Stănculescu va petrece sărbătorile de iarnă în penitenciar

Fostul general Victor Athanasie Stănculescu va petrece sărbătorile de iarnă la Spitalul Penitenciarului Jilava, unde execută condamnarea definitivă de 15 ani de închisoare pentru reprimarea revoluţiei de la Timişoara, după ce Curtea Militară de Apel Bucureşti a amânat, miercuri, procesul său.

25 afișări
Imaginea articolului Stănculescu va petrece sărbătorile de iarnă în penitenciar

Stănculescu va petrece sărbătorile de iarnă în penitenciar (Imagine: Bogdan Maran/Arhiva Mediafax Foto)

Curtea Militară de Apel Bucureşti a luat în discuţie, miercuri, contestaţia generalului împotriva unei decizii a Tribunalului Militar Teritorial prin care această instanţă i-a respins o cerere de întrerupere a executării pedepsei în dosarul revoluţiei de la Timişoara.

Cătălin Dancu, avocatul lui Stănculescu, a lipsit de la proces, astfel că judecătorii militari au stabilit un nou termen de judecată, pentru 12 ianuarie.

Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti a respins, în 3 noiembrie, cererea de întrerupere a executării pedepsei de 15 ani de închisoare formulată de fostul general Victor Athanasie Stănculescu, avocaţii acestuia anunţând la acea vreme că vor contesta decizia.

Victor Athanasie Stănculescu a cerut magistraţilor militari să îi întrerupă executarea pedepsei de 15 ani de închisoare invocând că bolile de care suferă s-au agravat.

În 24 februarie, instanţa a admis cererea de efectuare a unei noi expertize în cazul lui Stănculescu şi a transmis INML o solicitare de întocmire a unui referat prin care să se arate care sunt bolile de care suferă fostul general, dacă acestea fac imposibilă executarea pedepsei şi dacă, după eliberare, tratamentul se poate face sub pază permanentă.

Institutul de Medicină Legală a stabilit că bolile de care suferă Stănculescu nu fac imposibilă executarea pedepsei în penitenciar, în acest sens fiind depusă la dosar expertiza medicală. Potrivit concluziilor notate în această expertiză, "evoluţia bolilor nu face imposibilă executarea pedepsei".

În 16 octombrie 2008, judecătorii instanţei supreme i-au condamnat pe Mihai Chiţac şi Victor Athanasie Stănculescu la câte 15 ani de închisoare pentru omor deosebit de grav.

Cei doi au fost încarceraţi în aceeaşi zi, la scurt timp foştii generali formulând cereri în instanţă de întrerupere a executării pedepselor din motive medicale.

Mihai Chiţac a murit, în 1 noiembrie, în jurul orei 10.00, în locuinţa sa din Capitală, el fiind externat după mai multe săptămâni de spitalizare în urma unor boli cronice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici