Stavarache, aflat în arest la domiciliu, cere instanţei revocarea ordinului de suspendare din funcţie

Romeo Stavarache a dat în judecată Prefectura Bacău şi cere revocarea ordinului prin care a fost suspendat din funcţia de primar al municipiului Bacău, el dorind astfel să îşi preia postul de primar, după ce instanţa supremă a decis judecarea sa în arest la domiciliu.

222 afișări
Imaginea articolului Stavarache, aflat în arest la domiciliu, cere instanţei revocarea ordinului de suspendare din funcţie

Romeo Stavarache (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Aflat în arest la domiciliu de la începutul lunii septembrie, primarul suspendat al Bacăului, Romeo Stavarache, doreşte să revină în funcţia de primar şi a atacat în instanţa de contencios-administrativ ordinul de suspendare din funcţie, emis de către prefectul judeţului Bacău, Dorian Pocovnicu, la începutul lunii septembrie.

În prealabil, Romeo Stavarache a făcut o cerere către Prefectura Bacău de revocare a ordinului de suspendare a sa din funcţie, solicitarea fiindu-i respinsă.

”Atât timp cât instanţa menţine măsura de arest la domiciliu şi nu permite părăsirea imobilului pentru prezentarea la locul de muncă, acesta se află în imposibilitatea exercitării funcţiei, ceea ce determină menţinerea suspendării. Acum este dreptul oricărui cetăţean să conteste, cu argumente sau nu, orice ordin sau dispoziţie. Instanţa va decide, în final, dacă cererea este întemeiată sau nu”, a declarat, vineri, prefectul judeţului Bacău, Dorian Pocovnicu.

Doiniţa Boană, avocatul lui Romeo Stavarache, consideră că acesta poate să îşi desfăşoare activitatea şi la domiciliu întrucât, prin natura funcţiei de ales, nu are contract de muncă de opt ore prin care este obligat să-şi exercite atribuţiile la birou.

”Prefectul emite ordin prin care constată suspendarea de drept numai în cazul luării măsurii de arest preventiv. Faţă de primarul Romeo Stavarache s-a dispus o altă măsură decât arestul preventiv, respectiv arestul la domiciliu. De aceea, am considerat că prefectul judeţului a încălcat articolul 71 din Legea 215/2001 privind administraţia publică locală şi, în consecinţă, ne-am adresat instanţei de contencios-administrativ a Tribunalului Bacău, prin care solicităm revocarea ordinului de suspendare din funcţie. De altfel, în hotărârea instanţei supreme, de arestare la domiciliu a lui Romeo Stavarache, nu există stipulată interdicţia pentru clientul meu de a merge la muncă. Întrucât atribuţiile pe primar nu se exercită cu contract de opt ore, acestea pot fi îndeplinite oriunde, conform legii, deci implicit şi la domiciliu”, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX avocatul Doiniţa Boană.

Primarul Romeo Stavarache a fost suspendat din funcţie în 2 iulie, printr-un ordin al prefectului de Bacău, la o zi după arestarea sa preventivă de către Curtea de Apel Bacău, pentru fapte de corupţie.

Stavarache a fost arestat la 1 iulie, iar o lună mai târziu, după trimiterea în judecată, a fost transferat din arestul Poliţiei Judeţene la Penitenciarul Bacău.

În 2 septembrie, instanţa supremă a decis ca Romeo Stavarache să fie arestat la domiciliu, hotărârea fiind una definitivă.

Prin aceeaşi decizie, s-a stabilit şi ca ceilalţi doi inculpaţi din dosar, Liviu Goian şi Liviu Vasile Cenuşă, să fie judecaţi în arest la domiciliu.

"Înlocuieşte măsura arestării preventive dispusă faţă de inculpaţii Stavarache Romeo - Goian Liviu şi Cenuşă Liviu Vasile cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 3 septembrie până la data de 2 octombrie inclusiv, măsura urmând a se executa, de fiecare inculpat, la adresa menţionată", se arată în hotărârea ICCJ.

În 25 iulie, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a dispus trimiterea în judecată a primarului din Bacău pentru cinci infracţiuni de luare de mită comise în perioada 2008-2011, suma totală pe care ar fi primit-o edilul ridicându-se la peste 2,3 milioane de lei.

În acelaşi dosar sunt judecaţi oamenii de afaceri Costel Căşuneanu, Liviu Vasile Cenuşă şi Liviu Goian, precum şi directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, Constantin Apostol.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2008 - 2011, Romeo Stavarache a pretins şi primit, direct sau prin intermediul celorlalţi inculpaţi, de la patru oameni de afaceri, mai multe sume de bani.

Astfel, la începutul anului 2008 primarul Bacăului i-a cerut administratorului unor societăţi comerciale să îi fie remis un procent de 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău, aferentă fiecărui stâlp de iluminat public la care firma administrată de acesta efectua lucrări în baza contractului încheiat cu această instituţie, valoare care era de 38 de euro/stâlp. În baza acestei solicitări, în perioada martie 2008- octombrie 2011 Romeo Stavarache a primit suma totală de 810.670 de lei.

În ianuarie 2009, Stavarache i-a cerut unui alt om de afaceri suma de 150.000 de lei, pentru ca societăţii comerciale administrate de acesta să îi fie atribuit un contract privind executarea de lucrări tehnico-edilitare. Banii au fost primiţi în două tranşe, prin intermediul unei asociaţii sportive.

În aprilie 2009, Stavarache i-a cerut aceluiaşi om de afaceri un procent de 10% din valoarea unui contract de antrepriză generală, încheiat între această societate şi Agenţia Naţională pentru Locuinţe Bucureşti, având ca obiect construcţia unui bloc cu 45 de locuinţe în Bacău, lucrare în valoare de 2.688.769,90 de euro, inclusiv TVA. În baza acestei solicitări, în perioada aprilie 2008 - septembrie 2011, Romeo Stavarache a primit de la omul de afaceri suma totală de 1.259.789,03 de lei.

În martie 2010, primarul Stavarache i-a solicitat administratorului unei societăţi comerciale să încheie contracte de publicitate cu o anumită firmă, pentru ca primăria să îşi execute în mod corespunzător obligaţiile care decurgeau din contractul de gestiune a serviciului public de salubrizare a municipiului Bacău încheiat cu această societate. În baza acestei solicitări, au fost încheiate două contracte, în lunile martie 2010 şi aprilie 2011, în baza cărora omul de afaceri a plătit sumele de 40.000 de lei, respectiv 30.000 de lei.

Potrivit DNA, în perioada martie - aprilie 2009, împreună cu directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, Constantin Apostol, primarul Romeo Stavarache i-a solicitat lui Costel Căşuneanu suma de 100.000 de lei cu titlu de sponsorizare a unei asociaţii sportive, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism, bani care au fost primiţi în 24 aprilie 2009.

Procurorii anticorupţie mai spun că toate sumele de bani au fost primite de către Romeo Stavarache prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, administrate de Liviu Goian, Liviu Vasile Cenuşă şi Constantin Apostol.

În acest dosar s-a dispus instituirea sechestrului pe mai multe bunuri ale lui Stavarache: un teren compus din trei loturi şi patru corpuri de clădire, până la concurenţa sumei de 2.390.459 de lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bacău.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici