Studenţii intră în grevă japoneză

Aproximativ 20.000 de studenţi de la Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) intră marţi în grevă japoneză, nemulţumiţi că le-ar putea fi reduse bursele şi subvenţiile pentru cămine şi cantine.

38 afișări
Imaginea articolului Studenţii intră în grevă japoneză

Studenţii intră în grevă japoneză (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

Studenţii din centrele universitare Bucureşti, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Suceava, Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Sibiu, Braşov, Craiova, Petroşani, Baia Mare, Alba-Iulia, Hunedoara şi Timişoara vor protesta, marţi, de la ora 10.00, cu banderole albe, pentru a semnala că o reducere a subvenţiilor de cămine-cantine şi a burselor "nu este o soluţie pentru scăparea ţării de criza economică", se arată într-un comunicat al ANOSR.

"ANOSR consideră că un Guvern responsabil trebuie să întocmească o strategie capabilă să scoată ţara din impas şi nu să aducă mai multe probleme, sacrificând studenţii. Lezarea drepturilor studenţilor doar pentru a-i alinia cu celelalte categorii sociale nu ar fi o decizie responsabilă şi nici etică. În contextul în care există un număr de 300.000 de studenţi pe locuri bugetate de la stat, o reducere a subvenţiei de masă şi cazare cu 15% şi a burselor cu 25% ar aduce o sumă infimă şi fără ajutor Guvernului, însă probleme mari studenţilor. Reamintim că pentru burse statul cheltuie 69 RON per student, 25% însemnând 17 RON economie", susţin reprezentanţii alianţei studenţeşti.

În opinia acestora, sistemul de acordare a burselor ar trebui eficientizat, iar în situaţii de criză nu ar trebui să se reducă şi să nu se mai investească în educaţie.

"Avem speranţa că Guvernul nu va lua decizia de reducere a subvenţiilor şi burselor, evitând astfel nemulţumirea unei alte categorii sociale, printr-o politică de imagine şi nu printr-o politică financiară, de care România are nevoie. Avem probleme majore cu emigrarea «creierelor» din România, iar o astfel de politică va determina ca acest fenomen să capete o amploare şi mai mare", a declarat preşedintele ANOSR, Cezar Mihai Hâj.

Şi Uniunea Naţională a Studenţilor din România protestează faţă de intenţia de reducere a burselor şi a subvenţiilor de cămine şi cantine. Pichetul organizat luni va avea loc între orele 13.00 şi 14.00, studenţii UNSR intrând în a treia săptămână de proteste în faţa sediului Ministerului Educaţiei.

"Studenţii nemultumiţi de măsurile guvernamentale care ar trebui să intre în vigoare de la 1 iunie 2010 şi care vizează reducerea cu 25% a burselor şi diminuarea cu 15% a tuturor tipurilor de subventii de care beneficiază studentii vor picheta MECTS, cerând atât ministrului Funeriu, cât şi prim-ministrului Emil Boc să renunţe la aceste măsuri care ar îngreuna şi mai mult viaţa de student, şi aşa scumpă", susţin reprezentanţii UNSR.

De asemenea, studenţii afiliaţi la UNSR sunt nemultumiţi şi de proiectul Legii educaţiei, care, în opinia lor, nu le mai garantează multe din drepturi, cât şi de lipsa unui protocol între conducerea Ministerului Educaţiei şi federaţiile studenţeşti, care să le asigure atât reprezentativitatea în rândul instituţiilor de resort, cât şi apărarea intereselor.

Ministerul Educaţiei anunţa în 11 mai că fondul pentru plata burselor are aceeaşi valoare ca în 2009, respectiv 198 milioane lei şi tot la valoarea de anul trecut, 5,5 milioane de lei, este şi suma alocată pentru taberele de vară.

"Alocaţia pentru bursă aferentă fiecărui student la cursuri subvenţionate de la bugetul statului este de 69 lei pe lună. Cuantumul efectiv al burselor rămâne, în schimb, la decizia universităţilor, fiind stabilit în baza propriilor metodologii de stimulare a performanţei", preciza atunci Ministerul Educaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici