Structurile locale de inspecţie sanitară, readuse sub coordonarea Inspecţiei Sanitare a MS

Structurile locale de inspecţie sanitară vor fi readuse în coordonarea Inspecţiei Sanitare din Ministerul Sănătăţii, a decis Guvernul, prin OUG, invocând nevoia de a asigura astfel independenţa inspectorilor, supuşi adesea unor presiuni politice, dar şi rolul IS în domenii precum produsele biocide.

237 afișări
Imaginea articolului Structurile locale de inspecţie sanitară, readuse sub coordonarea Inspecţiei Sanitare a MS

Structurile locale de inspecţie sanitară, readuse sub coordonarea Inspecţiei Sanitare a MS

"Măsura reprezintă o revenire la normalitate şi o reaşezare a controlului din sistemul sanitar între priorităţile actului guvernamental. Astfel, Executivul va asigura un control constant, eficient şi coordonat pentru siguranţa populaţiei şi respectarea normelor legale din domeniul sănătăţii", se spune în comunicatul Executivului.

Potrivit documentului citat "efectul principal al acestei OUG este asigurarea independenţei inspectorilor, supuşi deseori la presiuni din partea mediului politic local. Dovada acestei presiuni o reprezintă rezultatele acţiunilor de control încrucişat, adică acele acţiuni care nu se desfăşoară în judeţul de reşedinţă. În cadrul controalelor încrucişate, inspectorii au aplicat măsuri proporţionale cu gravitatea deficienţelor identificate şi în concordanţă cu situaţiile reale", în timp ce alte controale efectuate în aceleaşi unităţi au arătat alte rezultate.

Guvernul consideră că rolul Inspecţiei Sanitare este crucial în domenii precum produsele biocide, apa potabilă, furnizorii de servicii medicale în unităţile de învăţământ, precum şi alte produse şi activităţi cu impact asupra sănătăţii populaţiei. Totodată, Inspecţia Sanitară are obligaţia de a raporta Comisiei Europene rezultatele acţiunilor de control şi evaluarea riscurilor la adresa sănătăţii populaţiei.

"Prin OUG adoptată, Guvernul elimină reglementările contradictorii privind responsabilităţile inspectorilor sanitari şi posibilitatea de a îngrădi activitatea acestora. Premierul Dacian Cioloş şi ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu îşi exprimă ferma convingere că sistemul sanitar nu poate fi administrat fără coerenţa activităţilor de control, aspect ignorat în ultimii ani", se mai arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici