VIDEO   Statul prea mult pe scaun te îmbolnăveşte. Ce soluţii ai la îndemână

  • O mare parte din populaţia lumii are un stil de viaţă inactiv.
  • Statul prea mult pe scaun este dăunător pentru sănătate, dar ai soluţii, arată un studiu recent.
5742 afișări
Imaginea articolului Statul prea mult pe scaun te îmbolnăveşte. Ce soluţii ai la îndemână

Statul prea mult pe scaun te îmbolnăveşte. Ce soluţii ai

Statul toată ziua pe scaun vine cu pericole pentru sănătate, fie că lucraţi la sediul companiei sau remote.
 
Un nou studiu publicat joi în revista American College of Sports Medicine şi citat de CNN a analizat impactul statului la birou timp îndelungat.
 
Comunitatea ştiinţifică ştie de zeci de ani faptul că statul la birou poate creşte riscul de boli cronice precum diabetul, bolile de inimă şi anumite tipuri de cancer, a declarat Keith Diaz, autorul principal al studiului şi profesor asistent de Medicină comportamentală la Columbia University Medical Center. Dar până acum nu au existat orientări clare cu privire la cât timp puteţi sta jos şi cât de des ar trebui să vă ridicaţi.
 
„Ştim, probabil de aproximativ un deceniu, că statul aşezat creşte riscul pentru majoritatea bolilor cronice şi creşte riscul de deces prematur”, a mai spus Diaz, care este, de asemenea, director al Laboratorului de testare a exerciţiilor fizice din cadrul Centrului pentru sănătate cardiovasculară comportamentală al universităţii.
 

Stilul de viaţă inactiv e nociv 

 
 Scopul este doar de a întrerupe statul jos cu puţină mişcare.
 
Mai mulţi markeri de sănătate au fost măsuraţi pentru diferite combinaţii de perioade petrecute în şezut şi mers pe jos pentru acest studiu. Deşi dimensiunea eşantionului a fost mică, studiul a fost riguros, cu o metodologie solidă, a declarat Matthew Buman, director al Colegiului de Soluţii pentru Sănătate de la Universitatea de Stat din Arizona. Buman nu a fost implicat în acest studiu.
 
Oamenii de ştiinţă nu ştiu încă exact de ce este atât de nociv să stai mult aşezat/ă, dar teoria de lucru este că muşchii sunt importanţi în reglarea unor aspecte importante precum nivelul de zahăr din sânge şi de colesterol. Dar atunci când stai prea mult timp jos, muşchii nu au posibilitatea de a se contracta şi de a funcţiona în mod optim, a spus Diaz.
 

Un minut de mers pe jos la fiecare jumătate de oră

 
Chiar şi micile pauze, cum ar fi un minut de mers pe jos la fiecare jumătate de oră (sau o oră pentru cei prea ocupaţi) s-a dovedit a reduce tensiunea arterială la participanţii la studiu. Aceştia au fost în general adulţi sănătoşi, ceea ce înseamnă că cei cu afecţiuni cronice ar putea avea un beneficiu şi mai mare, crede Buman.
 
„Sunt atât de mulţi dintre noi care duc un stil de viaţă inactiv sau bazat pe statul aşezat sau au locuri de muncă bazate pe statul aşezat”, a spus Diaz. „Există aceste norme sociale care spun că dacă te ridici de la birou, oamenii cred că nu lucrezi”.
 
Diaz s-a străduit să convingă angajatorii de importanţa mişcării în timpul zilei de lucru - nu doar pentru sănătatea individuală, ci şi pentru profitul companiei.  „Statul pe scaun este un risc profesional, iar un angajat sănătos este un angajat mai productiv”, a spus cercetătorul.
 
Echipa de cercetare a constatat că au existat beneficii pentru sănătatea fizică pentru participanţii care au făcut pauze şi s-au ridicat de la birou. Au constatat, de asemenea, că mişcarea a redus oboseala şi a îmbunătăţit starea de spirit.
 
„Să stai la birou şi să munceşti opt ore s-ar putea să nu fie chiar atât de grozav pentru productivitatea ta”, a adăugat Diaz.
 
Şi, deşi birourile la care stai în picioare sunt populare, s-ar putea să nu fie ele răspunsul.
 
„Nu sunt sigur că există dovezi ştiinţifice solide că statul în picioare este mai bun decât statul aşezat”, a spus Diaz. „Mă îngrijorează faptul că oamenii au acest sentiment fals că sunt sănătoşi pentru că folosesc acest birou, şi poate că, de fapt, nu sunt chiar atât de bune”. 
 

Ce e de făcut

 
Persoanele care lucrează mult la birou ar trebui să se întindă şi să mişte mâinile în toate direcţiile. Şi o persoană aflată într-un scaun cu rotile poate face întinderi, flexări laterale şi exerciţii de răsucire din scaun, spun specialiştii citaţi de CNN.
 
„Chiar şi atunci când nu vă puteţi mişca partea inferioară a corpului şi nu vă puteţi ridica efectiv din şezut, respiraţia activă şi profundă, care vă foloseşte diafragma şi vă mişcă coastele, este benefică pentru postura şi sănătatea generală”, a spus Santas, expertă.
 
„Mesajul general este să vă mişcaţi în cât mai multe moduri posibile, în funcţie de abilităţile dumneavoastră”, conchide Buman.
 
Ştacheta pentru cât de multă mişcare ar trebui să faci nu trebuie să fie ridicată, a adăugat Diaz. „În măsura în care puteţi întrerupe statul jos cu un fel de pauze de mişcare, tot veţi obţine unele beneficii”, conchide autorul studiului.
 
Pe reţelele de socializare şi YouTube sunt fel de fel de exerciţii simple sau mai intense, care se pretează pentru munca la birou sau remote şi care durează doar cinci minute. Pentru că le-am testat, pot garanta că sunt eficiente. 
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici