Starea de alertă, sub semnul întrebării. S-ar putea ca în acest weekend oamenii să nu mai aibă de respectat nicio restricţie

  • 14 mai este ultima zi de stare de urgenţă
  • Din 15 mai, ar trebui să fie instituită starea de alertă
  • Avocatul Poporului: Proiectul Guvernului privind instituirea stării de urgenţă este neconstituţional
7233 afișări
Imaginea articolului Starea de alertă, sub semnul întrebării. S-ar putea ca în acest weekend oamenii să nu mai aibă de respectat nicio restricţie

Starea de alertă, sub semnul întrebării. S-ar putea ca în acest weekend populaţia să nu mai aibă de respectat nicio restricţie

Senatul a adoptat proiectul de lege privind instituirea stării de alertă, cu modificările aduse de PSD. Deşi au votat, liberalii au susţinut că modificările aduse fac ca legea să fie neconstituţională.

Avocatul Poporului, însă, a atacat încă de săptămâna trecută ordonanţa care reglementează starea de alertă, iar judecătorii CCR o vor dezbate miercuri dimineaţă. Tot atunci, Camera Deputaţilor ar vrea să voteze decizional proiectul legislativ. Chiar dacă starea de alertă ar trece de Camera Deputaţilor, până la intrarea în vigoare ar mai dura.

Potrivit Legii nr. 24/2000 , legile şi ordonanţele emise de Guvern în baza unei legi speciale de abilitare intră în vigoare abia după trei zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României. Termenul de trei zile se calculează pe zile calendaristice, începând cu data publicării şi expiră la ora 24:00 a celei de-a treia zi.

Liberalii s-au gândit să dea ordonanţă de urgenţă pentru ca restricţiile să se păstreze până la intrarea în vigoare a stării de alertă. Rămâne, însă, de văzut dacă vor putea face acest lucru.

Avocatul Poporului a declarat marţi seară, la TVR, că ţine de fiecare dintre noi să respectăm măsurile de prevenire a noului coronavirus, cu sau fără o lege în acest sens. Renate Weber a vorbit şi despre sesizarea depusă la CCR privind reglementarea stării de alertă.

„Principalele două lucruri pe care noi le-am sesizat la CCR pe OUG care este în vigoare se referă la faptul că nu există o definiţie a stării de alertă, dar şi o limită în timp pentru starea de alertă. Am fi în situaţia în care Guvernul ar da stare de alertă, ar restricţiona drepturi şi libertăţi pe un termen nelimitat, dar acest lucru nu este posibil. Nu ştiu ce va decide CCR, dar proiectul de lege trimis de Guvern la Parlament avea exact aceleaşi probleme”, a spus Renate Weber, la TVR.

Ea a adăugat că modificările aduse de PSD sunt bune.

Cele mai importante modificări se referă la imposibilitatea suspendării din funcţie a persoanele cu funcţii de conducere din cadrul Ministerului Sănătăţii sau în subordine. Un alt amendament prevede ca Parlamentul să încuviinţeze instaurarea stării de alertă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici