Stresul, cauza celor mai multe accidente de muncă

Aproape 80% dintre consultaţiile date de medicii generalişti sunt motivate de simptome legate de stres, 25% din morbiditatea cardiovasculară este atribuită acestei maladii, iar mai mult de 60% dintre accidentele de muncă sunt cauzate tot de stres, potrivit unui studiu european, lansat şi în România.

98 afișări
Imaginea articolului Stresul, cauza celor mai multe accidente de muncă

Stresul, cauza celor mai multe accidente de muncă (Imagine: Mediafax Foto)

De asemenea, 50-60% din absenteismul la locul de muncă este legat de stresul ocupaţional.

"Din nefericire, stresul de la locul de muncă este frecvent adus şi în spaţiul personal/familial cu efecte negative asupra relaţiei de cuplu, a calităţii şi timpului acordat copiilor. Uneori, consecinţele sunt dramatice, divorţuri, violenţă domestică, tulburări emoţionale şi de comportament ale copiilor", se mai spune în raportul prezentat, marţi, într-un comunicat de compania Medicover.

Foarte expuse efectelor nocive ale stresului de la locul de muncă sunt, în special, mamele care lucrează şi cele singure.

Stresul organizaţional creşte de la 40 la 67% la femeile fără copii în comparaţie cu cele care au copii.

"Deşi consecinţele stresului la locul de muncă sunt multiple şi severe, oamenii înşişi rămân de fapt sursa de depăşire a obstacolelor, primii paşi fiind recunoaşterea problemelor, acceptarea discutării lor în cadrul organizaţiei şi recunoaşterea necesităţii schimbării. În activitatea profesională, performanţa este strâns legată de stresul pozitiv, iar resposabilitatea unui bun manager este crearea de factori stresori pozitivi pentru echipa sa", a precizat sursa citată.

Acelaşi raport arată că, în perioada de criza economică pe care o traversăm, stresul la locul de muncă a crescut simţitor, astfel încât soluţiile de management adecvat al stresului devin o prioritate în cadrul organizaţiilor.

"Importanţa adresării corecte a stresului la locul de muncă a fost recunoscută de Uniunea Europeană în ultimii ani, astfel încât un procent de 9,6% din PIB-ul UE este alocat metodelor de contracarare a stresului ocupaţional", a adăugat sursa citată.

Pornind de la aceast studiu, Medicover organizează în luna februarie o serie de evenimente medicale, primul având tema "Învaţă să foloseşti stresul eficient". Seminariile se adresează specialiştilor de resurse umane din cadrul marilor companii multinaţionale şi locale.

Prezentările vor fi susţinute de către medicii din cadrul Medicover şi vor fi completate cu date statistice, discutarea aspectelor concrete cu care se confruntă departamentele de resurse umane şi expunerea de soluţii posibile.

Seria seminariilor va aborda şi tematici de larg interes precum cancerul de col uterin, nutriţie sănătoasă şi lifestyle, programe adjuvante antifumat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici