Statistică: Trei din patru gospodării din România au acces la internet. Situaţia pe regiuni

  • Din totalul gospodăriilor din România, peste trei sferturi, respectiv 78,2%, aveau acces în 2020 la reţeaua de internet de acasă, în creṣtere cu 2,5 puncte procentuale faţă de anul anterior, conform INS.
  • Proporţia persoanelor de 16-74 ani care au folosit vreodată internetul a fost de 85,9%, cu 3,6 puncte procentuale mai mult faţă de anul anterior.
550 afișări
Imaginea articolului Statistică: Trei din patru gospodării din România au acces la internet. Situaţia pe regiuni

Statistică: Una din patru gospodării din România are acces la internet. Situaţia pe regiuni

În anul 2020, peste trei sferturi dintre gospodăriile din România (78,2%) au acces la reţeaua de internet de acasă. În mediul urban 84,8% dintre gospodării sunt conectate la internet, iar în mediul rural doar 69,7% dintre gospodării.

În profil teritorial, conectarea la internet a fost mai răspândită în cadrul gospodăriilor din regiunea Bucureşti-Ilfov (peste 8 din 9 gospodării au acces la internet de acasă), urmată de regiunile Vest (84,9%) şi Nord-Vest (81,9%). Cele mai mici ponderi sunt înregistrate de regiunile Sud-Est (72,4%), Nord-Est (73,6%) ṣi Sud-Muntenia (74,3%).

Tipurile de conexiune folosite la accesarea internetului de acasă sunt în proporţie de 77,5% conexiunile broadband fixe (conexiunile de bandă largă fixe), urmate de conexiunile broadband mobile (66,3%) şi de conexiunile narrowband (13,6%).

Din totalul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 ani, proporţia celor care au folosit vreodată internetul a fost de 85,9%, în creştere cu 3,6 puncte procentuale faţă de anul anterior (85,9% faţă de 82,3%), din care 91,3% în ultimele 3 luni, în creştere cu 1,9 puncte procentuale faţă de anul 2019 (91,3% faţă de 89,4%). Dintre utilizatorii curenţi, 79,1% folosesc internetul cu frecvenţă zilnică sau aproape zilnică, în creṣtere cu 2,1 puncte procentuale faţă de anul anterior (79,1% faţă de 77,0%).

Pe regiuni de dezvoltare, ponderea persoanelor care au utilizat vreodată internetul a fost de 94,1% în regiunea Bucureṣti - Ilfov care constituie cel mai ridicat procent din ţară, urmată de regiunea Vest cu 93,0% ṣi Nord – Vest (89,6%). La polul opus se află regiunea Sud-Muntenia cu 80,5%.

Proporţia bărbaţilor care folosesc sau au folosit vreodată internetul este puţin mai mare decât cea a femeilor: 87,0% faţă de 84,9% , diferenţa fiind de 2,1 puncte procentuale, în scădere faţă de anul anterior când se înregistra o diferenţă de 2,5 puncte procentuale.

Ponderile persoanelor care utilizează internetul descresc odată cu înaintarea în vârstă. Astfel, ponderea persoanelor care utilizează internetul din grupa de vârstă 16-34 ani a fost de 96,6% în timp ce pentru grupa de vârstă cuprinsă între 55 şi 74 ani a ajuns la doar 65,4%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici