STS, după apariţia apelului la 112 în cazul Condrea: Doar primul operator este angajat al Serviciului (AUDIO)

Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) anunţă, în cazul primului apel dat la Serviciul 112 prin care era anunţat accidentul în care a decedat Dan Condrea, că apelantei i-au fost puse la dispoziţie toate înregistrările audio şi doar primul dintre operatori este al STS.

1712 afișări
Imaginea articolului STS, după apariţia apelului la 112 în cazul Condrea: Doar primul operator este angajat al Serviciului (AUDIO)

STS, după apariţia apelului la 112 în cazul Condrea: Doar primul operator este angajat al Serviciului

"Numai primul operator 112 din convorbire este angajatul STS, ceilalţi dispeceri aparţinând agenţiilor de intervenţie şi nu instituţiei noastre. Modul în care aceştia au condus dialogul şi au gestionat cazul nu intră în responsabilitatea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Menţionăm că operatoarea STS a colectat toate informaţiile referitoare la urgenţă în 50 de secunde, iar cazul a fost transferat celor în drept care au purtat, în continuare, dialogul cu apelanta", se arată într-un comunicat de presă al STS, transmis agenţiei MEDIAFAX.

Sursa citată transmite că sunt false afirmaţiile apărute în spaţiul public, potrivit cărora Serviciul de Telecomunicaţii Speciale nu ar fi furnizat apelantei înregistrările complete ale convorbirilor făcute prin 112.

Reacţia vine după ce, într-o intervenţie televizată, Gabriela Pelin, cea care a anunţat accidentul în care a murit Dan Condrea, a declarat că a primit de la STS doar un fragment din discuţia cu 112, din totalul de 11 minute, aceasta fiind informată prin poştă că va primi în viitor şi restul înregistrării.

"Deşi durata cumulată a celor patru înregistrări este de 10 minute şi 58 de secunde, din cauza suprapunerii în conferinţă a convorbirii apelantei cu dispecerii, timpul real al întregului dialog este de doar 4 minute şi 31 de secunde. Aceste înregistrări cuprind, în parte, secvenţele de dialog, suprapuse sau distincte, avute de apelantă cu fiecare dintre autorităţile implicate în gestionarea situaţiei", se mai arată în comunicatul transmis agenţiei MEDIAFAX..

În înregistrarea intrată în posesia MEDIAFAX se aude următorul dialog:

Martor Gabriela Pelin: Bună ziua! Un super accident aici, la Corbeanca, spre Buftea.

Operator: Corbeanca?

Martor Gabriela Pelin: Da, a murit, nu mai mişcă.

Operator: Ce fel de accident? Un pieton lovit sau ce?

Martor Gabriela Pelin: A intrat într-un copac cu maşina şi s-a făcut praf. Nu mai mişcă, nu mai mişcă. Nu poţi să-l atingi.

Ulterior, pe înregistrare se aude martorul care întreabă o altă persoană de la faţa locului dacă mai e cineva în maşină. După 54 de secunde intervine un operator de la Poliţia Ilfov care o întreabă pe femeie dacă sunt persoane încarcerate.

Martor Gabriela Pelin: Este în şanţ maşina, este un sfert din maşină, nu mai e nimic din maşina asta.

Operator Poliţia Ilfov: Persoane în afara maşinii sunt?

Martor Gabriela Pelin: Da, este în afara maşinii.

Operator Poliţia Ilfov: Persoane blocate care nu au ieşit din maşină?

Martor Gabriela Pelin: Nu, nu se văd. Încercăm, dar nu se vede nimeni.

Pe fundal se aud apoi discuţiile dintre operatorii telefonici care încearcă să depisteze locaţia exactă a accidentului.

Operator ambulanţă: Este bărbat? Femeie? Ce vârstă are?

Martor Gabriela Pelin: Este. Nu ştiu, este cu faţa în jos. Nu se vede.

În minutele ce urmează, telefonul femeii este luat de un agent de poliţie din Periş, aflat în trecere. Acesta continuă discuţia cu operatorul de la ambulanţă.

Operator ambulanţă: Spuneţi-mi cam ce vârstă are?

Poliţist martor: Nu putem să ne dăm seama, este întors cu spatele.

Operator ambulanţă: Respiră?

Poliţist martor: Nu, nu respiră, persoana e decedată.

Pe fundal se aude apoi vocea martorei Gabriela Pelin în timp ce spune numele victimei: "Condrea Dan Alexandru". Poliţistul martor continuă cu " da, în '75, 41 de ani. Condrea Dan Alexandru".

Într-o altă înregistrare făcută publică de STS se poate auzi o continuare a convorbirii în care poliţistul anunţă că la faţa locului a ajuns deja un echipaj de la Corbeanca.

Dan Condrea a murit la data de 22 mai după ce maşina pe care o conducea a ieşit de pe carosabil şi a lovit mai mulţi copaci, în Ilfov, pe drumul ce leagă localităţile Buftea şi Corbeanca. Imediat după impact, lângă maşina patronului Hexi Pharma a ajuns Gabriela Pelin, o femeie care trece cu autoturismul prin zonă, şi un biciclist. La puţin timp, un al treila martor a fost un poliţist din localitatea Periş, care trece prin zonă cu maşina de serviciu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici