Studenţii români trag un semnal de alarmă: Sistemul educaţional se întoarce în veacul al XIX-lea

  • Guvernul vrea să trimită tinerii să studieze în străinătate pe banii statului, fără ca aceştia să fie returnaţi
  • Uniunea Studenţilor din România critică această iniţiativă
  • UNSR susţine că 5.4% din studenţii români se află în străinătate
1026 afișări
Imaginea articolului Studenţii români trag un semnal de alarmă: Sistemul educaţional se întoarce în veacul al XIX-lea

Studenţii români trag un semnal de alarmă: Sistemul educaţional se întoarce în veacul al XIX-lea

Guvernul vrea să trimită tinerii să studieze în străinătate pe banii statului, fără ca aceştia să fie returnaţi, precum boierii din veacul al XIX-lea care îşi trimiteau copiii la studii Franţa, Germania, Austria sau Marea Britanie, susţine Uniunea Naţională a Studenţilor din România.

„Precum boierii din veacul al XIX-lea care îşi trimiteau copiii la studii în Franţa, Germania, Austria sau Marea Britanie, actualul guvern doreşte să trimită viitorul ţării în state <mai bune> pentru a-şi finaliza studiile superioare, pe banii statului care nu vor fi returnaţi, în cazul în care aceştia aleg să se întoarcă în <sărmana> Românie. UNSR consideră acest proiect de lege nepotrivit pentru standardele de învăţământ ale ţării noastre în prezent şi consideră că se încearcă o glumă la adresa sistemului de învăţământ superior românesc, sprijinind studiile în străinătate prin împrumuturi nerambursabile condiţionate”, se arată într-un comunicat al UNSR.

Reprezentanţii Uniunii consideră că România se poate mândri cu un număr mare de universităţi de top: UBB, care se află în topul QS World University Rankings, UB, pe prima poziţie pe plan naţional în clasamentul „2020 Times Higher Education University Impact Rankings”, iar TUIAŞI se plasează în topul internaţional – Top Shanghai 500, alături de UMF Iaşi.

De asemenea, reprezentanţii studenţilor susţin că numărul tinerilor din străinătate care aleg să studieze în universităţi din România creşte de la an la an, acesta fiind un exemplu relevant pentru evoluţia calităţii învăţământului superior românesc.

„România este una din cele 8 state membre care înregistrează cele mai mari cifre pentru studenţii plecaţi în străinătate pentru a urma studii de masterat, alături de Bulgaria, Germania şi Polonia. Din procentul de studenţi din străinătate, descoperim că: 6.6% din studenţii care studiază în Ungaria sunt români, 6% în Danemarca şi 9% din Italia”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, UNSR susţine că 5.4% din studenţii români se află în străinătate.

„Sistemul de învăţământ superior din România aşteaptă multe soluţii pentru probleme cronice, însă soluţia propusă de actualul guvern al României nu este una propice, şi nicidecum una salvatoare. Studenţii români pledează pentru investiţii în sistemul nostru de învăţământ, nu în cele din străinătate, sumele pretinse pentru studenţii care vor pleca în străinătate ajutând universităţile şi implicit ţările gazdă, şi nu ţara noastră. Studenţii români pot fi încurajaţi să revină prin o multitudine de variante mult mai sănătoase pentru ţara noastră, precum dezvoltarea infrastructurii pentru un sistem economic puternic, crearea de noi locuri de muncă bine plătite şi crearea unui mediu bun pentru întemeierea unui viitor şi a unei familii în această ţară”, arată UNSR.

Uniunea nu este de acord cu proiectul şi cere consultări pentru a ajunge la un pachet de soluţii mai bune: „Suntem de părere că acest proiect poate fi discutat în viitorul îndepărtat, într-o perioadă în care finanţarea sistemului de educaţie va fi mult mai substanţială”.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici