Studenţii protestează săptămâna viitoare: scot cearşafurile pe geam şi trimit la MECTS zacuscă şi slănină

ANOSR începe protestele luni, când studenţii vor face grevă japoneză, în timp ce marţi vor scoate cearşafurile pe geam în semn de solidaritate între ei, iar joi vor trimite la Ministerul Educaţiei un colet cu zacuscă, murături şi slănină pentru a semnala cum este să primeşti pachet de la părinţi.

45 afișări
Imaginea articolului Studenţii protestează săptămâna viitoare: scot cearşafurile pe geam şi trimit la MECTS zacuscă şi slănină

Studenţii protestează săptămâna viitoare: scot cearşafurile pe geam şi trimit la MECTS zacuscă şi slănină (Imagine: Darius Mitrache/Arhiva Mediafax Foto)

Membrii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) au semnalat de foarte mult timp o problemă majoră din noua Lege a Educaţiei şi anume lipsa celor 25 de procente în decizia modalităţii de desemnare a rectorului, precum şi în procesul de desemnare a acestuia indiferent de modalitatea de alegere, dar şi lipsa celor 25 la sută în Consiliul de administraţie al universităţilor, se arată într-un comunicat de vineri al Alianţei.

"Deşi ANOSR a ridicat această problemă gravă pentru mişcarea studenţească chiar şi la Preşedinţie, la MECTS de nenumărate ori, din păcate nu s-a primit nici un răspuns oficial. Astfel, într-un final ca urmare a răspunsului public al MECTS considerat o jignire adusă mişcării studenţeşti din România, ANOSR a hotărât să se pregătească de proteste", potrivit sursei citate.

În săptămână 21 - 27 februarie, a avut loc informarea şi consultarea studenţilor cu privire la problemele semnalate, iar în săptămâna care urmează (28 februarie - 6 martie) vor avea loc proteste locale.

Astfel, luni va fi o grevă japoneză cu banderole pe care studenţii vor scrie "protestatari". Marţi vor scoate cearşafurilor pe geam, pe balcon în semn de protest şi pentru a arăta solidaritatea dintre studenţi, iar miercuri vor pune un cearşaf pe universitate/cămin sau cantină cu mesajul "Vrem 25%, drepturile studenţilor nu sunt negociabile" şi cu "Eşti incapabil să votezi! Semnat Ministru".

Organizaţiile vor face, joi, un colet/pacheţel pentru Minister în care vor pune zacuscă, murături, slănină, salam şi tot ce vor considera ele de cuviinţă, cu scopul de a arăta Ministerului condiţia socială a studentului din România şi cum este să primeşti pachet cu mâncare de la mama, de la tata, lucru neexperimentat de acesta. Pachetul va fi trimis direct la Ministerul Educaţiei, iar vineri studenţii îşi vor anunţa venirea în Bucureşti.

Apoi, începând din 7 martie, studenţii vor protesta în faţă la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) pe termen nedeterminat.

Politica ANOSR cu privire la dimensiunea socială a educaţiei în contextul realizării celui mai mare studiu pe nevoile studenţeşti şi politica de reformare a taberelor studenţeşti sunt o necesităţi pentru a răspunde nevoilor studenţilor, se mai arată în comunicat.

Aproape o sută de studenţi au protestat, în urmă cu o săptămână, în faţa Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi, vrând să atragă atenţia asupra faptului că noua Lege a educaţiei prevede eliminarea studenţilor din forurile decizionale din mediul universitar.

MECTS preciza, referitor la protestul studenţilor de la Galaţi, că noua lege a Educaţiei prevede, în premieră, emiterea unui ordin de ministru care să consacre Codul drepturilor şi obligaţiilor studenţilor, propus de organizaţiile studenţeşti şi că, astfel, motivele invocate sunt ireale.

Potrivit Ministerului Educaţiei, articolul 203 (5) al legii Educaţiei Naţionale precizează că "studenţii pot fi reprezentaţi în toate structurile decizionale şi consultative din universitate", ceea ce înseamnă că legea permite, dar depinde de fiecare universitate până unde se va întinde implicarea studenţilor.

MECTS invocă şi prevederile articolului 207 (5) a) din Legea Educaţiei Naţionale potrivit cărora "componenţa membrilor consiliului facultăţii este de maximum 75% cadre didactice şi de cercetare, respectiv minimum 25% studenţi", ceea ce înseamnă o reprezentare minimală de 25%.

Un alt articol invocat de minister este 209 (1) a); b) din Legea Educaţiei Naţionale referitor la alegerea rectorului prin concurs public, unde din comisie trebuie să facă parte cel puţin un reprezentant al studenţilor. Universităţile au posibilitatea să mărească, dacă doresc, numărul studenţilor care fac parte din comisie, dar nu pot eluda participarea reprezentantului acestora la alegerea rectorului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici