Sunt spitalele din România pregătite pentru o tragedie cum a fost cea de la Colectiv? Fostul rector al OMF Iaşi: Secţia de Arşi de la Iaşi, o glumă. Lipseşte aparatura minimă/Situaţia la Arad, Timişoara, Constanţa şi Cluj

Fostul rector al UMF Iaşi Dragoş Pieptu, chirurg plastician, consideră că dacă o tragedie precum cea de la Colectiv s-ar întâmpla la Iaşi spitalele nu ar putea face faţă pentru că nu au aparatură minimă, el menţionând că actuala secţie de arşi de la Spitalul "Sfântul Spiridon" i se pare "o glumă".

2126 afișări
Imaginea articolului Sunt spitalele din România pregătite pentru o tragedie cum a fost cea de la Colectiv? Fostul rector al OMF Iaşi: Secţia de Arşi de la Iaşi, o glumă. Lipseşte aparatura minimă/Situaţia la Arad, Timişoara, Constanţa şi Cluj

Sunt spitalele din România pregătite pentu o tragedie ca cea de la Colectiv? Fostul rector al OMF Iaşi: Secţia de Arşi de la Iaşi, o glumă. Lipseşte aparatura minimă / Situaţia la Arad (Imagine: Andreea Tanase / Mediafax Foto)

Dragoş Pieptu, care este fostul rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi, chirurg plastician la Institutul Regional de Oncologie, consideră că o tragedie precum cea de la Bucureşti din Clubul Colectiv se poate întâmpla oricând la Iaşi.

"O tragedie de acest fel la Iaşi este oricând posibilă. Oricât ar părea de cinic, ce s-a întâmplat la Bucureşti este un dezastru de mici proporţii, care mai curând ar putea avea loc în oraşe precum Iaşiul. Un accident cu 146 de pacienţi care trebuie disipaţi în spitalele din Bucureşti nu ar trebui să pună probleme extrem de grave raportat la numărul de spitale de urgenţă şi de secţii de chirurgie plastică din Capitală. Iaşiul nu este pregătit pentru aşa ceva", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Dragoş Pieptu.

El argumentează că, în eventualitatea unei astfel de tragedii, prima problemă ar fi la nivelul infrastructurii şi al dotărilor, învechite şi depăşite.

Medicul explică faptul că, într-un astfel de caz, pacienţii arşi ar putea fi transportaţi la trei spitale ieşene care au unităţi de chirurgie plastică cu medici specialişti. La Spitalul de Urgenţe "Sfântul Spiridon" există nouă astfel de medici, în timp ce la Spitalul de Copii "Sfânta Maria" este unul şi alţi doi sunt la Institutul Regional de Oncologie, eventual şi la alte spitale, prin deplasarea temporară a chirurgilor plasticieni.

În prezent, Iaşiul are două unităţi în regim de urgenţă pentru pacienţi arşi, adulţii fiind îngrijiţi la "Sfântul Spiridon", iar copiii la "Sfânta Maria", însă aceste unităţi sunt obligate să trimită la Bucureşti orice pacienţi cu arsură profundă care depăşeşte 20 la sută din suprafaţa corporală.

"Cel mai bun lucru pentru Iaşi în această situaţie rămâne aeroportul. Să nu credeţi că a fost o decizie arbitrară venită dictatorial. Este o măsură înţeleaptă care reflectă starea de fapt. Centrul de Arşi de la «Sfântul Spiridon» este o glumă: o sală de operaţie subdimensionată, cu ieşire pe hol şi geam spre restaurantul Bucătăria Românească, în care nu există un dermatom decent cu care să se recolteze grefele de piele şi în care aparatul cu care se expandează grefele de piele nu a intrat niciodată. Este standard de măcar 50 de ani, iar la «Spiridon» nu există", spune Dragoş Pieptu.

El susţine că este necesar ca lucrările de finalizare şi utilare a Clinicii de Chirurgie Plastică cu centru de arşi de la "Sfântul Spiridon" - care va avea şase paturi, bloc operator şi terapie intensivă la nivelul anului 2015 - să se încheie, pentru ca, în cazul unei astfel de tragedii, la Iaşi să poată fi tratate mai multe victime.

Conducerea Spitalului "Sfântul Spiridon" din Iaşi a precizat că lucrările la clinica respectivă - începute în urmă cu trei ani - nu s-au finalizat fiindcă banii au venit în tranşe de la minister, cu mai multe întârzieri, iar aceasta va putea fi funcţională cel mai devreme în toamna anului 2016.

Şef SCJU Arad: Niciun spital din ţară nu e conceput pentru accidente colective precum cel din club

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, Adrian Wiener, spune că niciun spital din ţară nu este "conceput" pentru accidente colective cu zeci de răniţi, mai ales în cazul în care este vorba despre arşi, pentru că unităţile medicale au puţine paturi rezervate pentru astfel de pacienţi.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, managerul SCJU Arad, Adrian Wiener, a declarat că la Arad există doar un compartiment pentru arşi, cu cinci paturi, în cadrul Secţiei Chirurgie Plastică, iar în cazul unor accidente colective cu mulţi răniţi aceştia ar fi trimişi în Timişoara, Bucureşti sau în alte spitale.

Potrivit lui Wiener, unitatea nu şi-ar permite să păstreze ca rezervă mai mult de cinci paturi sau alte echipamente medicale, în condiţiile în care un accident colectiv cu multe victime arse se produce foarte rar.

"De fapt, niciun spital din ţară nu este conceput pentru accidente colective precum cel produs în Bucureşti, pentru că nu îşi pot permite să ţină în rezervă zeci de paturi, echipamente şi personal. În mod uzual, compartimentul de arşi pe care îl avem în Arad este conceput să facă faţă patologiei uzuale, câteva cazuri pe lună, în special provenite din accidente casnice", a explicat Wiener.

El a adăugat că Secţia Chirurgie Plastică are, în total, 20 de paturi, cu tot cu cele cinci alocate pacienţilor cu arsuri, şi trei chirurgi plasticieni, iar dacă ar exista un accident colectiv, pacienţii ar fi internaţi şi la Terapie Intensivă, până la triere şi transfer către unităţile specializate din ţară.

SCJU Arad are protocoale cu Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti, pentru pacienţi copii, şi Clinica de Arşi din Timişoara, pentru adulţi.

SCJU Arad are 1.400 de paturi, în 52 de secţii şi 22 de clădiri, în ţară fiind spitalul cu cele mai multe imobile şi cea mai mare răspândire, pe o rază de peste 85 de kilometri.

În fiecare an, unitatea are aproximativ 50.000 de pacienţi internaţi, 150.000 de persoane consultate în ambulatoriu şi peste 60.000 de persoane care sunt îngrijite la Unitatea de Primire a Urgenţelor.

Şef SJ Timişoara:Niciun spital din lume nu ar face faţă singur unei tragedii precum cea din Colectiv

Cel mult 50 de răniţi sosiţi în acelaşi timp ar putea fi îngrijiţi la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Timişoara, afirmă managerul unităţii, Marius Craina, adăugând că niciun spital din lume nu ar face faţă singur unei tragedii precum cea din Clubul Colectiv.

Managerul Spitalului Judeţean din Timişoara, medicul Marius Craina, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că unitatea sanitară pe care o conduce, deşi este cea mai mare din vestul ţării, nu ar face faţă unei tragedii în care 200 de oameni ar avea nevoie urgentă de ajutorul medicilor.

”La ora actuală, Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean din Timişoara, cel mai mare spital din vestul ţării, poate să facă faţă unui număr de 50 de persoane care se prezintă în acelaşi timp în stare gravă. Asta este capacitatea UPU. În momentul în care sunt preluaţi, sunt trimişi apoi în secţiile Spitalului Judeţean, cum este Secţia de Arşi, Clinica ATI şi altele. Spitalul, ca unitate unitară, este imposibil să facă faţă unui număr de 200 de pacienţi care se prezintă în acelaşi timp. Niciun spital din lume nu ar face faţă singur unei tragedii precum cea din Bucureşti”, a declarat Marius Craina.

Medicul a adăugat că alte şase paturi sunt disponibile la Secţia de Terapie Intensivă a Clinicii de Arşi a Spitalului Judeţean.

”Aţi văzut că şi în Bucureşti, care este capitala ţării, au fost trimişi în mai multe unităţi sanitare cei răniţi. Dacă s-ar întâmpla la noi, am fi nevoiţi să cerem ajutor din alte părţi. Avem materiale sanitare, medicamente, aparatura necesară pentru preluarea unui număr maxim de pacienţi, aşa cum spuneam, 50 de persoane. Sigur că ar fi necesară conlucrarea între unităţile medicale în cazul unei tragedii”, a mai spus Craina.

Managerul Spitalului Judeţean din Timişoara a precizat că la UPU sunt şase medici care fac gardă, în prezent, iar în cazul unei calamităţi ar fi nevoie de suplimentarea personalului.

De asemenea, potrivit medicului Marius Craina, UPU dispune de o rezervă de medicamente şi materiale medicale care vor fi folosite numai în caz de maximă urgenţă.

”Din păcate, tragedia de la Bucureşti s-a întâmplat vineri seară, când centrele care distribuie materiale şi medicamente sunt închise. Deci, te bazezi pe rezervele tale proprii. Sigur că lumea se mobilizează foarte repede. Noi, la UPU, avem un stoc de materiale şi medicamente de care nu se atinge nimeni decât în caz de urgenţă zero. Este un stoc pregătit pentru situaţii aparte”, a mai spus Craina.

Spitalul Judeţean din Timişoara are 1.178 paturi şi 2.700 angajati. De asemenea, are 23 de secţii şi alte şase compartimente cu paturi. Unitatea de Primiri Urgenţe are 24 de paturi si 18 medici angajaţi, precum şi 22 de medici rezidenţi.

La Unitatea de Primiri Urgenţe anual se prezintă aproximativ 70.000 de pacienţi, iar alţi 44.000 de pacienţi sunt internaţi anual în Spitalul Judeţean.

Al doilea spital din Timişoara, ca mărime, este Spitalul Municipal. Aici, potrivit reprezentanţilor unităţii sanitare, Unitatea de Primiri Urgenţe dispune de o capacitate de 20 de paturi.

Manager SJ Constanţa: Avem 8 paturi la arşi. Dacă incendiul era aici, trimiteam victimele la Bucureşti

Spitalul Judeţean Constanţa are o secţie de arşi cu doar opt paturi, însă nu pentru cazuri foarte grave, spune managerul unităţii medicale, Dan Căpăţână, precizând că dacă la Constanţa ar fi avut loc un incendiu precum cel din Capitală medicii ar fi fost nevoiţi să trimită pacienţii la Bucureşti.

Managerul Spitalului Judeţean Constanţa, Dan Căpăţână, a explicat că secţiile pentru arşi din spitale au un număr restrâns de paturi pentru că nu există o adresabilitate foarte mare şi din acest motiv nu pot primi mulţi pacienţi.

"Nu cred că există vreun spital în România care să facă faţă unui asemenea aflux de pacienţi. Acesta este şi motivul pentru care, şi în Bucureşti, au fost distribuite victimele către câteva spitale pentru că particularităţile unei victime cu arsuri sunt că trebuie tratate în secţii de specialitate. De obicei, aceste secţii de specialitate, vorbim de secţiile pentru arşi şi chirurgie plastică reparatorie, au un număr restrâns de paturi pentru că adresabilitatea către aceste secţii de obicei este scăzută. Acesta este şi motivul pentru care nu pot primi un număr mare de pacienţi. Cu siguranţă, dacă se întâmpla în Constanţa, am fi fost nevoiţi să evacuăm victimele către Bucureşti că este centrul cu specialişti cel mai apropiat de noi", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, managerul Spitalului Judeţean Constanţa.

El a precizat că secţia de arşi din cadrul unităţii medicale are opt paturi, iar cazurile mai grave sunt trimise către Bucureşti.

"Avem secţie de arşi, dar nu pentru cazurile foarte grave care necesită un suport special. La Floreasca au făcut o secţie foarte modernă, sunt condiţii speciale pentru cei cu arsuri pe suprafaţă corporală mare. Noi putem să tratăm cazurile mai puţin grave, cazurile grave le trimitem la Bucureşti", a afirmat Dan Căpăţână.

El a spus că Spitalul Judeţean Constanţa are încheiat un protocol în acest sens cu Spitalul Floreasca.

Spitalul Judeţean Cluj poate prelua circa 110 pacienţi în acelaşi timp; pentru arşi sunt cinci paturi

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca ar putea prelua aproximativ 110 pacienţi în acelaşi timp în caz de calamitate, afirmă purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Monica Costin, precizând că pentru pacienţii cu arsuri sunt doar cinci paturi şi doi medici.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Cluj-Napoca, Monica Costin, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că, în situaţia unei tragedii similare celei din Clubul Colectiv din Bucureşti, ar fi fost nevoie de ajutor pentru că o unitate medicală nu poate face faţă de una singură.

"În spitalul nostru putem prelua circa 110 pacienţi în acelaşi timp, într-un caz de calamitate. Avem paturi în diverse secţii şi clinici, cum sunt cele de Chirurgie, ATI, Ortopedie, Neurochirurgie. De asemenea, mai dispunem de 29 de tărgi din cadrul Unităţii de Primire a Urgenţelor care pot fi folosite", a afirmat Costin.

Ea a adăugat că în unitatea medicală funcţionează şi un compartiment de Chirurgie Plastică - microchirurgie reparatorie, cu 12 paturi, din care cinci sunt repartizate pentru pacienţii arşi, iar aici lucrează doi medici.

"Aici se tratează cazurile de persoane care prezintă arsuri pe sub 25 la sută din suprafaţa corpului, alte cazuri mai grave fiind trimise la Bucureşti. Dacă ar fi avut loc la Cluj-Napoca un eveniment de genul celui care a avut loc la Bucureşti, foarte greu am fi făcut faţă, am fi avut nevoie de ajutor, este vorba de asigurarea resurselor umane, un spital nu poate face faţă singur", a spus Costin.

Potrivit acesteia, în caz de calamitate în fiecare judeţ se aplică planul roşu, care cuprinde modul de intervenţii dacă este vorba despre victime multiple şi care stabileşte detalii despre personalul medical care intervine, unde şi cum anume, cu ce mijloace.

Costin a subliniat că pentru o creştere a numărului de paturi pentru arşi la Spitalul Judeţean de Urgenţă trebuie să existe o solicitare, trebuie găsit un spaţiu adecvat, angajat personal medical suplimentar, realizat un bloc operator.

"Sunt cheltuieli care trebuie suportate", a spus purtătorul de cuvânt al spitalului.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca este cel mai mare spital din judeţul Cluj şi dispune de 1.777 de paturi, având 3.000 de angajaţi.

Vineri seară, în clubul bucureştean Colectiv, a izbucnit un incendiu declanşat de la artificii aprinse în faţa scenei unde avea loc un concert al trupei rock Goodbye to Gravity. În urma acestuia, 31 de persoane au murit, iar peste 180 au fost rănite. Un număr de 146 de răniţi au fost internaţi în 12 spitale din Capitală, mai mult de jumătate dintre aceştia fiind în stare gravă sau critică, prognosticul medicilor în cazul acestora fiind foarte rezervat.

În prezent, în spitalele din Capitală, mai sunt internaţi aproximativ 130 de răniţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici