Streinu Cercel: Poliomielita ar putea fi a doua boală eradicată prin vaccinare după variolă

Poliomielita ar putea fi a doua boală eradicată prin vaccinare, după variolă, finalizarea acestei acţiuni anunţată de OMS fiind însă decalată din lipsa fondurilor, un nou termen pentru a scăpa de maladie putand fi 2012, a spus, marţi, Adrian Streinu Cercel.

913 afișări
Imaginea articolului Streinu Cercel: Poliomielita ar putea fi a doua boală eradicată prin vaccinare după variolă

Streinu Cercel: Poliomielita ar putea fi a doua boală eradicată prin vaccinare după variolă (Imagine: Andrei Alex Moise/Mediafax Foto)

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu Cercel, a precizat, într-o conferinţă care a marcat lupta împotriva acestei maladii, că eradicarea poliomielitei prin vaccinare ar însemna că omenirea a mai scăpat de o boală cumplită, care, dacă nu omoară, întotdeauna dă infirmitate pe viaţă.

"În anii '50 a fost groaznic pentru România întrucât boala făcea ravagii. Cu zece ani în urmă, în Albania au murit peste 20 de adulţi din cauza poliomielitei. În România, graţie vaccinării nu am mai avut cazuri de poliomielită. Mulţi ani, vaccinarea în România era pe care orală. Acum este injectabilă. Păcat că în prezent a început o campanie împotriva vaccinării dusă de oameni care nu ştiu nimic despre imunizări şi despre câte milioane de vieţi au fost salvate. Poliomielita este boală cauzată strict de un virus uman. Gestul acestui ONG este lăudabil. Dacă în 2010 va fi eradicată poliomielita, acest lucru nu este decât de lăudat", a conchis medicul.

Streinu Cercel a făcut aceste declaraţii în cadrul unui eveniment prin care Rotary Internaţional, organizaţie nonguvernamentalã care are ca principal obiectiv filantropic eradicarea poliomielitei în lume, a marcat, marţi, în Bucureşti, acţiunile sale în lupta cu poliomielita luminând Facultatea de Medicină şi Farmacie din cadrul UMF "Carol Davila", în culorile albastru şi galben.

"Până acum, organizaţia a contribuit cu peste 850 de milioane de dolari pentru imunizarea a mai mult de două miliarde de copii din 122 de ţări ale lumii. Acum, Rotary încearcă să strângă 200 de milioane de dolari, în contrapartida donaţiei de 350 milioane de dolari de la fundaţia Bill&Melinda Gates în 2009, pentru ca alături de OMS, UNICEF, CDC (US Centres for Disease Control and Prevention) până în 2012 să fie eradicată poliomielita", a spus guvernatorul districtului 2241 România şi Republica Moldova, Daniel Condurache

Rectorul UMF "Carol Davila", profesor doctor Florian Popa, a susţinut, la rândul lui, că acţiunile întreprinse dovedesc faptul că această campanie de eradicare a poliomileitei este semnalul că lupta care ar putea pune capat acestei maladii este susţinută în totalitate.

"Niciun Guvern din lume nu ar putea aduna un miliard de dolari pentru a ajuta copiii năpăstuiţi din lume. Sunt impresionat de acestă alianţă a oamenilor pentru semenii lor şi nu pot să nu amintesc faptul că în această sală, cu mulţi ani în urmă, profesorul Paulescu deschidea primul lui curs cu o pledoarie despre lumină. Iluminarea celei mai vechi universităţi de medicină din România, în cadrul campaniei de eradicare a poliomiedlitei este semnalul că toţi susţinem lupta care ar putea pune capăt unei maladii cumplite", a declarat rectorul UMF.

La rândului lui profesorul Andrei Firică, chirurg ortoped, fost director al Spitalului de Urgenţă Floreasca a explicat suferinţele unui bolnav cu poliomielită şi eforturile de multe ori zadarnice ale medicilor în speranţa că ar putea face dintr-un infirm un om normal. El a spus că o astfel de campanie ar trebui susţinută de toată lumea şi i-a felicitat pe cei care fac acest lucru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici