Stroe: Au existat mandate de aducere pentru Liceul "Bolintineanu", dar nu au fost puse în aplicare. Ce se întâmplă în cazul în care mandatul nu poate fi pus în executare

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat că au existat mandate de aducere pentru elevii de la Liceul "Bolintineanu" din Capitală, dar nu au fost puse în aplicare, el apreciind totodată că "Poliţia a lucrat foarte corect".

149 afișări
Imaginea articolului Stroe: Au existat mandate de aducere pentru Liceul "Bolintineanu", dar nu au fost puse în aplicare. Ce se întâmplă în cazul în care mandatul nu poate fi pus în executare

Ministrul de Interne, Radu Stroe (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Au existat mandate de aducere, dar nu au fost puse în aplicare", a declarat Stroe, la Realitatea Tv.

El a subliniat că în orice cauză penală procurorul gestionează dosarul respectiv, iar Poliţia este obligată, sub sancţiunea legii penale, să execute ceea ce dispune procurorul.

"Eu consider că Poliţia azi a lucrat foarte corect", a mai afirmat ministrul de Interne.

Radu Stroe a spus că nici el, nici premierul nu cunosc care sunt dispoziţiile din acel dosar de corupţie.

Ministrul de Interne a mai spus că "ieşirea premierului s-a făcut înaintea ieşirii reprezentantului Parchetului".

"Nu l-am dezinformat pe premier, nici nu îl contrazic", a adăugat Stroe.

El a spus, de asemenea, că în cazul purtătorului de cuvânt al Poliţiei trebuie făcută o cercetare şi vor fi luate măsuri.

Radu Stroe a precizat că a remarcat cazul unui părinte care ar fi fost bruscat, în afara liceului, iar acest lucru va fi analizat.

Întrebat dacă are să le reproşeze ceva poliţiştilor, ministrul de Interne a răspuns că nu are ce să le reproşeze poliţiştilor care au acţionat în incinta Liceului "Bolintineanu" la ordinul procurorilor şi că urmează să fie verificată problema legată de percheziţiile corporale.

Potrivit Codului de procedură penală, o persoană poate fi adusă cu mandat de aducere în faţa anchetatorilor sau a instanţei dacă nu s-a prezentat după ce a fost citată, iar ascultarea sau prezenţa ei este necesară.

"Învinuitul sau inculpatul poate fi adus cu mandat chiar înainte de a fi fost chemat prin citaţie, dacă organul de urmărire penală sau instanţa constată, motivat, că în interesul rezolvării cauzei se impune această măsură", potrivit articolului 183, alineatul 2 din Codul de procedură penală.

În acelaşi articol se mai arată că persoanele aduse cu mandat nu pot rămâne la dispoziţia organului judiciar decât în timpul strict necesar pentru audierea lor, în afara cazului în care s-a dispus reţinerea sau arestarea preventivă a acestora.

"Persoana adusă cu mandat de aducere este ascultată de îndată de către organul judiciar", potrivit articolului 183, alineatul 4 din Codul de procedură penală.

Mandatul de aducere este pus în executare prin organele poliţiei, jandarmeriei sau poliţiei comunitare.

În cazul în care mandatul nu poate fi pus în executare din motive de boală sau din alte motive, poliţiştii vor consemna acest lucru într-un proces-verbal, care se înaintează de îndată organului de urmărire penală sau instanţei.

"Dacă învinuitul, inculpatul sau martorul refuză să se supună mandatului de aducere sau încearcă să fugă, va fi adus prin constrângere în faţa organelor de urmărire penală sau a instanţei de judecată", se precizează în articolul 184, alineatul 3, indice 1 din Codul de procedură penală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici