Stan Mustaţă spune că nu a cerut mită pentru Meme Stoica, ci a citat din "Nunta lui Figaro"

Judecătorul suspendat Stan Mustaţă, judecat în stare de arest pentru fapte de corupţie, a spus, luni, la Curtea de Apel Bucureşti, că el nu a cerut niciodată mită pentru a soluţiona favorabil dosarul lui Mihai Stoica, ci a citat din "opera Figaro" atunci când a fost întrebat câţí bani vrea.

784 afișări
Imaginea articolului Stan Mustaţă spune că nu a cerut mită pentru Meme Stoica, ci a citat din "Nunta lui Figaro"

Stan Mustaţă (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)

Stan Mustaţă, audiat luni timp de peste trei ore, a susţinut în faţa instanţei că este nevinovat şi că este implicat într-un "dosar fabricat artificial".

"Sunt acuzat că am luat mită de la Meme Stoica. Pe fondul discuţiilor spontane, Boraciu (intermediar al mitei, potrivit anchetatorilor - n.r.) mi-a zis că o cunoaşte pe avocata lui Meme Stoica. Mi-a spus Boraciu că i-a spus avocata că a formulat o contestaţie în anulare şi că va avea câştig de cauză pentru că faptele erau prescrise, aşa cum susţinea şi DNA la judecarea apelulului", a relatat Mustaţă, în faţa instanţei.

Judecătorul suspendat de la Curtea de Apel Bucureşti a adăugat că, la acel moment, nu ştia nimic despre acest proces, întrucât cauza nu îi fusese încă repartizată.

"Peste câteva zile, a venit lista de şedinţă şi am observat numele lui Mihai Stoica, dar nu era vorba despre Meme Stoica, ci despre un alt Mihai Stoica. Peste alte câteva zile, cu un limbaj licenţios, după câteva pahare de vin, i-am zis lui Boraciu că a venit contestaţia în anulare a lui Meme Stoica, că am admis-o în principiu, aşa cum zice legea, dar aştept să se pronunţe Înalta Curte cu privire la problema de drept privind aplicarea legii penale mai favorabile", a mai spus Stan Mustaţă, din boxa acuzaţilor.

Ulterior, a adăugat el, Ion Boraciu a venit şi l-a întrebat câţi bani vrea pentru a soluţiona favorabil cererea lui Mihai Stoica, prin care acesta dorea anularea pedepsei din dosarul Transferurilor. "Eu nu mai vorbisem niciodată despre bani, motiv pentru care eram surprins, cu mâncarea în gură şi cu mâinile murdare de la mâncarea turcească. Eu i-am răspuns în glumă, citând din opera Figaro ('Nunta lui Figaro' - n.r.): '10, 20, 30, 400, 500'. El mi-a zis 'dă-l în aia a mă-sii' şi a ieşit", a povestit Stan Mustaţă.

Actul I al operei "Nunta lui Figaro" de W. A. Mozart debutează cu personajul principal făcând măsurători pentru aşezarea mobilei în camera unde urma să locuiască alături de viitoarea soţie. Libretul începe, astfel, cu versul "Cinque, dieci, venti" (Cinci, zece, douăzeci).

Judecătorul suspendat şi-a încheiat pledoaria cu un citat din Hamlet - "Vorbe, vorbe, vorbe" -, precizând că aceasta este esenţa dosarului şi că el este "un romantic, un poet".

Judecătorul Stan Mustaţă, de la Curtea de Apel Bucureşti, a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi trafic de influenţă, alături de el fiind deferită justiţiei şi grefiera Mariana Curea, de la aceeaşi instanţă, ambii în stare de arest preventiv, începând din 30 aprilie.

În acelaşi dosar sunt judecaţi şi Ion Boraciu, Florian Alexandru şi Ciprian Moraru. Prin intermediul primilor doi, Mustaţă ar fi cerut bani de la unii inculpaţi şi condamnaţi, în schimbul unor pronunţări favorabile acestora. Cel de-al treilea bărbat a fost trimis în judecată pentru că ar fi dat bani pentru a obţine o sentinţă favorabilă.

Dialogurile purtate între membrii grupului din care făcea parte judecătorul Stan Mustaţă arată obişnuinţa acestora de a percepe tarife pentru soluţii favorabile în dosare, conform DNA.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, în 8 mai, să îl suspende din magistratură pe judecătorul Stan Mustaţă.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că la nivelul fostului Parchet Naţional Anticorupţie se ştia încă din 2005 că judecătorul Stan Mustaţă cerea între 5.000 şi 7.000 de euro de la persoane vizate în dosarele penale pe care le judeca, iar în 2008 o colegă a magistratului s-a plâns de atitudinea lui.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici