Singurul spital ROL3 din România şi din Sud-Estul Europei este gata, dar nu se ştie când va primi primul pacient

  • Spitalul modular de la Iaşi e gata, are 256 de paturi, dintre care 103 pentru ATI
  • Nu e clar când se vor interna pacienţii acolo, pentru că abia acum urmează să fie autorizat şi să se aprobe organigrama şi bugetul
  • Spitalul modular inaugurat la cinci luni de când a fost anunţată achiziţionarea lui este secţie exterioară a Spitalului de Boli Infecţioase
  • Cadrele medicale vor fi detaşate la această secţie exterioară în funcţie de numărul de pacienţi
6695 afișări
Imaginea articolului Singurul spital ROL3 din România şi din Sud-Estul Europei este gata, dar nu se ştie când va primi primul pacient
După 5 luni de când a fost anunţat cu surle şi trâmbiţe, după întârzieri şi plângeri penale, spitalul modular de la Iaşi este gata. Are o capacitate de 256 de paturi, dintre care 103 sunt de ATI. În condiţiile în care la Iaşi numărul cazurilor din ultimele zile a fost în medie de 60 pe zi, iar spitalele abia mai fac faţă, nu ştiu să îţi spun când va fi tratat aici primul pacient. În teorie, acest lucru ar putea să se întâmple şi mâine, dar mai sunt ceva acte de făcut: autorizaţia DSP, organigrama şi ceva buget. La capacitate maximă singurul spital ROL3 din ţară ar avea nevoie de 350 de angajaţi, dar cadrele medicale vor fi detaşate din spitalele din Iaşi, în funcţie de câţi pacienţi sunt internaţi acolo. 
 
„Spitalul de la Iaşi este singurul spital ROL3 din România şi din Sud-Estul Europei. Este, de asemenea, singurul spital care dispune pentru toate cele 256 de paturi din dotare de sistem de presiune negativă, care reduce practic, aproape de zero, riscul contractării de infecţii bacteriene sau de altă natură”, spune Alina Popa, director ADI Euronest.
 
„Normativul este făcut în funcţie de numărul de pacienţi. În consecinţă, în momentul în care vom constata o creştere a numărului de pacienţi, asta înseamnă şi o creştere a necesităţii medicilor specializaţi în Terapie Intensivă, vom face în aşa fel încăt să detaşăm colegi de-ai noştri”, explică Florin Roşu, medic ATI la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi.
 
„Trebuie să facem un dosar care va fi depus la DSP, după ce vom primi autorizarea de funcţionare şi se va îndeplini tot ceea ce înseamnă condiţie esenţială pentru această nouă locaţie va trebui să mergem în plenul Consiliului Judeţean pentru a aproba organigrama, pentru a aproba o rectificare de buget. Sunt nişte paşi care noi sperăm să îi facem cât mai repede cu putinţă”, spune şi Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.
 
Spitalul cu 256 de paturi, din care 103 paturi de Terapie Intensivă, dotate cu ventilatoare, a costat 13, 2 milioane de euro. Investiţia ar putea fi recuperată din fonduri europene.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici