Sporuri pentru ore festive, conducere simplificată a locomotivelor şi titlu de doctor la CFR Călători

Companiile feroviare care au plătit în 2009 sporuri şi prime angajaţilor în condiţiile în care au continuat să acumuleze pierderi importante au comunicat, marţi, că au achitat astfel drepturi pentru vechime şi condiţii de muncă, dar şi pentru ore festive şi titlul de doctor în cazul CFR Călători.

424 afișări
Imaginea articolului Sporuri pentru ore festive, conducere simplificată a locomotivelor şi titlu de doctor la CFR Călători

Sporuri pentru ore festive, conducere simplificată a locomotivelor şi titlu de doctor la CFR Călători (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Compania feroviară de transport călători a transmis că suma de 236,4 milioane lei achitată în total pentru sporuri reprezintă contravaloarea sporurilor acordate pentru vechime în muncă, timpul lucrat în timpul nopţii, "conducere simplificată a locomotivelor", "ore festive", conducere formaţie de lucru, precum şi spor pentru salariaţii care au obţinut titlul ştiinţific de doctor.

La acestea se adaugă atât un spor pentru lucru sistematic peste programul normal, dar şi unul pentru ore suplimentare, cât şi un spor pentru condiţii grele în muncă, dar şi unul pentru condiţii periculoase şi încă unul pentru condiţii vătămătoare (nocive).

Suma de 11 milioane lei reprezintă contravaloarea tichetelor de masă acordate salariaţilor în lunile ianuarie, februarie şi martie 2009, precum şi acordarea de ajutoare materiale din fondul de 2% la fondul de salarii pentru boli grave şi incurabile pentru salariaţi.

"De asemenea, menţionăm că în anul 2009, la CFR Călători nu s-au mai acordat primele de sărbatoarea Paştelui, a Crăciunului, de Ziua Feroviarului şi începând cu luna aprilie 2009 nici a bonurilor de masă, iar bonusuri precum tichete de vacanţă şi de creşă nu au fost acordate niciodată", susţine CFR Călători.

La rândul său, compania CFR a comunicat că a acordat fiecărui angajat o primă de vacanţă, la data începerii concediului de odihnă, precum şi sporuri pentru vechime, pentru muncă feroviară, la care se adaugă atât sporul pentru condiţii periculoase, cât şi cel pentru condiţii grele de muncă.

CFR a acordat tichete de masă salariaţilor în luna ianuarie 2009, în valoare de 4,09 milioane lei, iar diferenţa de 9,90 milioane lei a reprezentat-o contravaloarea ajutoarelor sociale acordate salariaţilor (în caz de deces, la naşterea unui copil, în cazul unei boli grave/incurabile etc.).

"CFR SA nu a acordat niciodată tichete de vacanţă şi tichete de creşă. De asemenea, din cauza situaţiei economico-financiare, CFR nu a acordat în cursul anului 2009, deşi era prevăzut în contractul colectiv de muncă, prima de Crăciun, prima de Paşte sau prima pentru Ziua Feroviarilor", mai transmite CFR.

Un document ministerial prezentat, marţi, de MEDIAFAX relevă că Guvernul a plătit în 2009 companiilor cu pierderi bonificaţii prin sporuri şi prime de peste 1,3 miliarde lei şi tichete de masă, vacanţă şi creşă de aproape 100 milioane lei, în condiţiile în care arieratele lor s-au ridicat la 14 miliarde lei, iar pierderile totale au urcat la 3,2 miliarde lei.

Pentru activitatea acestor companii, directorii generali au încasat prin contractul anual de mandat până la 84.000 lei, fără să suporte vreo sancţiune.

Toate aceste companii cu pierderi sunt incluse în scrisoarea de intenţie convenită de Executiv cu Fondul Monetar Internaţional, pentru ca situaţia financiară să fie supravegheată cu prioritate în vederea reducerii volumului de subvenţii.

Conform documentului, cel mai mare pachet de bonificaţii a fost acordat la Compania Naţională Căi Ferate CFR, de 314,2 milioane lei sub formă de prime şi sporuri, la care s-au adăugat alte 13,9 milioane lei bonusuri acordate sub forme exemplificate în document ca tichete de masă, de vacanţă şi de creşă. La finele acestei perioade, CFR a înregistrat arierate de 3,2 miliarde lei, din care 977,1 milioane lei la bugetul general consolidat (407 milioane lei la bugetul de stat, 20,2 milioane lei la bugetul local şi 549,8 milioane lei la bugetul asigurărilor sociale) şi 2,2 miliarde lei către alţi creditori (1,8 miliarde lei către entităţi cu capital de stat şi 388,9 milioane lei către companii private şi alţi creditori), iar pierderile indicate în document ca fiind înregistrate în decembrie 2009 s-au ridicat la 935 milioane lei (faţă de o pierdere netă de 782,2 milioane lei la finele anului 2008).

Pe listă figurează cu un fond consistent de bonificaţii şi CFR Călători, cu 236,4 milioane lei ca prime şi sporuri şi încă 11 milioane lei bonusuri acordate sub forme exemplificate în document ca tichete de masă, de vacanţă şi de creşă, într-un an la finalul căruia compania a acumulat arierate totale de 495,2 milioane lei, din care 41,2 milioane lei la bugetul consolidat (11,3 milioane lei la bugetul de stat şi 29,9 milioane lei la bugetul asigurărilor) şi 454 milioane lei către alţi creditori (319 milioane lei către entităţi cu capital de stat şi 135 milioane lei faţă de companii private şi alţi creditori).

Tot la sfârşitul anului 2009, pierderile CFR Călători s-au cifrat la 252 milioane lei.

Datele din material indică totodată că la niciuna dintre aceste companii nu au fost aplicate directorilor sancţiuni aferente contractului de mandat.

Alături de aceste bonificaţii, Guvernul a mai asigurat subvenţii şi transferuri bugetare totale de 2,6 miliarde lei, din care 1,1 miliarde lei către CFR Călători.

Potrivit acordului stand-by cu FMI, întreprinderile cu capital majoritar de stat sau la care statul este unic acţionar ar trebui monitorizate pentru îmbunătăţirea performanţelor, care trebuie să se regăsească în ultimă instanţă în reducerea arieratelor şi creşterea profitabilităţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici