urma unei rectificări bugetare care va avea loc, cel mai probabil, în august, a spus, marţi, la Galaţi, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

38 afișări
Imaginea articolului Spitalele care au fost sau vor fi preluate de administraţiile locale au datorii de 170 mil.euro

Spitalele care au fost sau vor fi preluate de administraţiile locale au datorii de 170 mil.euro (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Potrivit ministrului Sănătăţii, datoriile sunt calculate până la 31 martie 2010, iar în unele cazuri este vorba despre creanţe neachitate încă din 2005, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cseke Attila a declarat că judeţul Galaţi este al douăzecelea judeţ în care s-a aplicat descentralizarea spitalelor şi că, până luni, la nivel naţional, au fost descentralizate 293 de unităţi sanitare, respectiv 76% din spitalele propuse spre transfer.

Ministrul Sănătăţii a spus că, până la sfârşitul lunii august, noile consilii de administraţie ale spitalelor din întreaga ţară vor organiza concursurile pentru numirea managerilor unităţilor sanitare.

Totodată, Cseke Attila a susţinut încă o dată că în cazul în care se va descoperi că anumite administraţii locale nu sunt interesate să preia spitalele, se poate decide desfiinţarea acelor unităţi sanitare.

"După procesul de descentralizare o să sprijinim atât unităţile sanitare cu paturi, cât şi autorităţile locale, inclusiv din punct de vedere financiar, pentru partea de reabilitare şi modernizare a clădirilor", a declarat ministrul Sănătăţii.

Acesta a fost la Galaţi, pentru a participa la transferul ultimelor patru unităţi sanitare către Consiliul Judeţean. Acestea sunt Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei", Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul de Boli Infecţioase "Cuvioasa Paraschieva" şi Spitalul de Boli Cronice Iveşti.

Trecerea în administrarea Consiliului Judeţean Galaţi a fost legiferată săptămâna trecută, în cadrul şedinţei consiliului, cu condiţia ca Ministerul Sănătăţii să achite datoriile şi penalităţile acumulate de spitale până la 30 iunie 2010, nu doar până la 31 martie, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean, Eugen Chebac.

De altfel, aceeaşi condiţie s-a aplicat şi în cazul preluării de către Primăria Galaţi a altor trei spitale, respectiv Spitalul de Psihiatrie "Elena Doamna", Spitalul de Copii "Sf. Ioan" şi Maternitatea "Buna Vestire".

Cele patru spitale preluate de Consiliul Judeţean Galaţi au o datorie totală de patru milioane de euro, în timp ce restul celor trei spitale, preluate de Primăria Galaţi, au o datorie totală de 3,53 milioane lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici