ŞTIRE ACTUALIZATĂ / COTAR anunţă: companiile care vând poliţe RCA au devenit cele mai profitabile din UE. Replica UNSAR

COTAR îi cere conducerii ASF să ofere urgent explicaţii în faţa Parlamentului României în condiţiile în care companiile de asigurări care vând poliţe RCA ar fi devenit cele mai profitabile din întreaga UE.

578 afișări
Imaginea articolului ŞTIRE ACTUALIZATĂ / COTAR anunţă: companiile care vând poliţe RCA au devenit cele mai profitabile din UE. Replica UNSAR

ACTUALIZARE 18:50

În urma comunicatului COTAR, a venit replica celor de la UNSAR - Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România, care „a luat notă cu îngrijorare şi stupefacţie de noile interpretări tendenţioase referitoare la piaţa asigurărilor, făcute de aceeaşi asociaţie care nu are competenţe în zona de asigurări”

În acest context geopolitic, economic şi social complex, în care priorităţile ar trebui să fie cu totul altele, materialul amestecă în mod tendenţios informaţii din diferite surse şi trage concluzii în mod evident false.

Evidenţiem mai jos, cu titlu de exemplu, câteva aspecte relevante în acest sens:

  • • Încă din titlu se vorbeşte despre profitabilitatea industriei de asigurări din România. În această piaţă, asigurările obligatorii RCA, care au o pondere importantă la nivel de prime brute subscrise, generează pierderi constante companiilor de asigurări de peste 10 ani – fapt ce reiese clar din Rapoartele ASF. Reamintim, şi pe această cale, faptul că industria de asigurări din România a plătit în fiecare zi calendaristică a anului trecut despăgubiri de circa 3,7 milioane EUR, din care aproape 2 milioane EUR doar pentru daunele RCA, aproape dublu faţă de 2016.
  • • Principala cheltuială a companiilor de asigurări RCA este, a fost şi va fi cea cu daunele, în vederea onorării obligaţiilor asumate faţă de clienţi. Materialul transmis mass-media confundă o serie de termeni tehnici, ceea ce conduce la concluzii eronate. Aceşti termeni tehnici sunt foarte diferiţi din punct de vedere statistic şi matematic. Astfel, termenul “mediană” este confundat cu cel de “medie”, ceea ce denaturează analiza şi, deci, relevanţa tuturor informaţiilor prezentate.
  • • Reamintim faptul că unul dintre principalii indicatori oficiali ai industriei, publicaţi de către ASF, precum rata combinată, s-a ridicat anul trecut la 121%, în creştere faţă de cea înregistrată în 2020, respectiv 110%. Acest lucru înseamnă că, pentru fiecare 100 de lei încasaţi în 2021, asigurătorii au fost nevoiţi să plătească suplimentar 21 de lei. Situaţia persistă şi în primul trimestru al acestui an, când acest indicator a înregistrat în continuare o valoare supraunitară, respectiv 106%, chiar dacă se vede o îmbunătăţire.
  • • Raportându-ne strict la RCA, rata combinată în acest prim trimestru la nivelul pieţei a continuat să fie supraunitară, respectiv 112%. Conform ASF, doar 3 din cele 7 societăţi autorizate de ASF să practice acest tip de asigurări au înregistrat rate combinate ale daunei subunitare (deci sub 100%).
  • • În ceea ce priveşte cheltuielile de achiziţie şi administrare pe RCA: rata acestora (care este inclusă în calcului ratei combinate) s-a ridicat în primul trimestru din 2022 la circa 37%, în scădere cu 8 p.p. faţă de 2021. Desigur, datele legate de piaţa asigurărilor din România aferente anilor trecuţi cuprindeau şi cota de piaţă a City Insurance (circa 45% din totalul primelor brute subscrise), companie aflată acum în faliment. Cum modelul de business al acestei companii s-a dovedit a fi nesustenabil, şi datele financiare raportate de societate ar fi putut să influenţeze semnificativ cifrele pieţei.
  • • Rata cheltuielilor unui asigurător este calculată ca raport între cheltuielile acestuia (inclusiv taxe, impozite plătite la bugetul de stat, cheltuieli de achiziţie şi administrare, contribuţii la diverse fonduri etc.) şi primele câştigate (veniturile efective din vânzarea de asigurări). Aşadar, cu cât veniturile din vânzarea poliţelor de asigurare sunt mai mari, cu atât rata cheltuielilor va fi mai mică. Acest lucru nu reprezintă, aşadar, un indicator al eficienţei cu care funcţionează industria românească de asigurări, ci doar o consecinţă a unei realităţi matematice şi a gradului relativ limitat de penetrare a asigurărilor în PIB. România se află în primele 10 ţări din Europa în ceea ce priveşte populaţia, dar se află doar pe locul 23 când vorbim de primele subscrise pentru asigurări generale. A compara România cu Luxemburg, o ţară care are o piaţă a asigurărilor de 10 ori mai mare decât ţara noastră şi o populaţie de circa 30 de ori mai mică este hilar din multe puncte de vedere.
  • • Ţinând cont de datele furnizate de ASF, petiţiile şi informările de neconformitate unice ce vizau piaţa asigurărilor din România, depuse de clienţi la ASF, au reprezentat doar 2,56% din numărul total al dosarelor de daună avizate în anul 2021 şi doar 0,26% din contractele de asigurare în vigoare la data de 31.12.2021. Din numărul total de petiţii şi informări de neconformitate unice, respectiv 43.143, au fost soluţionate favorabil 25.795 (59,79%) şi soluţionate nefavorabil / constatate ca neîntemeiat formulate un număr de 17.348 (40,21%). În 2021, 95,42% din numărul total al petiţiilor pentru piaţa asigurărilor-reasigurărilor (41.167 de petiţii şi informări de neconformitate unice) au fost înregistrate pentru clasa asigurărilor de răspundere civilă auto, unde CITY Insurance a jucat un rol determinant.

În încheiere, reiterăm faptul că domeniul asigurărilor este unul complex şi deloc uşor de înţeles de către persoane specializate în alte domenii, motiv pentru care recomandăm ca folosirea indicatorilor tehnici specifici să fie făcută doar după un studiu atent, mai ales atunci când se lansează afirmaţii în spaţiul public.

/////////////////

Prin intermediul unui comunicat de presă, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) îi cere vicepreşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Cristian Roşu, să ofere „urgent explicaţii în faţa Parlamentului României şi în fata organelor judiciare”.

Solicitarea a apărut în urma informaţiilor oferite pe 8 august de ASF care sunt considerate false.

„Informaţiile sunt ascunse în stufoasele rapoartele financiare realizate de instituţiile europene. Acestea reflectă o realitate şocantă: Cu sprijinul ASF şi pe spatele şoferilor români care au plătit poliţe RCA majorate cu 200%, companiile de asigurări din România, au devenit cele mai profitabile din întreaga Uniune Europeană”, susţin reprezentanţii COTAR.

Potrivit COTAR, cheltuielile administrative ale firmelor de asigurări din România sunt cele mai ridicate din UE. În raportul realizat de EIOPA se arată că în România, din 100 de lei colectaţi din RCA de la şoferii români, 56 de lei reprezintă cheltuielile firmelor de asigurări, care sunt veşnic în pierdere şi achită un impozit nejustificat de mic sau nu achită impozit deloc, consideră COTAR.

„Concluzia este una singură: România este o ţară prădată şi predată multinaţionalelor, cu sprijinul instituţiilor plătite din bani publici, iar informaţiile reale despre domeniul financiar le găsim doar în cadrul rapoartelor realizate de instituţiile internaţionale”, a precizat Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR, care a adăugat că nu era necesară o majorare a preţului RCA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici