Spitalul Judeţean Cluj poate prelua aproximativ 110 pacienţi în acelaşi timp în caz de calamitate. Avem doar cinci paturi pentru arşi

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca ar putea prelua aproximativ 110 pacienţi în acelaşi timp în caz de calamitate, afirmă purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Monica Costin, precizând că pentru pacienţii cu arsuri sunt doar cinci paturi şi doi medici.

183 afișări
Imaginea articolului Spitalul Judeţean Cluj poate prelua aproximativ 110 pacienţi în acelaşi timp în caz de calamitate. Avem doar cinci paturi pentru arşi

Spitalul Judeţean Cluj poate prelua aproximativ 110 pacienţi în acelaşi timp în caz de calamitate. Avem doar cinci paturi pentru arşi (Imagine: Răzvan Chiriţa / Arhiva Mediafax Foto )

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Cluj-Napoca, Monica Costin, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că, în situaţia unei tragedii similare celei din Clubul Colectiv din Bucureşti, ar fi fost nevoie de ajutor pentru că o unitate medicală nu poate face faţă de una singură.

"În spitalul nostru putem prelua circa 110 pacienţi în acelaşi timp, într-un caz de calamitate. Avem paturi în diverse secţii şi clinici, cum sunt cele de Chirurgie, ATI, Ortopedie, Neurochirurgie. De asemenea, mai dispunem de 29 de tărgi din cadrul Unităţii de Primire a Urgenţelor care pot fi folosite", a afirmat Costin.

Ea a adăugat că în unitatea medicală funcţionează şi un compartiment de Chirurgie Plastică - microchirurgie reparatorie, cu 12 paturi, din care cinci sunt repartizate pentru pacienţii arşi, iar aici lucrează doi medici.

"Aici se tratează cazurile de persoane care prezintă arsuri pe sub 25 la sută din suprafaţa corpului, alte cazuri mai grave fiind trimise la Bucureşti. Dacă ar fi avut loc la Cluj-Napoca un eveniment de genul celui care a avut loc la Bucureşti, foarte greu am fi făcut faţă, am fi avut nevoie de ajutor, este vorba de asigurarea resurselor umane, un spital nu poate face faţă singur", a spus Costin.

Potrivit acesteia, în caz de calamitate în fiecare judeţ se aplică planul roşu, care cuprinde modul de intervenţii dacă este vorba despre victime multiple şi care stabileşte detalii despre personalul medical care intervine, unde şi cum anume, cu ce mijloace.

Costin a subliniat că pentru o creştere a numărului de paturi pentru arşi la Spitalul Judeţean de Urgenţă trebuie să existe o solicitare, trebuie găsit un spaţiu adecvat, angajat personal medical suplimentar, realizat un bloc operator.

"Sunt cheltuieli care trebuie suportate", a spus purtătorul de cuvânt al spitalului.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca este cel mai mare spital din judeţul Cluj şi dispune de 1.777 de paturi, având 3.000 de angajaţi.

Un număr de 31 de persoane au murit şi peste 180 au fost rănite în urma incendiului izbucnit, vineri seară, în clubul bucureştean Colectiv, acesta fiind declanşat de la artificii aprinse în faţa scenei unde avea loc un concert al trupei rock Goodbye Gravity. Un număr de 146 de răniţi au fost internaţi în 12 spitale din Capitală, mai mult de jumătate dintre aceştia fiind în stare gravă sau critică, prognosticul medicilor în cazul acestora fiind foarte rezervat.

În prezent, în spitalele din Capitală, mai sunt internaţi aproximativ 130 de răniţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici