STATISTICI: Rata de angajare a femeilor, mai mică decât a bărbaţilor, deşi sunt mai bine pregătite

Femeile au un nivel mai ridicat de educaţie, reprezentând 60 la sută din numărul total al absolvenţilor de studii superioare, însă rata de angajare pe piaţa muncii este cu 12 procente mai mică decât în cazul bărbaţilor, arată date statistice citate de Fundaţia Estuar.

1429 afișări
Imaginea articolului STATISTICI: Rata de angajare a femeilor, mai mică decât a bărbaţilor, deşi sunt mai bine pregătite

STATISTICI: Rata de angajare a femeilor, mai mică decât a bărbaţilor, deşi sunt mai bine pregătite (Imagine: Shutterstock)

Fundaţia Estuar informează, într-un comunicat transmis joi, că cele mai recente statistici clasează România printre ţările din Uniunea Europeană cu cel mai mare decalaj între rata ocupării forţei de muncă la femei şi la bărbaţi, doar 58,6 la sută dintre femei fiind active pe piaţa muncii, în comparaţie cu 70,7 la sută în cazul bărbaţilor.

Cauzele acestui decalaj sunt puternic legate de îngrijirea familiei şi activităţile casnice, responsabilitate care în România cade în mare parte în sarcina femeilor, acestea alocând aproximativ patru ore şi jumătate în fiecare zi pentru acest tip de activităţi, în timp ce bărbaţii se limitează la două ore.

De asemenea, rata de ocupare a forţei de muncă în rândul femeilor care au copii este mult mai scăzută decât în cazul femeilor care nu au copii, fenomen care se reflectă invers în cazul bărbaţilor.

Per total, femeile muncesc mai mult decât bărbaţii, conform aceloraşi statistici, media la nivelul Uniunii Europene fiind de 64 de ore pe săptămână în cazul femeilor, în comparaţie cu 53 de ore în cazul bărbaţilor.

"Decalajul dintre sexe pe piaţa muncii este puternic influenţat de evenimentele de-a lungul vieţii, întreruperea muncii active afectând puternic pe termen lung posibilitatea de revenire. Situaţia devine şi mai dramatică în cazul femeilor trecute de 55 ani, unde România se află pe ultimele locuri în UE, cu un procent de doar 30 la sută ocupare în rândul femeilor. Evenimentele legate de viaţă, alături de segregarea pe criteriu de sex, dar şi discriminarea, rezultă într-o excluziune a femeilor de pe piaţa muncii şi într-un final la un risc de sărăcie mult mai mare în cazul femeilor, decât al bărbaţilor", mai arată sursa citată.

Fundaţia Estuar a început proiectul "Respect şi Şanse Egale pentru Femei", în cadrul căruia oferă cursuri de formare profesională în mai multe meserii: confecţioner, casier, bucătar, dar şi ajutor pentru iniţierea unei afaceri şi sprijin pentru îngrijirea copiilor, pentru ca orice femeie să poată rămână activă cât mai mult pe piaţa muncii.

Peste 500 de femei vor fi instruite în cadrul proiectului şi va fi dezvoltat un centru-pilot educaţional pentru copiii persoanelor care vor căuta asistenţă, cei mici beneficiind gratuit de servicii de îngrijire şi educaţie, transportul către centru fiind şi el gratuit.

De asemenea, vor fi sprijinite femeile care vor să urmeze calea antreprenoriatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici