Statistică îngrijorătoare: Jumătate dintre elevi au scutiri de la orele de sport

Secretarul general adjunct din Ministerul Educaţiei Gabriel Ispas a declarat, vineri, la o dezbatere organizată de Consiliului Naţional al Audiovizualului, că aproximativ jumătate dintre elevi au scutiri medicale de la orele de sport, numărul acestor scutiri fiind "îngrijorător".

1228 afișări
Imaginea articolului Statistică îngrijorătoare: Jumătate dintre elevi au scutiri de la orele de sport

Aproximativ jumătate dintre elevi au scutiri de la orele de sport (Imagine: Marius Vasilica / MediafaxFoto)

"Dacă ne-am lua după situaţia scutirilor, ar însemna că avem o generaţie tânără bolnavă, incapabilă de efort, ceea ce nu este adevărat. De fapt, este doar o aparenţă pe care o creează cei care, cu o inconştienţă înfiorătoare, dau scutiri medicale unor copii care pot să desfăşoare activităţi sportive", a spus Gabriel Ispas, care a participat la dezbaterea "Campionii se Nasc Acum!", organizată de CNA.

Gabriel Ispas a adăugat că, pentru a încuraja educaţia fizică în şcoli, Ministerul Educaţiei Naţionale a decis să ia două măsuri.

"În primul rând, în toamnă, în prima lună de şcoală, vom avea o zi în care copiii vor face doar sport. Niciun copil nu va fi scutit de sport. Dacă un copil are o anumită dizabilitate, poate să aleagă ce sport să facă", a spus Gabriel Ispas

El a precizat că această zi dedicată sportului va fi organizată cel mai probabil la începutul lunii octombrie.

Gabriel Ispas a mai spus că în primăvara anului viitor, în cadrul săptămânii de educaţie "Şcoala Altfel", două zile vor fi dedicate activităţilor sportive, în care elevii se vor întâlni cu sportivi şi vor putea participa la competiţii sportive.

"Vrem să schimbăm puţin mentalitatea copiilor, pentru că dacă vrem să nu avem o populaţie tânără obeză, nesănătoasă, sedentară, trebuie să venim cu proiecte concrete, iar «Mişcarea pentru sănătate» este primul dintre aceste proiecte importante", a precizat Ispas.

El a mai spus că Ministerul Educaţiei îşi doreşte ca, treptat, elevii să facă patru ore de sport pe săptămână.

"Procesul este de durată. Nu se poate ajunge la patru ore de sport la şcoală într-un timp foarte scurt, dar în următorii patru ani vom ajunge la acest lucru", a adăugat secretarul general adjunct din Ministerul Educaţiei.

Gabriel Ispas a precizat că sistemul este diferit între învăţământul preuniversitar şi cel universitar, iar ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a luat în considerare să nu se mai noteze ora de sport.

"Reacţia a fost negativă tocmai din partea profesorilor de sport. Trebuie să găsim o linie mediană între ceea ce consideră specialiştii în sport şi ceea ce îţi doresc părinţii pentru copiii lor", a mai spus Ispas.

Potrivit acestuia, pentru a fi reluată discuţia despre bacalaureatul susţinut şi la sport, trebuie rezolvată problema scutirilor medicale.

"Degeaba vorbim de competenţe, dacă un elev 12 ani a vrut scutire medicală când el este sănătos (...) Din nefericire, nu avem niciun fel de competemţe pentru a reduce numărul de scutiri medicale. De aceea i-am rugat pe cei de la Ministerul Sănătăţii să intervină pe lângă colegiile medicilor, să intervină pentru a-i sensibiliza în legătură cu gravele pericole care ne pasc dacă nu suntem atenţi la acest lucru. Medicii pot să spună: vezi că nu este apt să alerge, este apt să joace şah", a mai spus Gabriel Ispas.

La dezbaterea "Campionii se Nasc Acum!" participă reprezentanţi ai ministerelor Educaţiei, Sănătăţii, Tineretului şi Sportului, personalităţi sportive, reprezentanţi ai mediului academic, ai agenţiilor de publicitate şi ai societăţii civile, dar şi reprezentanţi ai posturilor de radio şi de televiziune care realizează emisiuni de sport.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici