Strat de zăpadă de 150 de centimetri şi risc mare de avalanşă în judeţul Argeş

  • Grosimea stratului de zăpadă a ajuns la 149 de centimetri în zona înaltă a Masivului Făgăraş.
  • Riscul de avalanşă este mare, traseele din judeţul Argeş care acced către creasta Făgăraşului fiind închise, conform Salvamont Argeş.
617 afișări
Imaginea articolului Strat de zăpadă de 150 de centimetri şi risc mare de avalanşă în judeţul Argeş

În acest moment, stratul de zăpadă măsurat la staţia meteo Bâlea Lac, la altitudine echivalentă cu Cota 2000 Transfăgăraşan, este de 149 centimetri, iar riscul de avalanşă este de gradul 4 (mare) la altitudini de peste 1800 metri şi 3 (însemnat) sub această altitudine, pe o scală de la 1 la 5.

Traseele montane din judeţul Argeş, care acced către creasta Făgăraşului, precum şi traseele de creastă ale Făgăraşului, Iezerului, Pietrei Craiului şi Leaotei sunt şi vor rămâne închise până la sfârşitul iernii.

Potecile nu mai sunt vizibile, la fel ca şi marea majoritate a semnelor de marcaj. Pe versanţi, sunt zone întinse unde zăpada proaspătă s-a depus în strat de peste 30 de centimetri, peste stratul existent deja, îngheţat, existând toate condiţiile alunecării cu uşurinţă şi apariţia de avalanşe însemnate cantitativ.

În urma viscolirii, s-au format troiene de 100-150 centimetri de zăpadă fără coeziune.

Potrivit sursei citate, prognoza meteo pentru următoarele zile este bogată în ninsori, ceea ce va duce cel puţin la menţinerea gradului de risc.

Vremea se va încălzi usor, astfel că se aşteaptă apariţia avalanşelor de dimensiuni mari în special pe pantele cu orientare estică, deja încărcate cu plăci de vânt, iar după căderea întunericului, pe versanţii nordici.

În anii trecuţi s-au produs avalanşe cu victime decedate în munţi, astfel că nu trebuie subestimate sub nicio formă avertismentele, anunţă Salvamont Argeş.

În perioada 2010-2016, pe fondul unor ierni mai uscate şi relativ mai calde, existenţa pericolului de avalanşă a fost minimizată, totodată crescând foarte mult numărul practicanţilor de sporturi de aventură, unii dintre aceştia neluând în seamă acest risc.

Ultimele trei ierni au avut deja o revenire la normalul cantităţilor de zăpadă, ceea ce a condus imediat şi la înmulţirea cazurilor fatale cu turişti implicaţi în avalanşe, iar acum avem o a patra iarnă cu un debut întârziat, dar cu precipitaţii solide în cantităţi normale, cu foarte mult viscol, ceea ce creează transport de zăpadă şi plăci de vânt, foarte periculoase dacă sunt destabilizate.

Sfatul Salvamont Argeş pentru cei care ajung în munţii Argeşului este să nu încerce să urce pe traseele închise şi să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă sau la Dispeceratul Naţional Salvamont.

De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei în partea joasă a masivelor montane, în aşa fel încât să existe o marjă de siguranţă de o oră de lumină după terminarea acesteia, ţinând cont că la ora 17:00 este deja întuneric.

În afara echipamentului obligatoriu iarna (încălţăminte şi îmbrăcăminte adecvată, colţari, piolet etc.) trebuie să existe în permanenţă în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitând astfel situaţii neplăcute, iar telefonul trebuie păstrat în aşa fel încât să aibă energie suficientă şi la sfârşitul zilei, când apar de obicei situaţiile de urgenţă.

„Inclusiv în cazul excursiilor cu autoturismul, este indicat să aveţi încălţări şi îmbrăcăminte de iarnă, chiar şi o lanternă, în cazul în care aţi putea fi nevoiţi să vă deplasaţi pe jos. De asemenea, trebuie evitată cu desăvârşire parcarea sau chiar şi numai oprirea autoturismelor la baza pantelor dezgolite, încărcate cu zăpadă, deoarece se semnaleaza des curgeri de zăpadă care ajung până pe carosabil. În perioada de iarnă, care la altitudini mari durează până la sfârşitul lunii mai, este necesară o prudenţă mărită, pentru a evita situaţiile nedorite”, conchide Salvamont Argeş.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici