Spitalul aflat pe primul loc în „clasamentul mitei” reacţionează: Numărul cazurilor prezentat în spaţiul public reprezintă 0,18% din bolnavii internaţi

Reprezentanţii Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti au precizat, după ce „clasamentului mitei” i-a plasat pe primul loc, că fenomenul nu este reprezentativ pentru instituţie deoarece procentul celor care au reclamat acest lucru reprezintă 0,18% din totalul pacienţilor internaţi.

2651 afișări
Imaginea articolului Spitalul aflat pe primul loc în „clasamentul mitei” reacţionează: Numărul cazurilor prezentat în spaţiul public reprezintă 0,18% din bolnavii internaţi

Spitalul aflat pe primul loc în „clasamentul mitei” reacţionează

Reprezentanţii Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), au precizat, marţi, pe pagina de Facebook, după ce sinteza Anti-Bribery Synergy privind măsurile anti-mită în spitalele din România plasează pe locul 1 unitatea într-un top al mitei, că acesta nu e un fenomen reprezentantiv pentru spital.

Sursa citată a mai explicat şi faptul că cele 153 de persoane care au precizat că le-au fost solicitaţi bani sau atenţii de către medicii sau asistentele în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, în prima jumătate a anului, reprezintă doar 0,18% din totalul pacienţilor internaţi în unitatea medicală perioada de referinţă (prima jumătate a anului 2019).

„În Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, în perioada ianuarie 2019- iulie 2019, adică în perioada vizată de acest clasament, au fost internaţi 84.011 pacienţi în regim de spitalizare continuă şi spitalizare de zi. Putem estima că cifra prezentată în spaţiul public, respectiv 153 de pacienţi reprezintă 0,18% din bolnavii internaţi în perioada menţionată, ceea ce înseamnă că solicitarea de bani sau atenţii de către medici sau asistente nu este un fenomen reprezentativ pentru Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi corpul medical al acestuia”, se arată în mesajul SUUB.

Reprezentanţii unităţii medicale au mai precizat şi faptul că SUUB se delimitează „clar de comportamentul celor care au condiţionat actul medical, sau de comportamentul celor care au oferit atenţii, ambele fapte intrând sub incidenţa Codului Penal”.

Potrivit aceleiaşi surse, datele prezentate în spaţiul public nu arată metodologia de colectare şi nici semnificaţia statistică a cifrelor.

Totodată, aceştia au îndemnat pacienţii care au fost puşi în astfel de situaţii de a informa unitatea cu privire la aceste cazuri.

„Îi rugăm public pe pacienţii ai căror îngrijiri medicale au fost condiţionate să ne informeze atât pe noi cât şi autorităţile competente pentru a putea declanşa procedurile legale. În Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti plăţile informale sunt interzise. În Regulamentul Intern al Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, la art 169- Principiile generale care stau la baza exercitării profesiei, litera e) integritate morală este specificat clar: "este interzis să solicite sau să accepte, direct ori indirect, pentru ei sau pentru alţii, vreun avantaj ori beneficiu în exercitarea funcţiei pe care o deţin sau să abuzeze în vreun fel de această funcţie", se precizează în mesajul SUUB.

„Şi articolul 171, litera c) al Regulamentului Intern al SUUB prevede explicit: Angajatul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti trebuie "să nu sugereze şi să nu pretindă recompensă (cadouri şi orice alte valori sau servicii) pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu de la persoanele cu care are relaţii de colaborare", completează reprezentanţii unităţii.

Taguri:
mita,
spital,
universitar

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici