Stai sau nu stai în carantină atunci când vii din ţările exceptate de la izolare? Ce scrie în hotărârea de Guvern

  • De la 15 iunie, poţi călători în Grecia, Germania şi alte 15 ţări fără să mai intri în izolare la domiciliu când te întorci
  • Dacă mergi într-o altă ţară decât cele de pe lista verde, eşti nevoit să stai 14 zile în izolare când revii acasă
  • Totuşi, HG pentru prelungirea stării de alertă creează confuzie, anexa documentului fiind destul de greu de descifrat
26857 afișări
Imaginea articolului Stai sau nu stai în carantină atunci când vii din ţările exceptate de la izolare? Ce scrie în hotărârea de Guvern

Sursă foto: Profimedia

HG 476/2020 pentru prelungirea stării de alertă în România, cu 30 de zile, îşi produce efectele începând de miercuri, însă anumite prevederi ale documentului te bagă mai mult în ceaţă.

Concret, în anexa referitoare la măsurile de carantină/izolare, scrie clar că dacă vii în România dintr-o ţară ce nu este exceptată de la carantinare/izolare (cum ar fi Spania, Italia sau Marea Britanie, printre altele), vei intra pentru 14 zile în carantină/izolare când ajungi acasă. Până aici, totul îţi poate părea clar, însă următorul paragraf pare să contrazică tot ceea ce ştii.

„Persoanele care vin în România din ţările care fac obiectul excepţiei de la carantinare/izolare (adică Grecia, Bulgaria, Germania şi celelalte 14 ţări de pe lista verde, n.red.), dar care, înaintea plecării din ţara respectivă, nu au stat cel puţin 14 zile pe teritoriul acesteia, intră în carantină/izolare la locuinţa/locaţia declarată de persoana în cauză, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparţinătorii, după caz”, scrie în anexa din HG 476.

Totuşi, la următorul paragraf scrie că persoanele ce fie pleacă din ţară şi petrec mai puţin de 14 zile în altă ţară exceptată de la măsura izolării, fie au petrecut o perioadă de cel puţin 14 zile în ţări exceptate de la această măsură, nu intră în izolare/carantină la întoarcerea în ţară.

Din 15 iunie, scapi de izolarea la domiciliu dacă te întorci din următoarele 17 ţări: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Elveţia, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. Lista prezentată va fi actualizată, săptămânal, de Institutul Naţional de Sănătate Publică, urmând a fi introduse noi ţări în funcţie de evoluţia cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici