Spitalele, obligate să organizeze în 10 zile proceduri pentru aprovizionarea cu medicamente

Spitalele vor fi obligate să organizeze, în termen de 10 zile lucrătoare de la intrarea in vigoare a unui ordin al Ministerului Sănătăţii (MS), procedurile de achiziţii publice pentru medicamentele cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionare, se arată în proiectul actului normativ.

790 afișări
Imaginea articolului Spitalele, obligate să organizeze în 10 zile proceduri pentru aprovizionarea cu medicamente

Spitalele, obligate să organizeze în 10 zile proceduri pentru aprovizionarea cu medicamente (Imagine: Shutterstock)

Proiectul de ordin, lansat în dezbatere publică miercuri, prevede o listă cu 100 de medicamente cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionare de care beneficiază asiguraţii în sistemul de asigurări sociale de sănătate pe perioada spitalizării. Printre medicamentele de pe listă se află cele pentru bolnavii de cancer, antibiotice şi vaccinul rabic.

"Este vorba, practic, despre acele medicamente necesare pacienţilor care sunt ieftine şi, din acest motiv, nu mai sunt aduse de către distribuitori sau sunt cu risc ridicat de a nu mai fi aduse", a explicat, pentru MEDIAFAX, noul ministru al Sănătăţii, dr. Raed Arafat.

Lista cu medicamentele cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionarea spitalelor va fi actualizată semestrial, prin modificarea/completarea acesteia sau ori de câte ori condiţiile de modificare/completare o impun, pe baza propunerilor comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătăţii, cu avizul unităţii de evaluare a tehnologiilor medicale şi a Direcţiei Farmaceutice şi a Dispozitivelor Medicale, aprobată prin ordin al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, se arată în proiect.

Proiectul de ordin prevede că unităţile sanitare publice cu paturi au obligaţia să organizeze proceduri de achiziţii publice pentru acele medicamente pe care le consideră necesare pentru desfăşurarea propriei activităţi medicale, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare privind achiziţiile publice, în termen de 10 zile lucrătoare de la intrarea in vigoare a actului normativ.

"Pentru asigurarea unor servicii medicale de înaltă calitate şi a continuităţii tratamentului pentru pacienţii din unităţile sanitare publice cu paturi, acestea au obligaţia să organizeze proceduri de achiziţii, conform legii, pentru acele medicamente pe care le consideră necesare pentru desfăşurarea propriei activităţi medicale în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a ordinului.
Totodată, prin proiectul de ordin se reglementează obligatia unităţilor sanitare publice cu paturi de a se asigura că pe parcursul anului nu înregistrează disfunctionalităţi în aprovizionarea cu aceste medicamente; în acest sens, unităţile sanitare vor înscrie în contractele încheiate conform legii clauze care să asigure acest lucru", se arată în referatul de aprobare a proiectului de ordin.

Potrivit proiectului, preţul de achiziţie al medicamentelor nu poate depăşi preţul stabilit conform prevederilor ordinului ministrului Sănătăţii privind modul de calcul al preţurilor la medicamentele de uz uman, în condiţiile legii.

Pentru cele 100 de medicamentele menţionate, ca urmare a procedurilor de achiziţii publice derulate în condiţiile legii, spitalele vor încheia acorduri-cadru pe o perioadă de maximum trei ani şi respectiv contracte subsecvente, potrivit legii, se mai precizează în proiect.

Conform aceluiaşi proiect, spitalale au obligaţia să prevadă în acordurile-cadru, respectiv în contractele subsecvente încheiate pentru medicamentele de pe listă, clauze care sa asigure aprovizionarea continua cu medicamentele ce fac obiectul contractului. Clauzele vor viza livrarea medicamentelor către spitale în cel mult trei zile lucrătoare de la lansarea comenzii sau în 24 de ore pentru situaţii urgente, justificate medical.

De asemenea, decontarea contravalorii medicamentelor cu risc crescut de discontinuitate pentru consumul în spitale se va efectua de către unităţile sanitare publice cu paturi către furnizori în termen de maximum 90 de zile calendaristice de la data validării facturilor depuse în vederea decontării la casa de asigurări de sănătate, validare care se realizează în termen de maxim 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentelor justificative la casa de asigurări de sănătate şi se realizează lunar în ordine cronologică, din fondurile aprobate cu această destinaţie, în limita sumelor disponibile.

În proiect se mai arată că nerespectarea dispoziţiilor ordinului conduce la încetarea contractului de management şi, respectiv, a contractului de administrare, ceea ce înseamnă că directorii de spitale care nu se îngrijesc de aprovizionarea cu medicamente riscă să fie schimbaţi din funcţie.

Proiectul de ordin al MS se va afla în dezbatere publică până la 7 decembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici